Lexus a inne marki ?

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Post Reply
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Re: Lexus a inne marki ?

Post by tomekb »

lassar@tlen.pl wrote:Avensis 2009 2,2 150koni. Przy 90 tys wymiana sprezarki. Wymiana lampy (ksenon spadl), dolot turba. Wszystko na gwarancji. Przy 115 tysiacach (tegoroczne wakacje) wymiana silnika (gwarancja dokupiona), silnik "odbudowany" przez Toyote. Podobno się przegrzał. Samochód należy do mojej macochy - zasadniczo jest jezdzony do predkosci max 120 km/h, kobieta starsza do tego po wylewie wiec spokojna i ostrozna. Pomniejszych pierdol typu peknieta pokrywa plastikowa czegos tam przy silniku nie liczymy.

Zasadniczo Panie i Panowie mit o bezawaryjności samochodów jakby przemija. W dobie samochodów produkowanych w wysilonych technologiach, przewidzainych na max przebiegi okolo 300-400 tys nie ma opcji zeby sie nie sypaly. Nie ma znaczenia marka, czy ostatnio nawet uzytkowanie. Jak masz pecha psuje sie nawet nowe.
Mam nowe BMW 520d. Na razie odpadly mi tylko metalowe ozdobniki z progow i zbabelkowal sie jeden "chromowany" grill. Niby bez mrugniecia okiem to wymienią, ale niesmak pozostaje.
A ja znam 520d 2letnia jezdzona po trasach co przy 120000km skrzynia po gwarancji padla nowa uzywka z gwarancja 7500
lassar@tlen.pl
Lex user
Model Lexusa: RX400h - był. Ale się zbył.

Post by lassar@tlen.pl »

mam 2 lata gwarancji ;ub 200 tys (nie wiem czy ktos jeszcze oprocz napedow hybrydowych daje 200), mam nadzieje ze pozniej sie nie bedzie sypac :)
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Post by carsik »

ponieważ ja się przy samochodach brudzę zawodowo to mogę powiedzieć dość obiektywnie. Lata szczęścia skończyły się na projektach z lat 90-tych. Im nowsze auta tym niestety coraz gorzej, widać to w każdym elemencie samochodu nawet po głupich śrubach.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

I tak w przypadku Lexa wielkiej bidy nie ma chociaż w przypadku mamusi Lexa czyli Tojki nastapiło uwstecznienie do pozimu zerowego. Jak tak dalej pójdzie to wejdą na minus.
Prawdę powiedziawszy w 96r jak ktoś powiedziałby że tojka będzie tak badziewna to wyśmiałbym go... :szok:
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Post by carsik »

myślę, że i jednych i drugich dotknęło cięcie kosztów, z tym że w przypadku Toyoty bardziej to widać, ale czasem jak dotykam sie czegoś nowszego np niemieckiego to mam ochotę szybko wracać do Toyoty. :) Nawet tej nowszej.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
sardzent
Lex user
Model Lexusa: RX400h

Post by sardzent »

Troche offtop sie zrobil wiec podziele sie kilkoma spostrzezeniami po odstawieniu samochodu (duza toyota rav -> rx) do detailerworkshop.pl na dokladne pranie wnetrza i konserwacja \ impregnacje skor.

Pojechalem tam poniewaz maja dobre opinie i po galerii na stronie www widac ze kiepskich aut malo robia. Przy odbiorze podpytalem o wnetrze i wg Pana z tego zakladu
skora w lucyferze jest bardzo dobrej jakosci porownywalna dopiero z bmw w edycji nappa, natomiast deklasuje ta w nowszych Mercedesach (nie potrafil sie odniesc do edycji designio) podobnie z audi.

Co do pokrewienstwa Toyoty i Lexusa to nie da sie tego ukryc ani zamaskowac, manetki, przelaczniki nie tylko technika pochodzi wprost od Toyoty ... takze jakosc niektorych rozwiazan ... np utleniajace sie ramiona wycieraczek w kilkuletnich toyotach i lexusach ;-)
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Jakie macie opinie o BMW E46? Oczywiście z benzynowymi silnikami.
Image
mikrus
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkII

Post by mikrus »

przed zakupem IS'a bardzo się zastanawiałem nad kupnem 3-ki. powiem szczerze, że poza wnętrzem auta i automatem, które jest jak dla mnie trochę bardziej nowożytne od IS'a to niczym nie urzekło. ale chętnie posłucham opinii innych. ostatnio myślałem nawet nad zmianą na e46 ale w wersji 330i lub nawet xi, ale u mnie to się zmienia jak w kalejdoskopie. tak jak wcześniej pisałem, po wejściu do IS'a pojawia się ogromny uśmiech, który czasem zdławi lekkie szarpanie :D
Pozdrawiam
Mikołaj
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Odp: Lexus a inne marki ?

Post by dead_beat »

Z tym lekkim szarpaniem to w E46 mozesz miec to samo co w IS niedlugi czas po zakupieniu,albo nawet gorzej +wyjace mosty... Wiem po przykladach znajomych. Lalki byly ze ojej,a gdybym ja jezdzil takim BMW to po moich przebiegach praktycznie caly czas z gazem w podlodze to juz bym 3takie 320tki zajezdzil. To opinia wlasnie moich kolegow,nie moja :grin: moze 330sa bardziej wytrzymale,ale to juz wolalbym IS300 ,pozdro

Wysyłane z Motorola RAZR™ za pomocą Tapatalk 2
lassar@tlen.pl
Lex user
Model Lexusa: RX400h - był. Ale się zbył.

Post by lassar@tlen.pl »

sardzent wrote:Troche offtop sie zrobil wiec podziele sie kilkoma spostrzezeniami po odstawieniu samochodu (duza toyota rav -> rx) do detailerworkshop.pl na dokladne pranie wnetrza i konserwacja \ impregnacje skor.
Zapytaj ich o pielegnacje lakieru. Jak ja pojechalem RXem zrobic lakier na blysk, w carspa, pan powiedzial mi, ze nienawidzi tych samochodow. Nie wchodzac w szczegoly lakier miekki jak kaczuszka, i rysuje sie od powiewu wiatru. Bede testowal nakladanie jakiegos cquartza czy czegos tam. Dam znac jak poszlo.
Post Reply

Return to “Na każdy temat”