Elektryki to już w ogóle inne uniwersum, takie Porsche Tycan to trzeba momentami dopłacać by ktoś to wziął

Design i jakość każdy z nas będzie mógł ocenić za jakiś czas na żywo. Sam wstrzymuję się z ostatecznymi ocenami nowego ESa do czasu jazdy próbnej. Może na żywo zrobi na mnie lepsze wrażenie... Jeśli na nasz rynek trafi 200 konna hybryda, która będzie wyższa i cięższa ( ponad 1900kg) to porównywalne osiągi do obecnego modelu, bardzo pozytywnie zaskoczą wszystkich na tym forum. Większość sprzedaży Lexusa ma miejsce w Azji i USA, stąd stylistyka wnętrza (pomieszanie Tesli z chińczykiem). W Chinach A6 czy BMW 5 są w wersjach przedłużanych, czym z kolei możemy wytłumaczyć większą długość auta. Nie trafia do mnie argument większych gabarytów, które mają rekompensować zniknięcie LSa, ponieważ aby rywalizować w tej klasie aut potrzebowalibyśmy napędu hybrydowego co najmniej 300 konnego. A tu zapowiadają 200 KM... Od dłuższego czasu motoryzacja zmierza w niezrozumiałym dla mnie kierunku!MarlonRandom wrote: ↑19 May 2025, o 14:51 Z tym ES będzie jak z każdą nowością musi się trochę opatrzeć. Po paru miesiącach ludzie się przyzwyczają. Wielu ludzi narzekało na te wielkie grille w BMW a pełno się tych aut sprzedaje.
Zapewne jak już będzie można usiąść w środku, przymierzyć się do auta to na żywo auto zyska. Lexus chyba tym modelem celuje w młodszego odbiorcę niż obecnie. Poza tym skoro ES ma zastąpić LS to nie dziwne, że urósł. Z perspektywy marki odchudzili gamę sedanów bo jak rynek pokazuje najwięcej sprzedaje się auto typu SUV, Crossover i w to od paru lat idą. Mnie osobiście najbardziej ciekawi ta 6 generacja hybrydy czy zapewni osiągi chociażby na poziomie obecnego modelu.
Jeśli nowy ES ma w zamyśle Lexusa choć trochę zastąpić LSa, to jakość i wyposażenie muszą stać na wyższym niż obecnie poziomie, co z kolei wystrzeli cenę w okolice cen RXa. Jak zauważyłeś większość z komentujących poważnie kontestuje nowo obraną drogę dla ES zarówno od strony wizualnej jak i zaproponowanych napędów. Europa jest dla ESa rynkiem nieistotnym, a nowe trendy mają zaspokoić gusta i oczekiwania Chińczyków, czyli największego rynku dla ESa. Twoje opinie i optymizm odnośnie ESa, są przysłowiową łyżką miodu w beczce opinii na tym i innych forachTomasz76 wrote: ↑19 May 2025, o 09:36 Obecny ES jest produkowany od 2018 roku i przeszedł z tego co pamiętam 3 FL. Patrząc na żywotność modeli, to chyba już wystarczy. Patrząc na ten film, to o materiały wykończeniowe wnętrza nie muszę się już martwić. Wygląda na to, że będą na bardzo wysokim poziomie. Oczekuję, że nowy ES będzie pod każdym względem lepszy od obecnego modelu. Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba, minimalizm deski również, materiały wykończeniowe będą lepsze, fotele wygodniejsze z masażem, więcej miejsca w kabinie szczególnie zależy mi na wysokości, napęd AWD, 6 generacja hybrydy, wygłuszenie wnętrza też zakładam, że będzie lepsze, nowy system multimedialny powinien też pozytywnie zaskoczyć. Pozostaje tylko kwestia ceny, która na pewno będzie wyższa. Trzeba jednak pamiętać, że obecny ES jest na wyprzedaży i jest tani. O wygląd zewnętrzny też już się nie martwię, bo wiem, że na żywo będzie jeszcze lepiej. Chociaż jak widzę jestem w zdecydowanej mniejszości i Wam się nie podoba.
Chińczycy to mają nawet Audi A4 w wersji Long a przynajmniej kilka lat temu mieli. W UE Lexus sprzedaje głównie auta typu SUV więc zrobili sobie sedana przeznaczonego na inne rynki a jak ktoś kupi to w PL to z ich perspektywy pomyślą "trudno tę sztukę zapakujemy na statek i niech płynie do Polski"qubokurek wrote: ↑20 May 2025, o 07:57 Większość sprzedaży Lexusa ma miejsce w Azji i USA, stąd stylistyka wnętrza (pomieszanie Tesli z chińczykiem). W Chinach A6 czy BMW 5 są w wersjach przedłużanych, czym z kolei możemy wytłumaczyć większą długość auta. Nie trafia do mnie argument większych gabarytów, które mają rekompensować zniknięcie LSa, ponieważ aby rywalizować w tej klasie aut potrzebowalibyśmy napędu hybrydowego co najmniej 300 konnego. A tu zapowiadają 200 KM... Od dłuższego czasu motoryzacja zmierza w niezrozumiałym dla mnie kierunku!
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests