Zgadzam się. Samodzielne dłubanie w garażu nie ma sensu i może tylko bardziej zaszkodzić. PzdrYarecki wrote:Należy najpierw poczynić diagnostykę a nie pałować niesprawne auto bo to się może skończyć na drogich naprawach, wszystko zależy gdzie leży przyczyna.
[IS200] Katalizator
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Re: IS200 zamulony i jedzie 160km/h MAX
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 300
Kolega opisywał problem swojego IS 200 nie gs 300 dlatego podłączyłem się pod temat,
byłem dzisiaj u mechanika, podpiąłem komputer i wyszło zero błędów, linka od przepustnicy nie ma luzu, obroty na jałowym biegu nie faluja (około 400 rpm)
mechanik podsunął mi pomysł filtra paliwa + ewentualnie pompa paliwa, czyli po prostu auto nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa na wyższych prędkościach, zaproponował również aby kupić 100 oktanowego Shella i troche auto podisnać
Co myślicie? jak filtra paliwa to jaki jest orientacyjny koszt? występują w ogóle zamienniki??
byłem dzisiaj u mechanika, podpiąłem komputer i wyszło zero błędów, linka od przepustnicy nie ma luzu, obroty na jałowym biegu nie faluja (około 400 rpm)
mechanik podsunął mi pomysł filtra paliwa + ewentualnie pompa paliwa, czyli po prostu auto nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa na wyższych prędkościach, zaproponował również aby kupić 100 oktanowego Shella i troche auto podisnać

Co myślicie? jak filtra paliwa to jaki jest orientacyjny koszt? występują w ogóle zamienniki??
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
A silnik rozpoznaje prędkość samochodu ? Bo według mnie dla niego to tylko konkretna ilość obrotów na minutę. Sprawdźcie sobie ile RPM macie przy tej prędkości (te nieszczęsne 160 km/h) i dajcie znać, co się dzieje powyżej tych RPM na innych biegach. Jedzie czy nie jedzie ?grucha2666 wrote:czyli po prostu auto nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa na wyższych prędkościach
Pzdr
- dommell
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Grucha...400rpm na jałowym??? to nie za mało? nie powinno być około 650?
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Opcja z katami raczej odpada. Nawet gdyby był spadek mocy, to nie aż taki.
Przy gazie w podłodze auto działa w OL, więc tak na prawdę mapa jest dobierana głównie na podstawie danych z przepływomierza i to bym sprawdził na początku.
Same błędy to wykrywanie usterek zero jedynkowo- gdy jeden z czujników niedomaga, ale pokazuje jakieś wartości z zakresu to błąd się nie pojawi.
Żeby dowiedzieć się co mu dolega, na początek wystarcyz skaner OBD i zarejestrowanie wykresów danych dla:
- rpm
- prędkości
- otwarcia przepustnicy
- sondy przed katem
- korekty STFT i LTFT (choć w OL nie koniecznie)
- odczyty przepływomierza
Jeśli przepływka zaniża przepływ, to auto sondy pójdą na ubogo.
Przy gazie w podłodze auto działa w OL, więc tak na prawdę mapa jest dobierana głównie na podstawie danych z przepływomierza i to bym sprawdził na początku.
Same błędy to wykrywanie usterek zero jedynkowo- gdy jeden z czujników niedomaga, ale pokazuje jakieś wartości z zakresu to błąd się nie pojawi.
Żeby dowiedzieć się co mu dolega, na początek wystarcyz skaner OBD i zarejestrowanie wykresów danych dla:
- rpm
- prędkości
- otwarcia przepustnicy
- sondy przed katem
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 300
To znaczy ja mam automat i zawsze jak silnik sie rozgrzeje to obroty sa lekko ponad pierwsza kreske (prawie na niej) i nigdy nie bylo problemow z tym. Co do przelozenia to ja mam okolo 5,4 k rpm na 3 biegu przy 150 km/h i wtedy auto przestaje przyspieszac. Po osiagnieciu 6,3k rpm i okolo 164km/h zmienia na 4 bieg i okolo 4,4k rpm i dalej lipton :/
-
- Moderator
Zapomniałem jeszcze o jednym. Dane odnośnie kąta wyprzedzania zapłonu też będą przydatne.
- Rici
- Administrator
- Model Lexusa: 3GS
Hej , co prawda nie w lexie ale miałem przypadek gdzie megane rodziców zamuli się do tego stopnia ze nie jechał więcej niż ok 125-130. po paru dniach z tłumika dosłownie wystrzeliła kupa "szmat" z kata. Megan po tym wystrzale odzyskał pełna sprawnośćowczar wrote:Opcja z katami raczej odpada. Nawet gdyby był spadek mocy, to nie aż taki.
- rpm
- prędkości
- otwarcia przepustnicy
- sondy przed katem

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
owczar wrote:Opcja z katami raczej odpada. Nawet gdyby był spadek mocy, to nie aż taki.
Przy gazie w podłodze auto działa w OL, więc tak na prawdę mapa jest dobierana głównie na podstawie danych z przepływomierza i to bym sprawdził na początku...........
Ten silnik nie ma przepływki.
-
- Moderator
No to pewnie ma map sensor, więc sygnał z niego będzie istotny.
Swoją drogą, jeśli katalizator nie domaga, to wyjdzie to na analizie spalin. Koszt koło 20zl.
Swoją drogą, jeśli katalizator nie domaga, to wyjdzie to na analizie spalin. Koszt koło 20zl.