IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju
- firlejak
- Lex user
- Model Lexusa: IS300
Re: IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju
Ostatnio wymieniałem olej skrzyni w swoim lexie dynamicznie.
Koszty.
-filtr z uszczelką + przesyłką z Samko 100zł
-12 l oleju RAVENOL-T IV ( 10l = 300zł + 2l x 35zł) oleju na pustą skrzynię wchodzi ok 8,5l, ale dobrze jest mieć te 3-4 l zapasu oleju na wypłukanie skrzyni.
-wymiana na maszynie magneti marelli 200 zł
wszystko zamknęło się w 700zł.
P.S Pierwsza wymiana dynamicznie potem systematycznie metodą statyczną, jeśli już trochę jeździsz is300 a olej nie był wymieniany to zobaczysz jaki 'żur' jest w środku.
Koszty.
-filtr z uszczelką + przesyłką z Samko 100zł
-12 l oleju RAVENOL-T IV ( 10l = 300zł + 2l x 35zł) oleju na pustą skrzynię wchodzi ok 8,5l, ale dobrze jest mieć te 3-4 l zapasu oleju na wypłukanie skrzyni.
-wymiana na maszynie magneti marelli 200 zł
wszystko zamknęło się w 700zł.
P.S Pierwsza wymiana dynamicznie potem systematycznie metodą statyczną, jeśli już trochę jeździsz is300 a olej nie był wymieniany to zobaczysz jaki 'żur' jest w środku.
Last edited by firlejak on 20 Apr 2016, o 19:44, edited 1 time in total.
-
- Lex user
- Model Lexusa: lexus gs 430
To tanio wyszło.. Niektóre zakłady niby 1000- 1200 za dynamiczną. A w jakiej miejscowości? Jaki warsztat?
- firlejak
- Lex user
Olej i filtr z uszczelką załatwiałem sam. Zakład mogę polecić w wojedództwie lubelskiem. Jak by ktos był zainteresowany to pw
- adamsky73
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS460 '08
A jak ten syf z żuru przy dynamicznej wymianie pozapycha ważne rzeczy w skrzyni to zobaczysz jak wygląda po rozebraniufirlejak wrote:P.S Wymieniajcie olej tylko dynamicznie, jeśli już trochę jeździsz is300 a olej nie był wymieniany to zobaczysz jaki 'żur' jest w środku.

Ktoś zrobił maszynę do dynamicznej wymiany, inny na tym zarabia, a w razie co naprawa na koszt własny. Znacznie lepiej częściej wymienić olej w sposób zalecany przez producenta skrzyni niż narażać się na remont skrzynki. Tym bardziej że wymiana całego oleju nie uleczy zajechanej skrzyni. Ale efekt placebo też ważny, tylko trochę drogo wychodzi

And in the end it's not the years in your life that count; it's the life in your years.
ABRAHAM LINCOLN
ABRAHAM LINCOLN
- gmiter
- Lex Master
- Model Lexusa: IS350
Patrzyłem dziś poziom u siebie - na pracującym silniku gdzie temperatura w skrzyni była 60 stopni miałem w pozycji HOT około na 1/3 miarki - jednak pojazd stał minimalnie pochylony do tyu więc ilościowo raczej jest okej. Natomiast jeżeli chodzi o kolor - był w miarę przejrzysty ale odcień był w stronę zieleni i szarego.
- firlejak
- Lex user
A myślisz że gdzie ten cały olej jest jak nie w skrzyni ?? Nie wiem czy orentujesz się na czym polega w dynamiczna wymiana oleju w ASB.adamsky73 wrote:A jak ten syf z żuru przy dynamicznej wymianie pozapycha ważne rzeczy w skrzyni to zobaczysz jak wygląda po rozebraniufirlejak wrote:P.S Wymieniajcie olej tylko dynamicznie, jeśli już trochę jeździsz is300 a olej nie był wymieniany to zobaczysz jaki 'żur' jest w środku.![]()
Ktoś zrobił maszynę do dynamicznej wymiany, inny na tym zarabia, a w razie co naprawa na koszt własny. Znacznie lepiej częściej wymienić olej w sposób zalecany przez producenta skrzyni niż narażać się na remont skrzynki. Tym bardziej że wymiana całego oleju nie uleczy zajechanej skrzyni. Ale efekt placebo też ważny, tylko trochę drogo wychodzi
Ale jesli nie to ci wytłumaczę:
-Zlewasz olej z miski ( miska jest przed smokiem/filtrem)
-Odkręcasz miskę i czyścisz,
-Demontujesz filtr i montujesz nowy.
-Zakładasz miskę.
-Do miski nalewana jest odpowiednia ilość oleju, zazwyczaj dokładnie tyle ile śpuściłeś na początku.
-Podłączasz maszynę to przewodów przed miską oleju zasilanie i powrót, w ten sposób omijasz miskę olejową aby świeży olej nie mieszał się ze starym.
-Na pracującym silniku wypompowywany jest olej ze skrzyni i podawany jest nowy olej.
-Na koniec spinasz wszystko, i kontrolujesz poziom oleju.
Nie wiem w którym momencie ma się coś zapchać. Po dynamicznej wymianie oleju praca skrzyni może ale nie musi się pogorszyć/polepszyć.
Jeśli skrzynia jest szrot to żadna wymiana oleju jej nie pomoże. Oczywiście że lepiej wymieniać olej częściej i metodą statyczną jeśli wiesz jaki olej był wcześniej do skrzyni zalewany i jak dawno była wykonana taka operacja. Jeśli skrzynia pracuje na jednym oleju przez 10 lat to olej w całości kwalifikuje się do wymiany. A wymiana statyczna to tylko mieszanie starego z nowym.
Dziękuje dobranoc.
- gmiter
- Lex Master
- Model Lexusa: IS350
Czy u Was też jedna pieprzona śruba miski jest osłonięta podporą wydechu (2 śruby a w nich tulejki)? Za cholerę nie mogłem tego odkręcić przez co miski nie odkręcałem i jedynie zlałem 2,5 litra oleju i wlałem nowy. Mega w***wienie mnie wzięło przez to heh. Przy następnej zmianie podczas zmiany oleju się bd musiał za to zabrać. Gdyby nie podpora wydechu na tych tulejkach zajęłoby mi to maksymalnie 20 minut...
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Każdy ma inne podejście do wymiany dynamicznej.
Ja podchodzę do tematu w ten sposób. Jeśli wiem, że olej był regularnie wymieniany, a jego stan to potwierdza, to wymieniam olej statycznie. Wbrew pozorom stan oleju łatwo jest ocenić po zapachu czy kolorze.
Ale jeśli kupuje auto i nie wiem kiedy i czy kiedykolwiek był zmieniany olej to dynamicznie. Olej nie uzdrawia zajechanej skrzyni, ale sam jest elementem przenoszącym moment więc jego stabilność temperaturowa i inne właściwości w gromny sposób wpływają na pracę skrzyni.
Przykład z moim mitsubishi. Kupiłem dawcę z UK. Auto było dość zaniedbane, każda opona inna itd. Silnik i skrzynia pracowały super, choć i olej w silniku i w skrzyni budził pewne wątpliwości. Silnik dostał płukankę i dobry olej. Z wymianą oleju w skrzyni zwlekałem bo zastanawiałem się czy robić statycznie czy dynamicznie. I tak się zeszło, że nie było czasu. Ale latem na autostradzie, jak go przykatowałem to przy wysokich obrotach zaczęło się ślizaganie podczas zmiany biegu między 3 a 4. Objaw ślizagania sprzęgła. Na krótkich odcinkach było ok. Stwierdziłem, że albo ją uratuje albo wyrzucę i zrobiłem dynamicznie bez maszyny. Wszystko poszło bez problemu, a skrzynia pracuje o wiele lepiej niż przed wymianą. Zmiany biegów są płynniejsze, konwerter jest jakby stabilniejszy i nie występuje efekt uślizgu. A co najważniejsze od kilku lat ani razu nie powrócił efekt ślizgania podczas zmiany biegów.
Wbrew obiegowej opinii metodę dynamiczną można zastosować bez specjalistycznej maszyny - także samemu jeśli ma się pojęcie co się robi.
Ja podchodzę do tematu w ten sposób. Jeśli wiem, że olej był regularnie wymieniany, a jego stan to potwierdza, to wymieniam olej statycznie. Wbrew pozorom stan oleju łatwo jest ocenić po zapachu czy kolorze.
Ale jeśli kupuje auto i nie wiem kiedy i czy kiedykolwiek był zmieniany olej to dynamicznie. Olej nie uzdrawia zajechanej skrzyni, ale sam jest elementem przenoszącym moment więc jego stabilność temperaturowa i inne właściwości w gromny sposób wpływają na pracę skrzyni.
Przykład z moim mitsubishi. Kupiłem dawcę z UK. Auto było dość zaniedbane, każda opona inna itd. Silnik i skrzynia pracowały super, choć i olej w silniku i w skrzyni budził pewne wątpliwości. Silnik dostał płukankę i dobry olej. Z wymianą oleju w skrzyni zwlekałem bo zastanawiałem się czy robić statycznie czy dynamicznie. I tak się zeszło, że nie było czasu. Ale latem na autostradzie, jak go przykatowałem to przy wysokich obrotach zaczęło się ślizaganie podczas zmiany biegu między 3 a 4. Objaw ślizagania sprzęgła. Na krótkich odcinkach było ok. Stwierdziłem, że albo ją uratuje albo wyrzucę i zrobiłem dynamicznie bez maszyny. Wszystko poszło bez problemu, a skrzynia pracuje o wiele lepiej niż przed wymianą. Zmiany biegów są płynniejsze, konwerter jest jakby stabilniejszy i nie występuje efekt uślizgu. A co najważniejsze od kilku lat ani razu nie powrócił efekt ślizgania podczas zmiany biegów.
Wbrew obiegowej opinii metodę dynamiczną można zastosować bez specjalistycznej maszyny - także samemu jeśli ma się pojęcie co się robi.
- bombel80
- Lex user
- Model Lexusa: IS300 Sportcross
Mam głupie pytanie. Jak wyciągnąc bagnet od skrzyni? U mnie siedzi ciasno i nie chce nic urwać
- bombel80
- Lex user
- Model Lexusa: IS300 Sportcross
P.S. Dzwoniłem dzisiaj do SAMKO i wymiana oleju zwykła, z filtrem i częsciami oraz olejem to 900 zł