Zapieczone hamulce bardzo łatwo sprawdzić wystarczy popchnąć lekko auto jak będzie swobodnie się toczyło jest ok jak będzie opór to faktycznie hamulceblue wrote:Mogą być też zapieczone hamulce z przodu.
Problem z płynna zmiana biegòw/Dwumas
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 200
Re: Problem z płynna zmiana biegòw/Dwumas
-
- Nowy lex user
Jeśli chodzi o dwumas to napiszę jak to unoe wyglądało bo też myślałem że to to dużo o tym czytałem gromadzilem info aż zdecydowałem się na wymianę nowego kompletu; rezultat? Nic to nie dało auto tylko plynnij przyspiesza i nic poza tym aż udałem się z tym do Toyoty bo do najbliższego lexa mam daleko i pan "fachowiec" że tak go nazwę powiedział że nie potrzebnie to zrobiłem bo dwumas w tym aucie to bardzo twarda sztuka. I faktycznie porównując Stary i nowy opór i Luz na sprężynach no praktycznie to samo więcoim zdaniem tylko skrzynia.medyss wrote:dwumas... już było wałkowane na forum. Daj mu przy ruszaniu żeby koła zabuksowały to na jakiś czas będziesz miał spokój
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200 Classic
i jak wygląda skrzynia od środka? Mocno zjechane synchronizatory i zębatki? Wszędzie w internecie na zgrzytającą skrzynię polecają olej Redline MT90 i tutaj na forum też polecają ludzie więc może i to coś da.... Też miałem wymieniać skrzynię ale jeżeli w Twoim wypadku to nic nie dało to już wolę w sam olej zainwestować... 

- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Jak haczy, to przeważnie coś z drążkiem i/lub wybierakami. Jak zgrzyta, to zębatki i synchronizatory (tu pomoże Redline).
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Proszę, darujcie sobie takie "rady". Jeśli rzeczywiście ma uszkodzoną dwumasę, to takie zabawy grożą od uszkodzenia wału, po rozwałkę skrzyni lub zawieszenia silnika. Nie są to tanie tematy.medyss wrote:dwumas... już było wałkowane na forum. Daj mu przy ruszaniu żeby koła zabuksowały to na jakiś czas będziesz miał spokój
Stary, najlepiej rozebrać i sprawdzić czy dwumasa jeszcze spełnia swoją funkcję. Jeśłi tłumik drgań dał już ciała, to jak najszybciej się tego pozbądź, bo się tylko wpakujesz w większe koszty.
Pzdr
-
- Nowy lex user
Jak znajdę zdjęcia w kompie to na pewno pokażemedyss wrote:i jak wygląda skrzynia od środka? Mocno zjechane synchronizatory i zębatki? Wszędzie w internecie na zgrzytającą skrzynię polecają olej Redline MT90 i tutaj na forum też polecają ludzie więc może i to coś da.... Też miałem wymieniać skrzynię ale jeżeli w Twoim wypadku to nic nie dało to już wolę w sam olej zainwestować...