Opony letnie - co wybrać ?

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach
Post Reply
carfun

Re: Opony letnie - co wybrać ?

Post by carfun »

janasek wrote:Eeee... mnie się wydaje że sytuacja w Japoni nie wpłynie na bierzące dostawy produktów z tego kraju albo w bardzo małym stopniu. Japończycy juz o to zadbają żeby być jak najmniej w plecy. Na UniRoyal 16 cali zakupiłem auto i uważam że to jest komfrtowa, cicha opona o niezłych parametrach trakcyjnych.

Na Yokohamah wyjeżdają nowe Accordy z fabryki i opona jest rownież bardzo dobra chociaż faktycznie jest to u nas dosyć egzotyczna marka.

Z reklamacjami jak ze wszystkimi oponami - raczej nikt nie chce uznawać reklamacji używanych laczków.

Pozdro
Hmm. Zatem skoro nie będzie różnicy to po co przepłacać :sarcastic: .
Mniej kręcenia jest kupując Uniroyal - cena ok na miejscu w serwisie( 215/45/17 przód i tył 225/45/17 - tak producent przewiduje o ile się nie mylę ?), nie trzeba przez neta brać itd - w razie wady fabrycznej nawet nie trzeba odsyłać, tylko wszystko na miejscu pod nosem się odbywa.
I jakieś 300zł na komplecie do przodu w stosunku do Yokohama Advan Sport V103 .
Czekam jeszcze na sugestie Kolegów/Koleżanek.

NO to Oponki założone od jakiegoś czasu - Uniroyal Rain Sport 2.
Z tego co czytałem to pisano, iż ma miękki bark i to jest prawda - szczególnie czuć to przy sporej wadze auta.
Plusem tego jest dobre tłumienie nierówności ale przy mocniejszej jeździe trzeba się przyzwyczaić do tego, że opona pracuje dość wyraźnie na boki.
Pojeżdżę dłużej i jeśli będą zainteresowani szczegółami to chętnie napiszę jak sprawa wygląda po większym przebiegu.
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Czas najwyższy zainteresować się oponami letnimi. Biorę pod uwagę 3 modele:

Yokohama S.drive
Brigstone Potenza RE050A
ContiSportContact 2

Ktoś z Was użytkował je w Lexusie albo na jakimś innym aucie? Szczególnie się to tyczy dwóch ostatnich opcji bo na Yoko jeździłem w Hondzie przez krótki czas więc co nie co wiem o tej opnie. Dzięki za odp.
Image
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Ja kiedyś używałem Yokohame i mogę jak najbardziej polecić. Bardzo dobrze trzymały zarówno na suchym jak i na mokrym.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
hydrant23
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkIII

Post by hydrant23 »

miałem u siebie kiedyś bridgestony er300 naprwde ciezko bylo wprowadzic w poslizg dobrze trzymaly i na sucho i dosc dobrze na mokrym w porowniania do tego co mam teraz czyli contisport... i pirelli pzero ktorepo prostu piszcza przy srednio agresywnej jezdzie czego nie bylo w er300 no a z tego co wiem to re050a sa duzo lepsze pod wzgledem przyczepnosci tylko troche szybciej sie scieraja
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Też mam Bridgestone ER300 225x60x16 (na sprzedaż komplet za 800zł) po ok. 15kkm. Teraz kupiłem 17"ki też tego samego producenta - są bardzo dobre - nie piszczą, ABS chwyta dobrze/późno bez poślizgu, na mokrym auto nie płynie. Miałem już Michelin Primacy (najcichsze jakie udało mi się ujeżdżać), GY Ventura (głośne jak smok), Dunlopy (śliskie nawet na gorącym asfalcie potrafiły się ślizgać), Yokohama Decibel (super ciche, ale tylko przy temperaturze > 15st ! - poniżej głośne i twarde jak kamienie i szybko ścierające się), Fulda (tragedia adekwatna do ceny).
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
wOOx
Lex user
Model Lexusa: IS250

Post by wOOx »

Ja miałem w paru autach Bridgestone POTENZA RE040 potem 050 a potem 050A i byłem zadowolony ze wszystkich. W lexusie okazyjnie zdobyłem Pirelli PZERO i jestem zadowolony. Skoda Yeti też się na takich porusza i trzyma się równie rewelacyjnie. Z produktów Pielli mogę polecić też model P7 Cinturato. Scirocco na takich wyjeżdżają za fabryki i też nie mogę im nic zarzucić.
michalm320
Lex Master

Post by michalm320 »

Zdecydowałem się na s.drive. Zamówiłem dzisiaj. Zobaczymy czy w ogóle będą bo niestety sklepy internetowe mają to do siebie że niby towar na stronie jest, przez telefon też jest a jak się złoży zamówienie to nie ma.
Image
hesus
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by hesus »

tez zaczynam szukać nowych opon na lato - priorytet: cena poniżej 450zł za gume. rozważam takie laćki:

Yokohama S.drive,
Toyo Proxes T1R,
Vredestein Ultrac Sessanta.

Najbardziej podobają mi się oczywiście vredki, zwlaszcza ze na zime tez kupilem opony tej marki i w sumie nie mam zastrzeżeń (jasne, zima poki co slaba, ale tam gdzie byla potrzeba to sie sprawdzaly :P). Problem tylko taki, że wredek nie dostaniemy w standardowym dla ISa rozmiarze (a przynajmniej obecnie nigdzie ich nie widze), a dostępne są tylko 225/45/17. Jak się ma taki rozmiar do IS200 i oryginalnej felgi?
michalm320
Lex Master

Post by michalm320 »

Z tego co widzę na www.ceneo.pl to w rozmiarze 215/45/17 to tylko Toyo wchodzi w grę w cenie ok 450zł. 3 lata jeździłem Hondą na tych gumach. Ogólnie są ok. Na suchym trzymają bardzo dobrze, na mokrym zdecydowanie gorzej (na 3 biegu zdarzało się zerwanie przyczepności). Szybko się ścierają. Bardzo delikatnie wyły. Jak dla mnie trochę przereklamowane te opony.
Image
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Vredesteiny skreśl z miejsca, opony może i ładne ale ta firma a przynajmniej polski odział to jakiś cyrk na kółkach. Reklamacja i odzyskanie kasy za oponę z wadą fabryczną, która ujawniła się po 3 miesiącach użytkowania więc towar powinien być wymieniony od ręki, zajęło mi 7 miesięcy.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Post Reply

Return to “Pozostałe”