GS mkIII - Pytania o auto z ogloszenia

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu GS
Post Reply
diablo228
Nowy lex user
Model Lexusa: Inny

Re: GS mkIII - Pytania o auto z ogloszenia

Post by diablo228 »

Wojtku zapewne jesteś starszy :) kiedyś auta czym by się nie umyło to się świeciło, dzisiaj lakieru są na bazie wody bo ekologia to wymusza, dzięki temu dzisiejsze lakiery dużo łatwiej się uszkadzają poprzez zarysowania itd. Co do pasty tempo :) posiada bardzo dużo wypełniaczy, jest agresywna dla lakieru, można o tym sporo poczytać, a dla osobistego testu zrób sobie połowę drzwi zrób tą pastą i potem wymyj IPĄ zobaczysz jaka jest różnica. ALe nie otym temat tutaj żeby więcej nie zaśmiecać jest temat o detailingu ??
Mastershine Auto Detailing - Studio profesjonalnej pielęgnacji samochodów :)
iwos
Nowy lex user
Model Lexusa: GS300

Post by iwos »

Dzięki wam dowiedziałem się kilka ciekawych informacji o tym modelu.

Kontaktowałem się dziś z ASO, w kilku powiedzieli mi nie wiele info udzielą tylko dla właściciela ale udało mi się w dwóch uzyskać kilka info.
Auto pochodzi z rynku niemieckiego data produkcji to 13.06.2005 w Polsce jest zarejestrowany od 30.03.2006 a pierwszy raz w ASO był na początku 2007 roku. I tu pytanie do użytkowników czy to nie dziwne? W ofercie jest napisane i przez telefon potwierdza, że auto pochodzi z polskiej dystrybucji. Kolejne info jest takie, że książka serwisowa nie była prowadzona od początku i ogólnie chyba jej nie ma ewentualnie jest stworzona przez serwis Lexus w Radomiu. Odnośnie faktury na ponad 5tyś. to faktycznie była ale w 2012 roku w styczniu gdzie amory z przodu były zmieniane plus jakieś oleje. Ostatni przegląd był 20.08.2015 w ASO polegał on na wymianie oleju w silniku i jak dobrze pamiętam sprawdzeniu układu ciśnienia w oponach jest coś takiego? Auto w ogłoszeniu ma 200Tyś a w sierpniu miało ponad 220Tyś, przebiegu. Powiedziano mi też, że w ASO nie odnotowano wymiany świec (podobno zalecana co 90Tyś., brak wymiany oleju w skrzyni jak i w moście). ASO również nie ma żadnych informacji na temat napraw blacharskich w tym egzemparzu. Odnośnie grubości lakieru podali mi, że norma to 130-150. Co o tym myślicie?
XXXX
Lex user
Model Lexusa: szuka

Post by XXXX »

Dzwoniłem do tego srebrnego gs300 prestige jak jeszcze sprzedawał go właściciel powiedział że prawdopodobnie był cały lakierowany tzn odświeżany ale nie był uszkodzony...

Jeżeli był sprowadzony z niemiec no to nie jest z polskiego salonu auto sprzedaję komis sprowadzony był prawie nowy pewnie lekko uszkodzony dlatego tak napisali bo ma historie w Polsce praktycznie od nowości w komisach to normalne łatwiej sprzedać nie każdy sprawdzi... moim zdaniem był lekko uszkodzony skoro ktoś go kilku miesięcznego sprzedał za granicą...

Przebieg pewnie zaniżyli trochę tylko w ogłoszeniu jak by zadzwonić do komisu i spytać czemu wtedy miał 220 a teraz 200 tys to pewnie powiedzą że teraz ma na zegarach 230 tylko zostało to napisane mniej więcej bo nie mają czasu wszystkich samochodów dokładnie opisywać... ( też normalne w komisach lekkie nie domówienia na ich korzyść liczą że ktoś przyjedzie spodoba mu się i te 30 tys przebiegu nie zrobi różnicy )

Z tego co się dowiadywałem lakier na GS może mieć od 120 do nawet 250 grubości w oryginale... ( ale pewny nie jestem z tego co widzę chyba nikt dokładnie nie może tego stwierdzić )
TomekL
Lex user
Model Lexusa: LS 460

Post by TomekL »

Z tego co się dowiadywałem lakier na GS może mieć od 120 do nawet 250 grubości w oryginale... ( ale pewny nie jestem z tego co widzę chyba nikt dokładnie nie może tego stwierdzić )

Zgadzam się z poprzednikiem. Lakier w moim aucie jak pisałem wcześniej jest oryginalny i ma grubość ok. 220 mikrometrów na całym aucie. Właśnie chodzi o to żeby był równo położony. Sprawdzałem jeszcze dwa inne GS'y znajomych i również wartości wahają się między 210-230 mikrometrów. Więc to jest oryginalne lakierowanie lexusa. Mało prawdopodobne więc aby 3 auta były cofane i powtórnie lakierowane fabrycznie. Po prostu lakier jest 2 lub 3-warstwowy i tyle.
iwos
Nowy lex user

Post by iwos »

XXXX wrote:Dzwoniłem do tego srebrnego gs300 prestige jak jeszcze sprzedawał go właściciel powiedział że prawdopodobnie był cały lakierowany tzn odświeżany ale nie był uszkodzony...

Za ile był wystawiony przez właściciela, pamiętasz może? :)
XXXX
Lex user

Post by XXXX »

Wystawiony był też za 39,900 przez telefon udało się zejść na 38,500 i dodatkowe koła zimowe których nie było w opisie...

Facet mówił też że był nim tylko raz w serwisie lexusa a tak to wszystko robił u zwykłego mechanika... Dodatkowo powiedział że kupił go od bardzo bogatego prawnika który na nim nie oszczędzał i on chyba serwisował go w serwisie lexusa...
diablo228
Nowy lex user
Model Lexusa: Inny

Post by diablo228 »

XXXX wrote:Dzwoniłem do tego srebrnego gs300 prestige jak jeszcze sprzedawał go właściciel powiedział że prawdopodobnie był cały lakierowany tzn odświeżany ale nie był uszkodzony...

Jeżeli był sprowadzony z niemiec no to nie jest z polskiego salonu auto sprzedaję komis sprowadzony był prawie nowy pewnie lekko uszkodzony dlatego tak napisali bo ma historie w Polsce praktycznie od nowości w komisach to normalne łatwiej sprzedać nie każdy sprawdzi... moim zdaniem był lekko uszkodzony skoro ktoś go kilku miesięcznego sprzedał za granicą...

Przebieg pewnie zaniżyli trochę tylko w ogłoszeniu jak by zadzwonić do komisu i spytać czemu wtedy miał 220 a teraz 200 tys to pewnie powiedzą że teraz ma na zegarach 230 tylko zostało to napisane mniej więcej bo nie mają czasu wszystkich samochodów dokładnie opisywać... ( też normalne w komisach lekkie nie domówienia na ich korzyść liczą że ktoś przyjedzie spodoba mu się i te 30 tys przebiegu nie zrobi różnicy )

Zaczynasz pisać jak handlarz już :) tu coś, tam coś, tu coś nie dopisali, tu nie sprawdzili itd. :) Jeżeli ktoś sprzedaje lepsze fury to nie robi takich błędów jak licznik itd. Komisy nie są takie głupie, zanim przyjmą auto jest całe mierzone itd. Sorki oni z tego żyją. Ja na twoim miejscu bym ochłonoł, wzioł osobę do oględzin która się zna a najlepiej dobrego mechanika lub serwis by Ci to auto przejrzeli przed zakupem :)

Mówisz że wnioskujesz że mógł być lekko uszkodzony i sprowadzony, mógł być również skasowany :) musisz ochłonąć bo zły zakup może Cię póżniej drogo kosztować :)
Mastershine Auto Detailing - Studio profesjonalnej pielęgnacji samochodów :)
XXXX
Lex user

Post by XXXX »

Ja wiem że oni z tego żyją i właśnie dlatego duża część niestety oszukuje... Na pewno też nie bawią się w sprzedaż samochodu za 40 tys żeby zarobić na nim tysiąc złoty... znam historie gdzie znajomy kupił auto spalone z tyłu jako bezwypadkowe a właściciel komisu podczas kłótni powiedział że przecież rozbite nie było...
Akurat tego że ogłoszenia robione są masowo i często od niechcenia przez jakiegoś pracownika może oznaczać że coś będzie trochę inaczej niż w rzeczywistości... Bo nie wierze że skręcili przebieg o 20 tys km raczej wpisali po prostu równe 200 na szybko...

Osobiście zdecydowanie wole kupić samochód od osoby prywatnej niż z komisu po za tym nie wieże że komis sprzedaję idealnego GS za 39 tys...

( w takim wypadku właściciel sprzedaję idealnego gs za 35 tys )
iwos
Nowy lex user

Post by iwos »

No więc kupiłem tego srebrnego GSa, ogólnie auto w naprawdę dobrym stanie, maska była malowana a inne elementy faktycznie mogły być pociągnięte bezbarwnym gdyż miernik pokazywał 230-300 jedynie maska 700 lecz mi to nie przeszkadza, wole malowaną niż obitą, we wszystkich szczelinach drzwi, maska od spodu czy bagażnik 40-80, auto całe jedynie zderzak tylni przerysowany. Widocznie czujniki i kamera nie pomogły :) To co mnie czeka do zrobienia to na pewno wymiana wszystkich olejów i płynów gdyż kompletnie nie wiedzieli co kiedy było robione a ryzykować nie będę. Na trasie Lublin-Suwałki 31 litrów a komputer pokazał mi na miejscu średnie spalanie 8,6 więc uważam, że źle nie jest tylko z uwagi na deszczową pogodę nie szalałem, na to przyjdzie jeszcze czas. Nie działa system odpowiedzialny za ciśnienie w oponach jeżeli ktoś był by mi w stanie powiedzieć co i jak to proszę o PW. Jestem padnięty i bym był wdzięczny za odnośnik do tematu jakie oleje i płyny są stosowane w tym modelu gdyż będzie mi wszystko robił brat który jest bardzo dobrym mechanikiem a do ASO mam dość daleko. Padły też żarówki postojowe, oraz w prawym lusterku podświetlenie drzwi jakie trzeba zastosować najlepiej? Oraz paruje mi prawa lampa świateł długich i prawy kierunek który znajduje się na błotniku.

TomekL wrote:Jeśli chodzi o egzemplarz z powyższego linku to wyposażenie pełne możliwe dla GS300, tj. PRESTIGE z radarem (super opcja, mam i polecam) i szyberdachem.
Zgadzam się z radarem w 100% fantastyczna sprawa, byłem już trochę zmęczony i gdyby nie to, to bym prawdopodobnie skasował dla brata w eclipsie zderzak i sobie też, jakieś 40-50km od domu :)
XXXX
Lex user

Post by XXXX »

Sprawdzałeś go może w serwisie lub warsztacie ? 300 to już raczej druga warstwa lakieru czegoś takiego jak odświeżanie bezbarwnym chyba nie ma... Maska 700 pewnie była lakierowana z innego koloru dlatego ma tyle... lampy jak parują to muszą być nie szczelne pewnie coś było rozbierane akurat obie z jednej strony... Oglądałeś auto z kimś kto się na tym zna ? Nie mówię że auto jest w złym stanie ale jak dla mnie to tak właśnie opisują w komisach auta stan idealny bez wkładu finansowego...
Post Reply

Return to “Lexus GS”