lexfan wrote:W jednej z recenzji auta na youtube dziennikarz zwrocil uwage na to, ze auto przy ruszaniu czeka okolo sekundy zanim zaczyna sie prawdziwy start. Niestety nie mam jeszcze wlasnego egzemplarza, ale to by moglo wyjasniac roznice w 0-100 miedzy 328i, ktora mnie tez zastanawia

Wczoraj się trochę pobawiłem i potwierdzam - zdarza się lag przy starcie. Jeżeli rusza się "normalnie" tj. puszczenie hamulca i sandał to idzie od razu, ale turbo nie jest napompowane, więc teoretycznie da się szybciej. Jeżeli przytrzyma się hamulec lewą nogą i podciągnie obroty, to po zwolnieniu hamulca auto się zamyśla na ok. pół sekundy. Jak mierzyłem czasy przyśpieszeń na Torque z OBD, to szybciej jest ruszyć "normalnie". Gdyby był launch control, to prawdopodobnie dałoby się urwać ok. pół sekundy.
Tak czy inaczej, katalogowe 7 robi raczej bez większych problemów:
Od niedzieli jeżdżę też cały czas na trybie sport i muszę powiedzieć, że jest jeszcze lepiej. Jak się jedzie bardzo delikatnie, to kolejne biegi wskakują na ok. 2000RPM, więc da się przyśpieszać bez redukcji. Gaz jest dużo bardziej responsywny, więc nawet drobne muśnięcie powoduje reakcję, co mi pomaga w płynniejszej jeździe. Na normal/eco jak nie czuje reakcji dokładam głębiej, co powoduje redukcję i wyrywanie do przodu. Na sport kick down działa zdecydowanie lepiej. Do tego przez większość czasu silnik trzyma obroty i hamuje (czasem obroty spadają, ale jeszcze nie jestem w stanie określić w jakich sytuacjach). Na + zaliczam również to, że wyłącza się Start&Stop, a na -, że silnik nie wchodzi w tryb Atkinsona (nie zaświeca się ECO na desce).
Jako ciekawostka dodam, że odkąd jeżdżę na sport, spada mi średnie zużycie paliwa.