[IS200] Kontrolka oleju
- dead_beat
- Lex Driver
- Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Odp: [IS 200] Kontrolka oleju
Potwierdzam, 4l to tak naprawdę maks na zimnym i jest ok 2-3mm pod górną kreska, po 14tys km powinno być tyle samo bez dolewania. Dłużej jeszcze nie jeździłem bez wymiany.
wysłane z Motorola RAZR za pomocą TapaTalk 2
wysłane z Motorola RAZR za pomocą TapaTalk 2
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Re: [IS200] Kontrolka ciśnienia oleju
k0zz wrote:Też miałem ten problem, sprzedawca oczywiście nie powiedział mi o tym, a problem pojawiał się przy jednostajnej jeździe z tą samą prędkością i obrotami. W momencie gdy przyśpieszałem, zwalniałem - kontrolka gasła.
Stan oleju - polowa skali na bagnecie.
Pojechałem do warsztatu na Osiedle 2, pan Jurek podniósł samochód, coś tam pogrzebał przy jakiejś kostce, kazał dolać oleju i przyjechać za kilka dni na wymianę czujnika.
Najlepsze było to że po tym gmeraniu przy kostce problem zniknąłi ani razu więcej się nie pojawił.
Za dwa dni dolałem oleju do 3/4 bagnetu.
Wniosek z tego taki że warto najpierw sprawdzić czy wszystko poprawnie łączy a dopiero potem brać się za czujnik.
Pzdr.
ale mówimy cały czas o tej żółtej kontrolce tak? mógłbyś dowiedzieć się dokładnie która to kostka? bo ostatnio dość często zapala mi się ta kontrolka..
- bulikcbr
- Lex user
- Model Lexusa: był IS 200 jest RX 400
dolej oleju to przestanie
- Damian87
- Lex Driver
Odp: [IS200] Kontrolka ciśnienia oleju
Na prawdę? Nie żartujesz?:obulikcbr wrote:dolej oleju to przestanie
W życiu bym o tym nie pomyślał.. problem tylko w tym że stan oleju jest ok!
To chyba pierwsza rzecz jaką sprawdzamy w tej sytuacji.
- k0zz
- Lex user
Damian wiem tylko tyle że u mnie mechanik coś tam pogrzebal przez chwile pod samochodem, w okolicy miski olejowej i stwierdzil że pewnie czujnik do wymiany.
Od tego jego pogrzebania problem z znikł, sam był zaskoczony i stwierdził ze może po prostu coś tam nie łączyło.
Od tego jego pogrzebania problem z znikł, sam był zaskoczony i stwierdził ze może po prostu coś tam nie łączyło.
- Damian87
- Lex Driver
No dzięki, jak będę pod autem to przeczyszczę tam wszystkie kostki w tej okolicy:)
- Patmaxi
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is200
Mam pytanie odnośnie kontrolki ciśnienia oleju, czy normalne jest to że po zapaleniu silnika kontrolka świeci jeszcze przez jakieś 4-5 sekund ? Czy powinna odrazu gasnąć ? Dodam że dzieje się tak tylko na zimnym silniku na ciepłym kontrolka gaśnie odrazu po uruchomieniu silnika
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
[IS200] Kontrolka ciśnienia oleju
U mnie po odpaleniu świeci sie krócej z 2-3 sek może na gorącym gaśnie odrazu. Wczesniej święciła sie jak u ciebie, jednak po zmianie oleju pomogło. Millers 5w30 mam teraz 

- Damian87
- Lex Driver
Kontrolka ciśnienia oleju nie gaśnie od razu bo jak dłużej auto stoi to olej spływa na sam dół, winny jest filtr oleju, potrzebujesz filtr z zaworem zwrotnym, taki jak jest w oryginale.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 200
Kontrolka od cisnienia oleju
Niedawno zakupiłem lexusa is 200 z 2000 roku i zauważyłem ze na zimnym silniku późno gaśnie mi kontrolka oleju pozom oleju jest w połowie skali a gorącym silniku tak sytuacja się nie powtarza.