Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Dlatego dla odmiany zamierzam najbliższe 1600 kilometrów przejechać zgodnie z przepisami. Jestem bardzo ciekawy jaka wyjdzie średnia. Obecnie we Włoszech panują 40 stopniowe upały, więc auto przejdzie prawdziwy chrzest.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Tomasz76 wrote:Dlatego dla odmiany zamierzam najbliższe 1600 kilometrów przejechać zgodnie z przepisami. Jestem bardzo ciekawy jaka wyjdzie średnia. Obecnie we Włoszech panują 40 stopniowe upały, więc auto przejdzie prawdziwy chrzest.
Rav4 5gen potrafi nie odpalic przy takich temperaturach rzucajac bledem ukladu hybrydowego. W razie czego jak temp spadnie wieczorem/w nocy powinno juz byc ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Dojechałem do Toskanii. Auto spisało się świetnie. Przejechałem 1630 kilometrów. Jechałem zgodnie z przepisami w danym kraju. Na niemieckich autostradach, gdzie nie było ograniczeń jechałem max 140. Średnie spalanie z całej trasy wyniosło 6,8L. Na pokładzie 3 dorosłe osoby+ pełny bagażnik. Wynik spalania rewelacyjny. Komfort podróży oceniam na bardzo wysoki. Jechałem z nawigacją fabryczną. Spisała się poza granicami Polski rewelacyjnie. Po raz pierwszy była lepsza od Google Maps. Bezbłędnie pokazywała ograniczenia, korki i fotoradary. Czyli w Polsce polecam jeździć z Google Maps, a za granicą z nawigacją fabryczną. Auto w 37 stopniach odpalało bez problemu stojąc nawet w korku.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Tomasz76 wrote:Dojechałem do Toskanii. Auto spisało się świetnie. Przejechałem 1630 kilometrów. Jechałem zgodnie z przepisami w danym kraju. Na niemieckich autostradach, gdzie nie było ograniczeń jechałem max 140. Średnie spalanie z całej trasy wyniosło 6,8L. Na pokładzie 3 dorosłe osoby+ pełny bagażnik. Wynik spalania rewelacyjny. Komfort podróży oceniam na bardzo wysoki. Jechałem z nawigacją fabryczną. Spisała się poza granicami Polski rewelacyjnie. Po raz pierwszy była lepsza od Google Maps. Bezbłędnie pokazywała ograniczenia, korki i fotoradary. Czyli w Polsce polecam jeździć z Google Maps, a za granicą z nawigacją fabryczną. Auto w 37 stopniach odpalało bez problemu stojąc nawet w korku.
jak oceniłbyś działanie (wydajność) i głośność klimatyzacji/nawiewów do jazdy w takich warunkach ? - tak z ciekawości
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Pod tym względem kolejne pozytywne zaskoczenie. Temperaturę przy tak wysokich upałach miałem ustawioną na 24 stopnie. Klimatyzacja pracowała cicho i wydajnie. Miałem wrażenie, że w ogóle się nie męczy, a w samochodzie było cały czas przyjemnie. W porównaniu do Audi A6 na pewno klimatyzacja pracuje ciszej. Wentylację fotela miałem ustawioną na 2 poziomie i również dawała radę. Cały czas próbuję znaleźć jakieś wady NX, ale jest ciężko. Może w trakcie dłuższej eksploatacji coś wyjdzie.
Łączkowski
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Łączkowski »

Tomasz76 wrote:Cały czas próbuję znaleźć jakieś wady NX, ale jest ciężko.
A wyciszenie jak oceniasz przy takiej jeździe jaka miałeś? Czy przeszkadzało to "wycie" czy też było ono na tyle rzadkie ze nie robiło to problemu?
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Jeżdżąc po autostradach i drogach ekspresowych nie ma potrzeby wykorzystywania całej mocy jednostki napędowej, więc wycia nie było. Ale spokojnie, jeżdżę dużo, więc podczas dalszego użytkowania na pewno znajdę kolejne wady Lexusa NX. Jako ciekawostkę powiem, że we Włoszech Lexus NX budzi zainteresowanie, ponieważ tej marki w ogóle nie widać na drogach. Przemieszczam się po Włoszech i na tysiące aut różnych marek widziałem tylko jedno auto marki Lexus.
heretyk
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by heretyk »

Tomasz76 wrote:
heretyk wrote:
Tomasz76 wrote:Sprawdziłem jeszcze raz. Dostałem do obydwu samochodów w kolejności numer rejestracyjny, hasło, pin. Poniżej jest jeszcze informacja skąd należy pobrać My Connected Car, a na końcu 10 cyfrowy kod użytkownika. Dziwna sprawa, że nie dostałeś tego kodu. Dzwoń do salonu wyjaśnić sprawę.
Ok przyszła listem umowa z Sameco i tam był numer użytkownika. Nie było go w SMS (co w sumie ma sens). Inna kwestia ze w umowie jest błąd i pomimo kilkudziesięciu prób skontaktowani sie z biurem obsługa klienta Sameco nie było szans sie dodzwonić dzisiaj :)
Również dostałem wersję papierkową, ale nawet do niej nie zaglądałem. Dopiero po Twoim wpisie zerknąłem i faktycznie jest tam też numer klienta. Podsumowując mam ten sam kod w umowie papierkowej i sms. Tylko w umowie nazywa się to numerem klienta, a w sms użytkownik. Jeśli nie idzie się skontaktować z biurem obsługi, to wygląda to słabo. Jak ukradną nam samochód albo się zablokuje, to co wtedy?
Biuro klienta to nie centrum alarmowe. Do centrum alarmowego dodzwoniłem sie w miarę sprawnie (nie ze natychmiast:) i tam nawet podali mi jakąś komórkę do Sameco, której tez nikt nie odbieral:)
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Dobrze to słyszeć. Wczoraj w nocy jeździłem bardzo krętymi drogami lokalnymi we Włoszech. Jestem pozytywnie zaskoczony działaniem świateł na automacie. Przez kilkadziesiąt kilometrów napracowały się ciężko, ponieważ musiały ciągle się rozświetlać i wygaszać. Robiły to tak szybko, że żaden z samochodów jadących z naprzeciwka, który nagle wyjechał z zakrętu ani razu mi nie mrugnął, że go oślepiam. Jestem coraz bardziej pod wrażeniem tego samochodu.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Już wróciłem. Przejechałem ponad 4 tys kilometrów. Często podróżowałem przy temperaturach wynoszących prawie 40 stopni. Auto spisało się świetnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń poza zbyt małym zbiornikiem paliwa. Wróciłem za średnim spalaniem z całej trasy 6,8L. Wielokrotnie na drogach lokalnych auto spalało poniżej 5 litrów. Spalanie można sobie sprawdzić w aplikacji lub po każdym wyłączeniu silnika na zegarach, gdzie pokazuje się średnia od ostatniego uruchomienia. Łącznie mam już przejechane ponad 6 tys kilometrów i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Więcej wad NX nie znalazłem. Może ujawnią się podczas dalszej eksploatacji.
Post Reply

Return to “Lexus NX”