[IS200] Wymiana oryginalnego radia

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB
Post Reply
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Re: [IS200] Wymiana oryginalnego radia

Post by tomekb »

Panel klimy mozesz spowrotem zlozyc i wszystko bedzie dzialo jezdzilem tak. miesiac
tmx89
Lex Driver
Model Lexusa: IS200

Post by tmx89 »

Dobra prosze o pomoc :) mialem radio Kenwood i kupilem nowe :) podpiolem i dziala ale nie gra muzyka i nie ma podswietlenia . Podlaczylem kabel z ilumination do tego orgianlnego do radia IS i dalej nie swieci i nie gra... po wsadzeniu kenwooda tez przestal grac twierdzi ze "spe off" a jeszcze przed 5 min gral . Co sie stalo ? Wzmacniacz sie wylaczyl ( tak mam wbudowany)
Help me please ;)
Image
Image
WoznY
Lex user
Model Lexusa: IS200 sc

Post by WoznY »

Koledzy pomóżcie...
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą w moim IS200 SC. Rok 2004, brak navi, radio seria z zmieniarką, 6 głośników (więc podejrzewam nie ML). Chciał bym do zestawu podłączyć suba bo został mi po poprzednim aucie:)

Myślałem nad dwoma opcjami:

1) Wywalić seryjne radio i wrzucić coś z zdejmowanym panelem np. KENWOOD DDX4023BT (w gre wchodzą tylko 2din do max 1200zł). Podłączyć pod nie seryjne głośniki i suba normalnie pod chinch.

2) Opcja z zostawieniem oryginalnego radia. Kupić kratki z miejscem na Navi i wmontować tam tablet. Połączyć go za pomocą AUXa z radiem zamiast zmieniarki. I problem by się pojawił z subem.... czy dawać rozgałęźnik na AUX i dać z jacka sygnał do suba? Czy jakieś inne rozwiązanie? Ktoś kombinował tak? Jak to się sprawowało? :kawa:
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Po co Tobie sub?Głośniki są w stanie obejść się bez tego dodatku.Może jakaś używka Pionner-a z nawigacją załatwi problem sprzętowy z nawiązką.Ostatnio dostałem spory pakiet dodatkowych funkcji do swojego pionka AVIC 710 i mam tam wszystko co może obsłużyc winda CE,łącznie z internetem.
WoznY
Lex user

Post by WoznY »

Młody jeszcze jestem i lubię dobry głęboki bass czasem ;) Seria głośników daje pozytywny efekt wysokich i średnich tonów, ale brak basu niestety.
darnik
Lex user
Model Lexusa: is300

Post by darnik »

w sportcrossach subwoofer był montowany fabrycznie bagażniku z prawej strony ale chyba tylko do wersji radia z zewnętrznym wzmacniaczem,

jeśli masz radio z wbudowanym wzmacniaczem możesz wyprowadzić w nim audio out:
http://my.is/forums/f103/aux-aux-out-st ... ndex4.html
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

WoznY wrote:Młody jeszcze jestem i lubię dobry głęboki bass czasem ;) Seria głośników daje pozytywny efekt wysokich i średnich tonów, ale brak basu niestety.

Basu brak ? Ja u siebie mam jakieś radio SONY ( nienajwyższych lotów ) i jak ostatatnio odkryłem że mogę włączyć w radiu opcję LOUD to jestem w szoku jak na seryjnych głosnikach wali basem. Moim zdaniem nagłośnienia w lexie nie ma co poprawiać, ale fakt - troche lat na karku mam i głównie słucham radia i to nie za głośnio :biggrin2:
WoznY
Lex user

Post by WoznY »

darnik wrote:w sportcrossach subwoofer był montowany fabrycznie bagażniku z prawej strony ale chyba tylko do wersji radia z zewnętrznym wzmacniaczem,

jeśli masz radio z wbudowanym wzmacniaczem możesz wyprowadzić w nim audio out:
http://my.is/forums/f103/aux-aux-out-st ... ndex4.html
Ja mam niestety w tamtym miejscu tylko białą kostkę :( Ale może zniej się da wyciągnąć chinche
dzięki za rade! :)

k0zz wrote:
WoznY wrote:Młody jeszcze jestem i lubię dobry głęboki bass czasem ;) Seria głośników daje pozytywny efekt wysokich i średnich tonów, ale brak basu niestety.

Basu brak ? Ja u siebie mam jakieś radio SONY ( nienajwyższych lotów ) i jak ostatatnio odkryłem że mogę włączyć w radiu opcję LOUD to jestem w szoku jak na seryjnych głosnikach wali basem. Moim zdaniem nagłośnienia w lexie nie ma co poprawiać, ale fakt - troche lat na karku mam i głównie słucham radia i to nie za głośnio :biggrin2:
w poprzednim aucie miałem radio Alpine + odseparowany zestaw HSK na wzmaku + ground zero w bagażniku i jakość dźwięku była kosmiczna (oczywiście auto wygłuszone i wytłmione własnoręcznie przez pare tygodni). W lexie źle z tymi głośnikami nie jest... ale porównując do tamtego zestawu to jest raczej słabo.
603przemek
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by 603przemek »

Czy któryś z kolegów może podzielić się doświadczeniem jeżeli chodzi o podłączenie innego radia pod seryjne głośniki w wersji bez wzmacniacza? Chodzi mi o jakieś radyjko średniej klasy (Sony, Pioneer z 4x50w). Jak wypada jakość dźwięku w porównaniu do seryjnego radia z fabrycznymi głośnikami?

Rozważam wymianę fabrycznego radia ze względu na zepsutą zmieniarkę i niedziałający tuner FM. Chciałbym kupić radio i podłączyć to pod standardowe głośniki. Z góry dzięki za odpowiedź.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Mam u siebie pionka Avic 710,jakościowo ciężko z tych głośników cos więcej wyciągnąć nawet na lepszym sprzęcie,plusem jest większa uniwersalność sprzętu i bogatsza regulacja ustawień audio,dlatego wrażenia odsłuchowe są znacznie lepsze.Jest tez sporo bardzo przydatnych funkcji ułatwiających podróż samochodem-kamera cofania,obsługa telefonu który może lezeć w bagazniku,itp.
Post Reply

Return to “Car Audio, GPS, CB”