Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by qubokurek »

Szyberdach był opcją obowiązkową niestety... Importer ubzdurał sobie, że z dziurą w dachu będzie bardziej prestiżowo. A tak z innej beczki, to w chorych czasach żyjemy, skoro Toyota/Lexus musi kastrować swoje hybrydy, żeby spełnić normy emisji. Europejska motoryzacja stoi na straconej pozycji względem tych regulacji. Nowa Rav4 ma jeszcze bardziej obciętą moc w nowej generacji niż ES. Quo vadis Europo?!
AdamES
Nowy lex user
Model Lexusa: ES350h

Post by AdamES »

Dla mnie nowy ES jest zwyczajnie za duży. Jak tak dużym autem jeździć po mieście. Według mnie ze względu na swój rozmiar auto będzie niszowe w Europie.

Natomiast co do ceny to bym był spokojny. Lexus ES w 2024 r. był tańszy niż w 2023. Obecne ceny w 2025 są niższe niż w 2024. Toyota również realnie obniżyła ceny aut w 2025 r. (a miały wzrosnąć przez Cafe). Kupiłem Toyotę z rabatem flotowym w zimie. Dziś taką cenę za auto może dostać Kowalski wchodzący do salonu z ulicy.

Na rynku trwa wojna cenowa. Chińczycy chcą przynajmniej 20-30% rynku zgarnąć. Kto nie obniży ceny i nie wytrzyma tej wojny cenowej wypada z rynku.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

Dla jednych za duży, a dla innych w sam raz. Wszystko zależy, gdzie chcesz go użytkować. W moim przypadku po mieście nie planuje zbyt dużo jeździć. Już obecnym modelem parkuje się ciężko. Cena nowego ES jest wielką niewiadomą. Z jednej strony będzie walka cenowa na rynku przez auta chińskie, a z drugiej nowy ES bardzo zbliżył się wyposażeniowo do LS. Mnie już nic negatywnego nie zaskoczy w nowym ES. Spodziewam się bardzo dobrego samochodu. Od zakupu może mnie tylko odwieść zbyt wysoka cena.

@qubokurek - też nie podoba mi się to co robi Lexus z obniżaniem mocy. Jednak kupując tą markę masz pewność, że auto pojeździ długie lata bezawaryjnie. Zobaczymy jak koncerny motoryzacyjne rozegrają kwestie emisji i kar. Na razie kombinują na potęgę. Oczywiście dla nich najlepiej, żebyśmy jak najszybciej zaczęli kupować elektryki.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

Ciekawy jestem jaki bedzie promien skretu nowego ES bo obecnego jest bardzo slaby.
MarlonRandom
Nowy lex user
Model Lexusa: Mazda 6

Post by MarlonRandom »

W RX 500h Lexus stosuje napęd DIRECT4 z tylną osią skrętną wg opisu w cenniku RX. Tu ma być E-FOUR
Łączna moc układu wynosi 201 KM (148 kW)*, a napęd przenoszony jest na przód lub, po raz pierwszy w Europie, na cztery koła za pomocą układu E-FOUR.
więc raczej bez tylnej osi skrętnej, która przy tych wymiarach by się mocno przydała.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

Promień skrętu obecnego ES jest słaby. Nie spodziewam się, że w nowym modelu będzie lepiej. Byle tylko gorzej nie było. Tylnej osi skrętnej na Europę raczej nie będzie.
Post Reply

Return to “Lexus ES”