Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by odoja »

Kurde, nie wierzę w ten stan idealny , bo to jest nierealne, chyba , że bardzo mało jeździsz, auto zimuje w garażu i wypady robisz tylko w dni słoneczne, wówczas uwierzę, inaczej wciskasz kity :) Chętnie możesz podesłać zdjęcia tego ideału, podeśle firmie ,która mi konserwację robiła, to będzie dla nich interesujący przypadek :).

No pewnie , że zarobili, tylko ile razy mam pisać, jak przywiozłem auto, podniósł Lexusa , widziałem że zaczyna zawieszenie korodować, ( i nie same części wymienne). Każdy robi jak chce, kolega w norwegii kupuje Ravke używaną aktualnie, myślisz, że nie zrobi chociaż drobnej konserwacji?? Pierwsze co, nie w takim stopniu co ja,aczkolwiek jest świadom problemu. Miałem kiedyś Focusa z 2008 roku, tam też się cuda działy, ale tam akurat nic nie robiłem. Nie widzę nic nadzwyczajnego jak ktoś chcę sobie zrobić konserwację podwozia, lepiej dla niego, skoro zna się problem.

haha, no to wyjdzie rdza ,będę przynajmniej widział na lakierze ;). Strata kasy na folie, dla mnie przynajmniej. Tam gdzie jest najbardziej narażony czyli maska, i tak jest aluminiowa.
odoja
Lex user

Post by odoja »

ledziu wrote: 8 Sep 2024, o 20:07
nethobbit wrote: 8 Sep 2024, o 17:47 Poogladaj na YT The car care nut i tam koles jako wieloletni serwisant Toyoty zaleca interwł olejowy co 5000 mil lub co pół roku. Ja mechanikiem nie jestem więc sie nie wymądrzam.
Osobiscie zawsze wymieniam olej ponizej 10 000 km

https://youtube.com/shorts/BI5zQIH1jIY? ... jzJzhrpWYg

Na tym bazują te filmiki, czyli odbiór osób które się nie znają, tworzy się jakieś "ordżinalne" teorie, podparte wykształceniem albo innymi tajemniczymi zdolnościami żeby przekazać coś co tylko i wyłącznie oni wymyślili gdzie tak naprawdę ważny jest sub albo lajk  :biggrin2:

Muszę Cię pocieszyć ta teoria spisku i wymian olejów co 500o mil jest obecna od kiedy pamiętam nawet przy silnikach do których kolokwialnie pisząc można nasikać i dalej pojechać  :biggrin2:

To tak jak jedna z firm od nagłośnień/wyciszeń spod Wrocka pokazuje źle wyciszone auto. Rozbierają drzwi, rośnie moment grozy pt. o Jezu a tam nie ma wygłuszenia jaka ta marka jest okropna, po momencie grozy następuje błoga muzyczka i pojawia się rycerz (ta firma) my to zrobimy/naprawimy bo tak się nie da jeździć... 
No i na czym bazują ? A no na tym że mało kto rozbiera drzwi w swoim aucie żeby wiedzieć iż na filmiku nie ma nic szczególnego, do tego mało osób wie że tak naprawdę drzwi nie są jakoś kluczowe dla wyciszenia auta. 
I dopiero potem okazuje się że krótki filmik dotyczył nie wyciszenia auta przez wklejki wewnątrz drzwi tylko dotyczył zrobienia tego całościowo pod audio.
A jeszcze w następnym filmie był następny samochód tylko innej marki ale już drzwi były ok.chcociaż tak samo wyglądały jak te nie ok.

Czyli można ukręcić story pod suby bez story   :?:
  :hobby:

@odoja z tą rdzą lexa jest podobny scenariusz tak jak jak kolega pisał. Widziałem dziesiątki lexów i to leciwych na podnośnikach i jest naprawdę dobrze. A tu piszemy o nowych sztukach  :shock:

O starych lexach dużo lepiej się wypowiadał, ich ten problem nie dotyczy w takim stopniu. Roczniki od 2010 wzwyż coraz gorzej wyglądały. Teraz doszliśmy do jakiegoś śmiesznego poziomu niestety.  Nie musisz mi naprawdę pisac, o jakichś sztuczkach marketingowych i wciskaniu kitu ;). Jak 10 miesięczne auto premium wygląda gorzej pod spodem niż moja ostatnia 6 letnia Insignia po 190k, to znaczy , że coś jest nie tak,proste. On mi nie musiał wciskać kitu, bo sam wszystko widziałem na żywo jak to wygląda.

ps. bo moim zdaniem najwązniejsze w wyciszeniu są nadkola, plus bagażnik (bo tam się idzie łatwo dostać), jak to dobrze ogarniesz, to jest ciszej.

michu7510
Lex user
Model Lexusa: nx350h

Post by michu7510 »

ledziu wrote: 8 Sep 2024, o 20:07
nethobbit wrote: 8 Sep 2024, o 17:47 Poogladaj na YT The car care nut i tam koles jako wieloletni serwisant Toyoty zaleca interwł olejowy co 5000 mil lub co pół roku. Ja mechanikiem nie jestem więc sie nie wymądrzam.
Osobiscie zawsze wymieniam olej ponizej 10 000 km

https://youtube.com/shorts/BI5zQIH1jIY? ... jzJzhrpWYg

Na tym bazują te filmiki, czyli odbiór osób które się nie znają, tworzy się jakieś "ordżinalne" teorie, podparte wykształceniem albo innymi tajemniczymi zdolnościami żeby przekazać coś co tylko i wyłącznie oni wymyślili gdzie tak naprawdę ważny jest sub albo lajk  :biggrin2:

Muszę Cię pocieszyć ta teoria spisku i wymian olejów co 500o mil jest obecna od kiedy pamiętam nawet przy silnikach do których kolokwialnie pisząc można nasikać i dalej pojechać  :biggrin2:

To tak jak jedna z firm od nagłośnień/wyciszeń spod Wrocka pokazuje źle wyciszone auto. Rozbierają drzwi, rośnie moment grozy pt. o Jezu a tam nie ma wygłuszenia jaka ta marka jest okropna, po momencie grozy następuje błoga muzyczka i pojawia się rycerz (ta firma) my to zrobimy/naprawimy bo tak się nie da jeździć... 
No i na czym bazują ? A no na tym że mało kto rozbiera drzwi w swoim aucie żeby wiedzieć iż na filmiku nie ma nic szczególnego, do tego mało osób wie że tak naprawdę drzwi nie są jakoś kluczowe dla wyciszenia auta. 
I dopiero potem okazuje się że krótki filmik dotyczył nie wyciszenia auta przez wklejki wewnątrz drzwi tylko dotyczył zrobienia tego całościowo pod audio.
A jeszcze w następnym filmie był następny samochód tylko innej marki ale już drzwi były ok.chcociaż tak samo wyglądały jak te nie ok.

Czyli można ukręcić story pod suby bez story   :?:
  :hobby:

@odoja z tą rdzą lexa jest podobny scenariusz tak jak jak kolega pisał. Widziałem dziesiątki lexów i to leciwych na podnośnikach i jest naprawdę dobrze. A tu piszemy o nowych sztukach  :shock:

LEDZIU Dokładnie, 99,99% tych oglądających nigdy nie widziała drzwi bez tapicerki, 99,99 % aut nie ma tam nic oprócz blachy, odrobiny maty żeby blacha nie pracowała, między tapicerką a boczkiem np. bmw wkleja taką cienką piankę na słaby klej (f20, f21, f10...) , która się odkleja i przy deszczu czy myciu woda leci do auta - sam taki cyrk poprawiałem na klej do szyb. VW w Golfie, Passacie daje blachę przykręcaną, dużo marek wkleja folię. A w autach , które miałem okazję rozbierać tak to wygląda. Z korozją tak bywa, że żadne auto nie jest od tego "wolne", zawszę mówię, że trzeba znać historię auta a potem mówić o problemie marki globalnie. Kilka lat temu w moim 7 letnim bmw 1 ruda jadła podłogę było słychać chrupanie. To co pokazuje internet to trzeba podzielić grubo na pół, a już jak ktoś nie ma pojęcia to można na nim kasę zrobić niezłą i przystrzyc baranki. Słyszę, że ludzie płacą za smarowanie podwodzia 22k to gratulować temu jutuberowi- mechanikowi, nawet jak odkręca kilka śrubek od spodu to nie ta cena (crazy) grubo ludziska płacą. Ja miałbym jednak obawy jak auto z gwarancją ktoś rozkręca a potem smaruje i paćka, nie ma w tym nic złego ale jak będzie mógł gwarant zrobić z tego użytek przy jakiejś okazji to pewnie zrobi. Jest gwarancja i to chyba 10 lat na korozję. A jak ktoś myśli, że dzisiejszymi autami pojeździ 15 lat to życzę szczęścia i miłości, chyba, że kupuje auto na kredyt na pół życia a to już się nazywa głupota. Oczywiście to moja subiektywna ocena.

odoja
Lex user

Post by odoja »

Dokładnie, to twoja subiektywna ocena, ja uważam,że zrobiłem słusznie i dałem tyle ile ktoś sobie zażyczył za usługę. Ja tylko chciałem napisać, że coś takiego zrobiłem, może ktoś też by chciał, może taniej, to była moje decyzja chciałem po prostu zakomunikować problem i  oczywiście kilku się odezwało speców od wszystkiego bo widział te i tamto auto , i że to jest szalone i naiwne tyle zaplacić :lol:. A jestem pewien, że jak ktoś będzie szukał takiego lexa za x lat, pierwsze o co sie spyta czy była jakaś konserwacja robiona, chociaż troszkę??

I tak, wiem, że problem korozji istnieje w każdym aucie, nic odkrywczego w naszym klimacie. I tak, niektórzy chca jeździć starszym autem bo muszą ,bo ludzi w Polsce nie stać na nowsze auto i akurat co jest smutne, 15 letnie auta,  to jest średnia ich wieku  w Polsce, i na co ludzie wówczas zwracają uwagę,oczywiście że w części na korozję nadwozia??

Mają niektórzy straszny ból dupy, że się dba o auto, i szok, jeszcze żeby później tez ktoś miał z niego za 10 lat radość i pewność , że jest w dobrym stanie ,a nie sory, to moja naiwność, bo przepłaciłem, a prawdziwy  spec zrobiłby to za pół darmo i 10x lepiej :laugh1:, i co mnie interesuje ktoś inny kiedyś...

10 lat na korozję, tylko jeśli to jest przez czynnik wewnętrzny, czyli samo z siebie wyjdzie, bo jeśli kamyczek zrobił odprysk i wyjdzie rdza, nie ma żadnej gwarancji na to. Czyli to jest taki pic na wodę naprawdę. A mi sie wydaje, że lepiej to poskładali niż w fabryce :) W koncu wyszedł ostatnio problem z niedorobionymi spawami lexa :lol:. Jak oni mogli...

michu7510
Lex user

Post by michu7510 »

odoja wrote: 10 Sep 2024, o 22:41  Dokładnie, to twoja subiektywna ocena, ja uważam,że zrobiłem słusznie i dałem tyle ile ktoś sobie zażyczył za usługę. Ja tylko chciałem napisać, że coś takiego zrobiłem, może ktoś też by chciał, może taniej, to była moje decyzja chciałem po prostu zakomunikować problem i  oczywiście kilku się odezwało speców od wszystkiego bo widział te i tamto auto , i że to jest szalone i naiwne tyle zaplacić :lol:. A jestem pewien, że jak ktoś będzie szukał takiego lexa za x lat, pierwsze o co sie spyta czy była jakaś konserwacja robiona, chociaż troszkę??

I tak, wiem, że problem korozji istnieje w każdym aucie, nic odkrywczego w naszym klimacie. I tak, niektórzy chca jeździć starszym autem bo muszą ,bo ludzi w Polsce nie stać na nowsze auto i akurat co jest smutne, 15 letnie auta,  to jest średnia ich wieku  w Polsce, i na co ludzie wówczas zwracają uwagę,oczywiście że w części na korozję nadwozia??

Mają niektórzy straszny ból dupy, że się dba o auto, i szok, jeszcze żeby później tez ktoś miał z niego za 10 lat radość i pewność , że jest w dobrym stanie ,a nie sory, to moja naiwność, bo przepłaciłem, a prawdziwy  spec zrobiłby to za pół darmo i 10x lepiej :laugh1:, i co mnie interesuje ktoś inny kiedyś...

10 lat na korozję, tylko jeśli to jest przez czynnik wewnętrzny, czyli samo z siebie wyjdzie, bo jeśli kamyczek zrobił odprysk i wyjdzie rdza, nie ma żadnej gwarancji na to. Czyli to jest taki pic na wodę naprawdę. A mi sie wydaje, że lepiej to poskładali niż w fabryce :) W koncu wyszedł ostatnio problem z niedorobionymi spawami lexa :lol:. Jak oni mogli...

Za 15 lat z tego Leksusa nie zostanie nic dobrego nawet jakbyś go masłem posmarował, taka jest rzeczywistość i to nie dotyczy tylko tej marki. Uważam, że najlepszy interes zrobił ten co smarował. Co do poskładania lepiej niż w fabryce ... "A mi sie wydaje". Darz bór i niech konserwacja służy Tobie i pokoleniem na wieki wieków amen :)

odoja
Lex user

Post by odoja »

Myślę, że spokojnie wytrwa 5 lat, potem się okaże :). A dziękuję bardzo, jak wyjdzie rdza prędzej czy później, a wyjdzie na pewno to już życie ,a bardziej sól i nasz klimat winny. Wówczas się z tym pogodzę ;). Lubie naprawdę to auto, niczego w nim mi nie brakuje, to chcę tylko zadbac odpowiednio bo niestety ja bez auta jak bez ręki. Oby i Twój lex bez konserwy wyjeździł ze 30 lat lekko :)

Last edited by odoja on 19 Sep 2024, o 16:12, edited 1 time in total.
michu7510
Lex user

Post by michu7510 »

odoja wrote: 11 Sep 2024, o 23:25 Myślę, że spokojnie wytrwa 15 lat, potem się okaże :). A dziękuję bardzo, jak wyjdzie rdza prędzej czy później, a wyjdzie na pewno to już życie ,a bardziej sól i nasz klimat winny. Wówczas się z tym pogodzę ;). Lubie naprawdę to auto, niczego w nim mi nie brakuje, to chcę tylko zadbac odpowiednio bo niestety ja bez auta jak bez ręki. Oby i Twój lex bez konserwy wyjeździł ze 30 lat lekko :)

Masz już nowego majstra na YT, robi za 11,5 k nakłada masy natryskowe polimerowe Innotec i na to suchy wosk :) Gwarancje na piśmie daje na 5 lat nawet. 30 lat to RUDY 102 nie jeździł :) Pozdr.

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Po co w ogole ta dyskuja? Odoja ma kase wiec ja wydal. Mial prawo rozdysponowac ja w jaki sposob chcial. Mogl przewalic w piecu, a zainwestowal w zabezpieczenie samochodu. Inni tyle wydaja na audio czy oblepienie ppfem.

To czy inwestycja sie zwroci, to inna bajka. Obstawiam, ze za 10 lat zabezpieczone zlacze AWD jednak przyniesie zyski. A na pewno bedzie latwiej sprzedac auto.
Dareus
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h AWD

Post by Dareus »

mcendrju wrote: 17 May 2024, o 19:46 tak sobie przeglądałem cennik nowego NX 25 i ciekawą rzecz natrafiłem nigdzie jeszcze nie opisaną chyba:
(...)
zagłówki regulowane w 2 płaszczyznach, czy ktoś to widział? ja u siebie w Premium nie mam, nie kojarzę z Omo by było (bo Omo i Premium fotele dotąd były te same)
w konfiguratorze nie wyglądają te zagłówki by się czymś różniły

Zagłówki w Premium i Omo są regulowane w dwóch płaszczyznach. Jak dla mnie to robi dużą różnicę względem 4 kierunków w F Sport i Overtrail. Zagłówek w fotelach "sportowych" jest bardziej mięsisty lepiej trzyma głowę po przesunięciu go do przodu.

Gier
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Gier »

Dzień dobry wszystkim, przymierzam się do zakupu Lexa NX 350 h, mam pytanie o obecne rabaty. Na wersję Prestige+Design+Tazuna+Pemium w kolorze metalic dostałem ofertę 280918 zł, wyjściowo 327136. Jest to rabat na poziomie ok 14 %.  Dużo, mało?

Last edited by Gier on 16 Sep 2024, o 12:59, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Lexus NX”