[IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Wybór instalacji, pomoc techniczna, oraz wszystkie informacje związane z zakładaniem LPG do Lexusa IS
Post Reply
konik_80
Lex Driver
Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25

Re: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Post by konik_80 »

Ja potrzebuje na przeróbkę 2-3 dni - ale robiąc samemu i starając się wykonać wszystko prawidłowo i schludnie aby LPG się nie rzucało w oczy pod maską - strojenie po poprawnym montażu to kwestia dojechania na jakiś dobry prosty odcinek drogi - wtedy strojenie to max 30min.

Montaż w 6-7h w Lexie może jest możliwy przy 3 pracujących osobach bo więcej będzie sobie tylko przeszkadzać ;) ale jestem ciekaw czy wszystko będzie poprawnie zrobione, czy tylko podłączone aby "jakoś było i jakoś działało"

tomekb spoko na dyszach 2.4mm powinien być troszkę żwawszy niż na 2.0mm a czasy się zmniejszą.
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

konik miałem jednak założone dysze 2,4 instalatorzy sie pomylili i zle wpisali w program ana gazie 215km/h licznikowo mialem wczoraj i musiałem zwolnic wiec nie jest zle z moca na gazie
konik_80
Lex Driver

Post by konik_80 »

No to gazownik/gazownicy z głową ;) Pamiętam jak po raz pierwszy założyłem MJ ze standardową dyszą 2.0 to chodził w miarę dobrze ale ciśnienie na reduktorze 1.30 i podciągnięte czasy wtrysku a i tak nie miał takiej mocy jak na benzynie - później dałem 2.2mm było lepiej ale jeszcze nie to - dopiero jak dałem dysze 2.4mm i ciśnienie 1.05 to zaczęło autko śmigać jak należy i rozsądnie palić (jak na Lexa :P )
tomekb
Lex Master

Post by tomekb »

ja mam dysze 2,4 a cisnienie 1,27 tzn mam obnizyc

Na LPG forum przeczytalem ze na elektronice kme pali do 30% wiecej gazu niz paliwa mi tam pali 18% wiec nie jest zle po naszych drogowych korektach moze ten sterownik tak ma tak czy siak oszczedzam ciekawe co by bylo jakbym zmniejszyl cisniwenei reduktora o 0.2
konik_80
Lex Driver

Post by konik_80 »

Prawda jest taka, że każda elektronika różnie steruje mieszanką (niby ta sama zasada ale dawkowaniem i spalaniem się różną) Możesz zmniejszyć ciśnienie do 1.1Bara i zrobić mapę i wtedy obadać spalanie. Jeśli się zwiększy to wrócisz do poprzednich parametrów. W wielu sterownikach można zapisać ustawienia i później do nich wrócić bez zbierania na nowo punktów - nie wiem czy w KME też tak można.
slovly
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by slovly »

Termin mam 18 października, zdecydowałem się na http://www.m-gas.pl.
Instalator chciał samochód od 8:00 do 12:00 następnego dnia, będzie miał od 7:30 do 16:00 następnego dnia.

Stag 300
Hana 2000
KME silver
butla stako 52L - gazownik mierzył i mówił że być może trzeba będzie trochę podłogę na boki rozbić, na wysokość spokojnie.

Cena 3700zł. Propozycje za zestawy stag+h2000 miałem od 3000zł do 4100zł.
LR OMEGAS w tym samym zakładzie 4200zł

Pytanie do Was czy KME silver będzie ok bez przeróbek? Na allegro piszą że jest do 270KM więc po co zakładać GOLDa? Ew. jaki reduktor polecacie bo w tym temacie mam trochę braki.

Gazownik ponadto mówił że wlew LPG pod klapka PB mimo zabezpieczeń antykorozyjnych spowoduje że po ok. 5latach pojawi się tam rdza. Jest jakaś estetyczna alternatywa w przypadku ISa?

konik_80, a co Ty byś założył na moim miejscu gdybyś miał jeździć koło 15tyś rocznie?
The sky is the limit
tomekb
Lex Master

Post by tomekb »

popierwsze przy 15 tys rocznie to bym sie zastanawial czy wogle jest sens zakladac LPG jesli reduktor to wiem nze konik na silwerze jeździl i sam mi go polecał wiec mysle ze jest dobry wtryski hana podobno rewela ja przyoszczedzilem i magicow tez jestem zadowolony najwyzej jak te padna za 1,5 roku to zaloze hany pozyjemy zobaczymy butle powiedz zeby dał mniejsza jak sie nie zmiesci poco rozpychac podloge dla 30-50 km wiecej mi tam wystarcza butla 45 litrow nad na ktorej zrobilem 390km rekord na 39 litrach
konik_80
Lex Driver

Post by konik_80 »

Silver da radę w IS200 ale to jego kres - przy max bucie potrafi mieć spadki o 0.15Bara a większych być nie powinno (po modach ma spadki max o 0.08 i znacznie szybciej reaguje). Generalnie można jeździć na Silverze bez modów nic się złego nie będzie działo ale w tej cenie jest choćby Zavoli zeta S który będzie na bank dużo lepszy od Silvera bądź Scorpion ST który też w zupełności obsłuży ten silnik także nie wiem czemu gazownik się upiera przy Silverze - może ma je taniej w hurcie...
Silvera mogę polecić z czystym sumieniem ale po modach które nie są trudne do wykonania.

Butle ja też mam Stako 52L i to nie jest max jaki można wsadzić także nic nie trzeba będzie rozbijać - chyba, że ma jakieś dziwne wymiary, niskie a o dużej średnicy - wybór rozmiarów butli jest tak duży, że zawsze można dopasować optymalną butlę więc jak gazownik mówi o rozbijaniu to może sobie głowę rozbić ;) a nie miejsce na koło... - niech zamawia odpowiedni rozmiar.
Nie mam w tej chwili swojego Lexa "pod ręką" bo bym podał jaki rozmiar będzie najbardziej optymalny.
slovly
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by slovly »

Co do opłacalności zakładania instalacji to generalnie nie da się tego przewidzieć dokładnie, narazie jeżdżę 15tyś ale 2 lata temu jeździłem tylko 10-12tyś, tak czy inaczej instalacja zwróci się po około półtora roku a autem planuję pojeździć 4-5lat.

Jeśli chodzi o reduktor to faktycznie Zavoli wydaje się być lepszą propozycją dzięki za radę 8-)

a jeszcze pytanko, jakiego koloru zakładać wtryski Hana?
The sky is the limit
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Post by lukas78 »

Ja Robert w tym miesiącu będę zakładał instalkę tak jak Ci wcześniej pisałem w firmie auto-flesz. Po montażu dam znać jak to wszystko wygląda i chodzi.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
Post Reply

Return to “Instalacje Gazowe”