W Kinto co do zasady tylko oddanie auta jest jako opłacalne.
Wadą jest to, że w trakcie, gdy cos sie stanie i będziesz chciał zrezygnować to musisz znalezc kogos kto przejmie te raty, i to z grona osob fizycznych nie prowadzących działalności, bo innym sie to nie bedzie oplacać.
Jak kupujesz drogie auta na osobe fizyczna to zawsze masz w plecy przy sprzedazy po 2, 3 czy nawet 4-5 latach bo samochod ciagle ma jeszcze dużą wartosc i trudno znalezc kupca sposrod tagiego grona osob. Zauwaz, ze dealerzy nie odkupuja aut do programu Lexus Select od osob fizycznych, tylko biorą w komis. Właśnie ze względu na problem ze sprzedaża.
Zakup Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350h F Sport '24
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX
Re: Zakup Lexusa NX 350h
Dopóki nie podpiszesz z nimi leasingu nie traktuj tego jako pewnik. Oferta może się nagle pogorszyć.
Jak oceniacie opony Bridgestone Alenza 001 Run-Flat? Moim zdaniem to najgorsze opony jakie kiedykolwiek miałem (Jeździłem na Conti i Hankook). Na suchym są przyzwoite ale na mokrym (już nawet lekko wilgotnym) asfalcie po prostu są fatalne! Jakbym jeździł po lodzie. Coś więcej niż delikatne hamowanie i tracą przyczepność. Miałem w zimę Grandlanda na chińskich Imperialach i auto prowadziło się duuużo lepiej w dużo cięższych warunkach.
Jak oceniacie opony Bridgestone Alenza 001 Run-Flat? Moim zdaniem to najgorsze opony jakie kiedykolwiek miałem (Jeździłem na Conti i Hankook). Na suchym są przyzwoite ale na mokrym (już nawet lekko wilgotnym) asfalcie po prostu są fatalne! Jakbym jeździł po lodzie. Coś więcej niż delikatne hamowanie i tracą przyczepność. Miałem w zimę Grandlanda na chińskich Imperialach i auto prowadziło się duuużo lepiej w dużo cięższych warunkach.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX 350h
Wiem że tego typu zakupy auta ( kredyt balonowy czy konto ) są nienajlepszym biznesem zwłaszcza dla klientów indywidualnych. Porównując jednak koszty jakie poniosłem w maździe i przewidywane w kinto jestem w stanie je ponieść.
Może ktoś jeszcze coś podpowie?
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
Taniej nie wyjdzie kredyt gotowkowy? 

-
- Lex Master
- Model Lexusa: 350h
Gotówkowy teraz 11% / rok także średnio.
Jakbym miał płacić 13% za kimto to bym wolał coś jednak półkę niżej i jakieś 33/33/33% co jest często w innych markach czy coś takiego niż oddać za friko do lexusa 30k?40k? Więcej? Za kinto. Oczywiście każdy ma swój portfel i niech sobie robi jak chce
Kinto jest opłacalne jak oddajesz samochód i go nie kupujesz raczej tylko. Jak brałem leasing na 107% to z Kinto wychodziło chyba z 30k więcej jeszcze …
Jakbym miał płacić 13% za kimto to bym wolał coś jednak półkę niżej i jakieś 33/33/33% co jest często w innych markach czy coś takiego niż oddać za friko do lexusa 30k?40k? Więcej? Za kinto. Oczywiście każdy ma swój portfel i niech sobie robi jak chce
Kinto jest opłacalne jak oddajesz samochód i go nie kupujesz raczej tylko. Jak brałem leasing na 107% to z Kinto wychodziło chyba z 30k więcej jeszcze …
350h omotenashi
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
-
- Nowy lex user
Dziękuję za uwagi.Ghotti wrote: ↑24 Jul 2024, o 18:29 Gotówkowy teraz 11% / rok także średnio.
Cenna uwaga z propozycją innej marki ( zresztą jak robiłem do tej pory) ale tam nie ma sensownego wyboru. Coś co 2 lata temu kosztowało 200tys teraz kosztuje 260tys. w sensownej konfiguracji patrz. VW Tiguan.
Wydaje się że w mojej sytuacji pozostanie na obecnych warunkach zakupu ( nie leasing ) jest najlepszym wyborem.
Kolega ppin67 przedstawił argumenty aby dać sobie spokój bo wygląda to mało optymistycznie.
Mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia a może jest ktoś na forum (osoba fizyczna ) która jednak zdecydowała się na zakup Lexusa w leasingu i podzieli sie jeszcze jakimiś spostrzeżeniami?
Pozdrawiam
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
A może warto napisać do jakiegoś majstra od leasingów, znajdzie coś dostosowane, nie zawsze Kinto musi się opłacać. Są Leasingi konsumenckie wyglądające jak zwykły leasing. Na pewno PKO oferuje leasing konsumencki na podobnych zasadach co firmowy. Może uda się dograć parametry które będą lepsze niż Kinto w sumarycznym koszcie auta jednak nieco wyższe miesięcznie. Może też uda się znaleźć ofertę z ratą balonową albo coś, warto popytać.czarek01 wrote: ↑25 Jul 2024, o 12:42Dziękuję za uwagi.Ghotti wrote: ↑24 Jul 2024, o 18:29 Gotówkowy teraz 11% / rok także średnio.
Cenna uwaga z propozycją innej marki ( zresztą jak robiłem do tej pory) ale tam nie ma sensownego wyboru. Coś co 2 lata temu kosztowało 200tys teraz kosztuje 260tys. w sensownej konfiguracji patrz. VW Tiguan.
Wydaje się że w mojej sytuacji pozostanie na obecnych warunkach zakupu ( nie leasing ) jest najlepszym wyborem.
Kolega ppin67 przedstawił argumenty aby dać sobie spokój bo wygląda to mało optymistycznie.
Mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia a może jest ktoś na forum (osoba fizyczna ) która jednak zdecydowała się na zakup Lexusa w leasingu i podzieli sie jeszcze jakimiś spostrzeżeniami?
Pozdrawiam
Kiedyś Smart Plan (obecne kinto) potrafił być prawie darmowy, pamiętam jak przez 3 lata na NXie zapłaciłem odsetek chyba 1,5k. Teraz to jest rozbój, praktycznie jakiekolwiek parametry zwykłego leasingu są lepsze niż wychodzi w Kinto (mowa o całkowitym koszcie zakładając wykup).
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
-
- Lex Master
Z ciekawości odkopałem ofertę Kinto z listopada 2021 jak zamawiałem swojego
Opłata wstępna 10%: 18,8k netto
Rata: 36x2,4k = 87k netto
Wykup ewentualny 146k netto
Sumując 18,8+146+87=251,8k
Wartość samego samochodu 187k netto
Także 65k netto za 3 lata jazdy
trzy lata temu kiedy oprocentowanie było dużo niższe
Opłata wstępna 10%: 18,8k netto
Rata: 36x2,4k = 87k netto
Wykup ewentualny 146k netto
Sumując 18,8+146+87=251,8k
Wartość samego samochodu 187k netto
Także 65k netto za 3 lata jazdy

350h omotenashi
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
-
- Nowy lex user
W mojej symulacji wychodzi koszt licząc wpłata plus raty i wykup a wartość rynkowa = ponad 120tys na 36mies.
Masakra. I na dodatek znajdz klienta, osobę fizyczna aby kupiła / przejęła auto. Nawet gdybym zainwestował własną gotówkę w wykup a później sprzedał to tak niewielki ew. zysk bo znów wysoko kwota. Firma będzie chciała fakturę więc trzeba opuścić cenę aby się opłacało.
Kredyt balonowy i trochę tańszy pojazd będzie lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej jestem właścicielem w dokumentach (poza cesją w ubezpieczeniu ) i zawsze mogę sprzedać pojazd bez angażowania własnych środków, rozliczyć się z bankiem. No i o kupującego łatwiej.
Masakra. I na dodatek znajdz klienta, osobę fizyczna aby kupiła / przejęła auto. Nawet gdybym zainwestował własną gotówkę w wykup a później sprzedał to tak niewielki ew. zysk bo znów wysoko kwota. Firma będzie chciała fakturę więc trzeba opuścić cenę aby się opłacało.
Kredyt balonowy i trochę tańszy pojazd będzie lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej jestem właścicielem w dokumentach (poza cesją w ubezpieczeniu ) i zawsze mogę sprzedać pojazd bez angażowania własnych środków, rozliczyć się z bankiem. No i o kupującego łatwiej.
-
- Lex Master
I ty się nad nim zastanawiasz jeszcze?
to już bym wolał kredyt w banku niż kinto …. Dla mnie wtedy 65k było nieakceptowalne a tutaj myślisz o 120?! Finalnie w leasingu wyszło jakos 15k-20k kosztów przez 3 lata na 107%
350h omotenashi
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany