Zakup auta do 30 000

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Post Reply
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Re: Zakup auta do 30 000

Post by Miłosz »

Trochę bez składu piszesz i mimo że po polsku to nie wiem czy to do mnie kierujesz czy do kogoś innego. 535 czy 335 na biturbo bardzo fajnie się trzymają(o rozwoju tych motorach nie piszę bo parę zł się wrzuci i jezdzi jak m3 dkg jak nie lepiej) , koszta wiadomo nie są jak w maluchu , ale coś za coś. Ciężko jeszcze o jakieś opinie na polskich forach nt triturbo , no ale co tam może paść , 3 mała turbinka ? Wiadomo więcej elektroniki i też pewnie będą jakieś cyrki , ale.... tego nie kupuje zwykły kowalski. A co do dsg słyszałem opinie właścicieli g5 gti że gti bez dsg to ogromna lipa i o wiele mniej funu z jazdy.
https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
ArtIS
Lex Maniak
Model Lexusa: IS 250 AWD

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

dzida wrote:2,0TDI na pompowtryskach był w Passacie, Jettcie, Golfie, Superbie, Octavii, Leonie, Exeo, A3, A4, A6, Outlanderze, Grandisie czy Dodge'u Caliber
Potem nastałą era wtrysku Common Rail ale kretyni z VAG zapomnieli o usunięciu wady pompy oleju i dopiero pod koniec 2009r została usunięta, więc jak ktoś pierniczy, że na 2,0TDI na CR takie świetne to się ździwi.
U nas w firmie były 2,0TDI na PD i Octavia RS 2,0TDI CR. 2 sztuki się zatarły, a silnik RSki zakończył żywot na autostradzie A4.

P.S.
Superb to fajne auto ale jak ktoś gatka w stylu lepszy od 5tki, czy A6, bo ma automatyczne parkowanie dla debili, którzy nie umieją tego zrobić to słaby argument za.
I druga uwaga to, że gatka, że BMW jest gorsze, bo ma 3 turbiny, w przypadku takiej wpadki jaką były TSI i TDI też nie jest na miejscu - tak się dziś robi auta przez ekosiów.
Kwestię stereotypów na bok (np dresowóz i cebulowóz).

A kwestia DSG to polecam się wczytać w jej konstrukcję i policzyć ile kosztuję - wymiana DWÓCH sprzęgieł, które się zuzywają i naprawa mechatroniki. Fajne jak nowe ale w używce nie za specjalne.
Ten model który widziałem jest z 2012 roku wiec z twojej wypowiedzi wynika ze powinien byc pozbawiony tych kłopotów. Przyjemnie sie nim jechało z tym ze... Jest do wzięcia za 40 000 :(
dzida
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dzida »

Miłosz wrote:Trochę bez składu piszesz i mimo że po polsku to nie wiem czy to do mnie kierujesz czy do kogoś innego.
Nie piłem do nikogo konkretnie tylko podsumowałem ostatnie wypowiedzi :piwo:
Miłosz
Lex Master

Post by Miłosz »

dzida :pijak: tak jeszcze może napisze , a co z volvo ? Nie wiem czy to prawdzie hasło kampani reklamowej , ale mi się bardzo podoba :dance3:

Image
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

Polityka Volvo, że będzie pakować tylko silniki 4-cyl. nawet w takim aucie jak XC90, S90 czy S60 Polestar to jakaś kpina, szczególnie, że robili tak świetne 5-cylindrówki z turbo...

Czyli jak Volvo to z dobrym motorem powyżej 2l :)
Miłosz
Lex Master

Post by Miłosz »

Wszędzie już jest downsizeing i od tego nie uciekniemy , w bmw analgocznie załadowali te 3 turbiny do 3 litrowego motoru i nazwali go 550d , ba nawet mu literkę M dokleili ;) . Ostatnio szef Mpowera wygłosił mowę , że wszystkie nowe bmw jakie będą powstawały nie będą miały więcej niż 600 koni. Rozumiem że będą robić z kompozytów z włókna węglowego , nawet niech z nanorurek zaczynają robić , ale nie można redukować masy w nieskończoność ;)
PS a te volvo 2.4 litra po 2006 roku to jest 4 cyl motor ?
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

Miały 5cyl. ale jak coś to należy omijać automaty, bo są papierowe jak manuale w ISach
ArtIS
Lex Maniak
Model Lexusa: IS 250 AWD

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

Panowie Volvo super ale jeśli znajdziemy nowe S60 za 30 000 to wypłacam 5k temu kto mi to znajdzie :)
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

to ze zdjęcia to przedlift (tańszy) :D
a tak poza tym to poprzednie S60 nie jest złe np. z 2,5T, którego pakowali choćby do Focusa RS i ST
Damian91
Lex Driver
Model Lexusa: IS300 SC

Post by Damian91 »

No coś jest w tych Szwedac, w domu mamy XC70 T6 - prawie 300 koni robi przeciąg mimo tego, że to straszna kanapa ;)
Post Reply

Return to “Na każdy temat”