Zakup auta do 30 000

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Post Reply
Biszkopt
Lex user
Model Lexusa: IS 220d

Re: Zakup auta do 30 000

Post by Biszkopt »

Ja mogę o Volvo coś powiedzieć, jeździłem S80 z 2005 roku, 2.5T - bardzo ładnie wykonany, silnik dynamiczny, skrzynia automat też ok. Nie ma co słuchać obiegowych opinii. jeśli nie jest zajeżdżona, to posłuży długo. Trzeba olej tylko wymieniać.

Wady w S80 do 2006, S60 i V70 do 2008:
- promień skrętu,
- za miękkie zawieszenie (samochód się prowadzi bardzo "balonowato")
- zawieszenie silnika (kilku właścicieli których znam, włącznie ze mną na to narzekało)

Poza tym
- ekstra wygodne, długie trasy bez oznak zmęczenia, super fotele,
- niezłe wykonanie, dobre plastiki,
- fajne silniki 5 cylindrów.

Mój palił 12 gazu/10,5 benzyny przy jeździe około 130-140 po autostradzie.
Szwagier ma S60 z 2008 2.4 140KM i gazu łuka około 10. Mówi to samo co ja o moim, tylko ma troszeczkę mniejszą karoserię i miejsca w środku mniej (to ta sama płyta podłogowa).

Ogólnie polecam!
http://studiodrugiplan.pl
ArtIS
Lex Maniak
Model Lexusa: IS 250 AWD

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

Nie chce wracać do gazu. Albo juz zostać przy Pb albo ropa. Dzis tez znalazłem ceny CT200h - aczkolwiek podwójna wartości bo z 60k trzeba dać. Pytanie czy warto...
dzida
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dzida »

Taki lepiej wykończony Prius - sprawdzi się tylko w mieście jak to hybryda. Na trasy się nie nadaje
ArtIS
Lex Maniak

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

Jeszcze znalazłem Hondę CRZ - dzis mam kumulacje szczęścia do aut :)
Ktoś tym jeździł?
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

Coś jak CRZ - już lepiej szukać Civica VIII 1,8, które lepiej jedzie i dużo nie pali
Ferdek
Lex user
Model Lexusa: Hybrid Power

Post by Ferdek »

ArtIS wrote:Jeszcze znalazłem Hondę CRZ - dzis mam kumulacje szczęścia do aut :)
Ktoś tym jeździł?
Ja obczajałem CRZ-ta przed zakupem swojego ISa. Żenująca widoczność do tyłu, ale pozycja za kierownicą grubo lepsza niż w IS i za to można wszystko regulować.
Nie ma "zapasu", bagażnika prawie też i z tyłu nikt nie usiądzie, ale nie o to chodzi w takich autach. :)
ArtIS
Lex Maniak

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

To akurat mnie niespecjalnie interesuje :)
A jak jazda tym autem i niezawodność - obawiam sie ze tej drugiej sprawy nie miałeś jak sprawdzić ale ta pierwsza to juz coś :)
ArtIS
Lex Maniak

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

dzida wrote:Taki lepiej wykończony Prius - sprawdzi się tylko w mieście jak to hybryda. Na trasy się nie nadaje
Nie nadaje sie, bo?
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by Yarecki »

ArtIS wrote:
dzida wrote:Taki lepiej wykończony Prius - sprawdzi się tylko w mieście jak to hybryda. Na trasy się nie nadaje
Nie nadaje sie, bo?
Kolejny co to autem nie jeździł a ma sporo do powiedzenia.
Osobiście Aurisem w nowej budzie czyli z napędem analogicznym do ct200h byłem w trasie 1500km i bez problemu daje radę a miałem auta 200-300 konne więc porównanie mam/
Spokojnie 140-160 lecisz bez nadmiernego hałasu w niezłym jak na ta klasę komforcie.
Auto ma max prędkość licznikowe 200km/h więc nie róbmy jaj że na trasę się nie nadaje.
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

Tak, już widzę jak ktoś kupuje świadomie auto z silniczkiem 1,5 czy 1,8 o małej mocy na trasy 140km/h... Silnik elektryczny nic nie daje w trasie bo baterie są puste i nie mają się czym doładować. Elastyczność przy wyprzedzaniu jak w Golfie, a wszystko okraszone ceną. Zaleta z obecności silnika elektrycznego jest praktycznie nieistniejąca w trasie.
Jechać się da, bo to w końcu benzynowy silnik głównie ale wyniki spalania i hałas we wnętrzu małego silniczka na wysokich obrotach nie pozostawiają wątpliwości. No i skrzynia bezstopniowa, która wkręca spaliniaka na wysokie obroty przy przyśpieszaniu i tam go zostawia.
Prędkości licznikowe są śmieszne, bo można to sobie porównać zabawą w podstawówce ile auto miało na liczniku...
Post Reply

Return to “Na każdy temat”