usterka dwumasy objawy IS200 2002r

Post Reply
GOLDI
Lex user
Model Lexusa: IS200 SportCross / mr2 sw21

Re: usterka dwumasy objawy IS200 2002r

Post by GOLDI »

chocby tu masz exedy z nie sztywną tarczą - http://allegro.pl/sprzeglo-kompletne-le ... 14638.html
Aisin też jest na sprężynkach - http://allegro.pl/komplet-sprzegla-is-2 ... 45738.html

i wiele wiele innych.

Natomiast odradzam sztywną tarcze do jednomasu, szybko wam "skończy" skrzynie...
blue
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Sport

Post by blue »

Czyli rozumiem, że Twoje koło Goldi jest grubości standardowego dwumasu, skoro pasuje tam normalne sprzęgło bez żadnych kombinacji? I tak będę kupował Exedy - czy będzie dalej dwumas, czy nie. Ile Twoje testy mogą potrwać? Bo jeśli to jest poprawnie wyważone, to jedyne co można testować to zachowanie auta przy różnych wagach koła (a tu i tak każdy będzie miał indywdualne odczucia). Wedlug mnie waga w okolicach 7-8kg powinna być optymalna do normalnej jazdy. JUN waży 6.3kg i chyba nie ma z nim problemów.
PS. AISIN jest na sprężynkach chyba tylko na tym poglądowym zdjęciu ;)
TmK18
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by TmK18 »

Pomyłka ja nie mam Exedy ja mam Aisina i tam na bank nie było sprężyn, tylko jakieś takie plastiki białe
W katalogu intercarsu są 2 tarcze:

NKK – F32071 – Tarcza sprzęgła

EXEDY – TYD134U – Tarcza sprzęgła
Według zdjęć obydwa mają sprężyny, tylko pytanie czy sama tarcza Exedy będzie pasować do docisku i łożyska Aisina ?
mardzin
Lex user
Model Lexusa: GS430

Post by mardzin »

I jak tam wygląda temat? :)
Madis
Nowy lex user

Post by Madis »

Panowie podepne się pod temat bo nie chce zakładać nowego. Zakupiłem dziś koło dwumasowe do swojego Lexusa IS200, Aisin, oznaczenie FDT001. Czy to jest normalne, że nowe koło dwumasowe ma 2 ząbki luzu? Czytałem, że raczej tak ale nie tyczyło się to dokładnie tego modelu. Wolał bym się upewnić zanim zawiozę do warsztatu do założenia. Z góry dzięki za pomoc.
piter_79
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by piter_79 »

GOLDI, czy w sprawie jednomasowego koła dzieje się coś dobrego, czy nie jest to jednak taka prosta sprawa i pozostaje JUN?
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

Madis wrote:Panowie podepne się pod temat bo nie chce zakładać nowego. Zakupiłem dziś koło dwumasowe do swojego Lexusa IS200, Aisin, oznaczenie FDT001. Czy to jest normalne, że nowe koło dwumasowe ma 2 ząbki luzu? Czytałem, że raczej tak ale nie tyczyło się to dokładnie tego modelu. Wolał bym się upewnić zanim zawiozę do warsztatu do założenia. Z góry dzięki za pomoc.
Tak.
GOLDI
Lex user
Model Lexusa: IS200 SportCross / mr2 sw21

Post by GOLDI »

piter_79 wrote:GOLDI, czy w sprawie jednomasowego koła dzieje się coś dobrego, czy nie jest to jednak taka prosta sprawa i pozostaje JUN?
sie okaze dopiero z koncem miesiaca. Montazem zajmie sie Drożdż Motorsport z Krakowa. mialo byc wczesniej.. ale to nie jest najlepszy rok dla mnie i mojej rodziny i sprawy dla mnie malo istotne przesunely sie w kolejne priorytetowej... jak wszsytko bedzie ok to od września bede mial pierwsze kola.
Madis
Nowy lex user

Post by Madis »

Panowie potrzebuję porady. Od samego początku mojej przygody z IS200 miałem problemy z szarpaniem przy ruszaniu, szarpnięciami przy puszczaniu sprzęgła podczas zmiany biegów 1-2-3-4. Najpierw wymieniłem samo sprzęgło, delikatna poprawa, po pewnym czasie zdecydowałem się na wymianę koła dwumasowego (oryginalne Aisin). Jest poprawa aczkolwiek szarpanie przy ruszaniu i zmianie biegów nie do końca zniknęło. Może to moja obsesja - może nie :) ale drażni mnie to straszliwie. Co w tym samochodzie może jeszcze powodować takie objawy? Poduszka skrzyni, silnika? Luz na tylnym moście? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Z widocznych objawów mam jeszcze coś takiego: Jadąc powoli na 1 biegu i trzymając rękę na lewarku jak dodam gazu to lewarek pcha mi rękę do tyłu, jak puszcze gaz (bez wciskania sprzęgła) to ciągnie do przodu - nie bardzo ale jednak jest to odczuwalne. Z góry dzięki za pomoc.
blue
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Sport

Post by blue »

W tym wypadku obstawiam jeszcze poduszkę skrzyni i ewentualnie silnika.

P. S. Co z tym jednomasem? Żyje toto? Będzie do kupienia?
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”