Opony letnie - co wybrać ?
- prosperopro
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS400 UCF11
Re: Opony letnie - co wybrać ?
Thorgal1 a te opony nie sa zbyt głosne ?
"Coś co jest teraz jest gorsze niż było"
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS430 mkIII
przy lexie mialem fuldy letnie calkiem ok byly ,ale zaczalem slyszec delikatne stukanie (jakby kamyk w oponie , takie co obrot kola) , a poniewaz zdaza mi sie przekroczyc 200 wiec nie chcialem ryzykowac i kupilem bridgestony er300 , mam je 2 sezony i jak narazie nie mam na co narzekac dosc ciche i wcale sie mocno nie scieraja , za to widac zuzycie na brzegach opony - co wynika z tego ze ciezko te opony wprowadzc w poslizg podczas skretu ,po prostu wchodzac w zakret zbyt szybko(opony mam na przodzie) ,a opony i tak nie chca sie usliznac naprawde ciezko je wyprowadzic z toru jazdy ,a i na mokrym jak na moj gust jest niezle , a teraz er300 jakas nowosc ecopia niby cichsze i ekonomiczne(pewnie opory toczenia mniejsze)
ps. acha nie dodalem, iz nie lubie zwalniac przed zakretami zbyt mocno ... a wrecz sprawdzam z jaka predkoscia mozna w takowy wjechac (mowie o drodze do pracy gdzie jezdze niemal codzien i zakrety gdzie inni zwalniaja do 40 przejezdzam 80 i czasami wiecej)
ps. acha nie dodalem, iz nie lubie zwalniac przed zakretami zbyt mocno ... a wrecz sprawdzam z jaka predkoscia mozna w takowy wjechac (mowie o drodze do pracy gdzie jezdze niemal codzien i zakrety gdzie inni zwalniaja do 40 przejezdzam 80 i czasami wiecej)
- Thorgal1
- Moderator
- Model Lexusa: GS300 mkII '02 / GS450H mkIII '12.09
nie, są naprawdę ciche ... zresztą taką miały opinię jak je kupowałem - i na to mocno patrzyłem przy zakupie ... po co mi dobrze wyciszone auto jak opony będą głośneprosperopro wrote:Thorgal1 a te opony nie sa zbyt głosne ?

http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=86&t=8457
steam: aegirsson1, https://www.facebook.com/InsomniaSystem/
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
te Vredki ciekawe, szkoda tylko że nie ma ich w rozmiarze 215/45R17
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Wyglądają dziwnie i nie wierzę, że będą tak ciche jak yokohama którą wskazałem - to widać po bieżniku.
Czekam do poniedziałku i podejmuję decyzję - myślałem o Michelin Pilot Sport 3 - nowy bieżnik ale nie ma w rozmiarze 215/45/17 na przód a nie chce pchać 225.
Kolejna sprawa to ich ekologiczność - okaże się, że zastosowali jakiś syf z odzysku i może nie być wcale tak fajnie.
Czekam jeszcze na jakieś sugestie z Waszej strony.
Czekam do poniedziałku i podejmuję decyzję - myślałem o Michelin Pilot Sport 3 - nowy bieżnik ale nie ma w rozmiarze 215/45/17 na przód a nie chce pchać 225.
Kolejna sprawa to ich ekologiczność - okaże się, że zastosowali jakiś syf z odzysku i może nie być wcale tak fajnie.
Czekam jeszcze na jakieś sugestie z Waszej strony.
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
No właśnie kupa ludzi jakoś nie ufa tym Vredkom że mają dziwny bieżnik, że niby nie ma gdzie odprowadzać wodę, że niby będą właśnie z tego powodu głośne... Thorgal ma doświadczenie z nimi. Jeżeli pisze że warto i że są ciche to ja mu wierzę. Według mnie opinia użytkownika jest tutaj najistotniejszym kryterium wyboru. Zatem wniosek z tego taki, że Trzeba spróbować i tyle.
Pozdro

Pozdro
Luxusem jadę... 

- Thorgal1
- Moderator
- Model Lexusa: GS300 mkII '02 / GS450H mkIII '12.09
poczekacie do czerwca to przetestujecie moje ... może to mi słoń na ucho nadepnął 

http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=86&t=8457
steam: aegirsson1, https://www.facebook.com/InsomniaSystem/
- andrej7
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII
Witam
Panowie a znacie takie opony jak NEUTON ? Bo kupiłem samochód na takich właśnie oponach <letnie>
Panowie a znacie takie opony jak NEUTON ? Bo kupiłem samochód na takich właśnie oponach <letnie>
W poszukiwaniu mocy...
Po sytuacji w Japonii nie wiem czy decydować się na yokohamę - później jak będę chciał dokupić może być kłopot no i z reklamacjami są kłopoty - trzeba odsyłać itd.
Dziś byłem w serwisie oponiarskim i trochę się przekonałem do uniroyal rain sport 2- taniej nieco od yokohama - pewnie głośniej ale u nas więcej pada nawet latem niż świeci słoneczko - szczególnie już po samym lecie i przed nim.
Zatem nie wiem czy wejść w uniroyal czy też nie grrr - te dylematy.
Problem też jest taki że yokohama to u nas egzotyk i mało kto jest wstanie zamówić to w sensownej cenie - pozostają sklepy internetowe, ale w razie reklamacji jesteśmy sporo czasu i kasy w plecy.
Może ktoś coś więcej powie - może dłużej ktoś jeździł na tej gumce?
Dziś byłem w serwisie oponiarskim i trochę się przekonałem do uniroyal rain sport 2- taniej nieco od yokohama - pewnie głośniej ale u nas więcej pada nawet latem niż świeci słoneczko - szczególnie już po samym lecie i przed nim.
Zatem nie wiem czy wejść w uniroyal czy też nie grrr - te dylematy.
Problem też jest taki że yokohama to u nas egzotyk i mało kto jest wstanie zamówić to w sensownej cenie - pozostają sklepy internetowe, ale w razie reklamacji jesteśmy sporo czasu i kasy w plecy.
Może ktoś coś więcej powie - może dłużej ktoś jeździł na tej gumce?
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Eeee... mnie się wydaje że sytuacja w Japoni nie wpłynie na bierzące dostawy produktów z tego kraju albo w bardzo małym stopniu. Japończycy juz o to zadbają żeby być jak najmniej w plecy. Na UniRoyal 16 cali zakupiłem auto i uważam że to jest komfortowa, cicha opona o niezłych parametrach trakcyjnych.
Na Yokohamah wyjeżdają nowe Accordy z fabryki i opona jest rownież bardzo dobra chociaż faktycznie jest to u nas dosyć egzotyczna marka.
Z reklamacjami jak ze wszystkimi oponami - raczej nikt nie chce uznawać reklamacji używanych laczków.
Pozdro
Na Yokohamah wyjeżdają nowe Accordy z fabryki i opona jest rownież bardzo dobra chociaż faktycznie jest to u nas dosyć egzotyczna marka.
Z reklamacjami jak ze wszystkimi oponami - raczej nikt nie chce uznawać reklamacji używanych laczków.
Pozdro
Last edited by janasek on 15 Mar 2011, o 09:17, edited 1 time in total.
Luxusem jadę...