Pierwszy serwis RX'a - na co zwrócić uwagę?

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
Post Reply
tecman77
Nowy lex user
Model Lexusa: RX 350h mk5

Pierwszy serwis RX'a - na co zwrócić uwagę?

Post by tecman77 »

Witam,

Niebawem kończy mi się 12 miesięcy od odebrania mojego RX'a i w związku z tym iż muszę zrobić przegląd roczny, chciałbym się dowiedzieć na co jeszcze zwrócić uwagę serwisu?
Moja obecna lista uwag póki co to:
- czujnik rezerwy paliwa wskazuje zbyt wcześnie niski poziom (przy 0km zostaje w baku nadal 17-18L)
- parujące szyby podczas jazdy w 4 osoby przy temperaturach bliskich 0! Tylne boczne szyby są cały czas zaparowane i nawet używanie trybu odparowania nie poprawia sytuacji. Problem pojawia się nie tylko na początku jazdy (co bym zrozumiał), ale również co jakiś czas podczas podróży.
- bateria 12V - 2 razy wzywałem Lexus assistance bo nie mogłem uruchomić samochodu - to pierwsze auto, w którym miałem problem z akumulatorem 12V! Assistance mowi że to częsty problem hybryd Toyota/Lexus.
(Pierwszym razem to była moja wina - bo siedziałem w samochodzie 30 min bez trybu "ready", drugim razem - auto rozładowało się na myjni, gdy pracownik myjni mył auto i miał kluczyk w kieszeni - jak mniemam auto co chwilę się otwierało i zamykało)
- wyłączenie sygnalizacji tylnej kanapy - aby sprawdzić czy nie pozostawiono rzeczy...nie wiem jaki k....yn to wymyślił!
- brak możliwości otwierania auta z aplikacji, gdy zamknięto go kluczykiem a nie aplikacją! Już kiedyś zgłaszałem ten problem gościowi, który obsługiwał mnie podczas zakupu i powiedział mi że to Lexus zmienił niedawno ze względów bezpieczeństwa! W 2013 roku miałem BMW 5 touringa nowego i tam już miałem możliwość otwierania samochodu zdalnie z aplikacji...od tamtej pory moje wszystkie auta miały taka możliwość - nie mam pojęcia o co im chodzi z tym "bezpieczeństwem"....skoro Toyota Rav4 która używa tej samej funkcjonalności - działa i tak i tak!

Mam zamiar zapytać o to czy Lexus w końcu wypuści software który udostępni bezprzewodowy Android Auto...używanie kabla w samochodzie tej klasy to naprawdę przegięcie...póki co kupiłem dongl'a z Aliexpress z AA i działa bezprzewodowo w większości przypadków...

Ps. Ten soft do centrum rozrywki (infotainment'u) to chyba pisał student pierwszego roku Informatyki...zero polotu i jakiejś finezji i zmysłu artystycznego...same tabelki, menu i podmenu...
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Re: Pierwszy serwis RX'a - na co zwrócić uwagę?

Post by Bonczek8 »

Powiadomienie o kanapie możesz wyłączyć w aplikacji >ikonka ludzika w dolnym pasku>ustawienia powiadomień> przypomnienie o tylnych siedzeniach.
Co do pozostałych tematów, to potwierdzam za wyjątkiem akumulatora. U mnie nie ma z nim problemów. Za to jest kilka innych. Najnowszy, to ciągłe problemy z apple carem i rozłączające się połączenie lub brak możliwości połączenia. Nie było tego wcześniej. Dodatkowo co chwila muszę się logować do auta.
Co do Twoich problemów to spokojnie. Serwis ich nie rozwiąże, bo to cechy auta, a nie wady. Tak został zaprojektowany i cześć. W tym aucie rzeczywiście dziwny jest obieg powietrza. Ja sporo jeżdżę i jest kilka nieoczywistych upierdliwości w tym aucie, ale idzie się do większości przyzwyczaić. Jest natomiast genialne na trasie. Komfort długich szybkich podróży powoduje, że wybaczam mu sporo wad. To takie auto o dwóch twarzach. Z jednej strony masa niedoróbek i dziwnych rozwiazań, z drugiej ultra wygodne, szybkie, ekonomiczne auto z dobrym audio.
tecman77
Nowy lex user

Post by tecman77 »

dzięki za odpowiedź.

W aplikacji mam wyłączone powiadomienia o tylnych siedzeniach, ale to jej wpływa na pikanie podczas zamykania samochodu z kluczyka. Musi z siebie wydać te 5 beepow, co wkurza zapewne sąsiadów jak wracam wieczorem, chyba że przed wyjście z auta wcisnę mu Ok, żeby wyciszył powiadomienie o tylnych siedzeniach..
tecman77
Nowy lex user

Post by tecman77 »

z wylogowywaniem również mam problem! Ostatnio nie było to jakieś częste ale początkowo jak odebrałem auto to musiałem zmienić hasło z 20 znakowego(używam manager haseł) na 8! Najbardziej irytujące jest to przypomnienie że nie może zsynchronizować profilu, które pojawią się dopóki nie zaloguje się ponownie.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

tecman77 wrote: 26 Jan 2025, o 11:30 dzięki za odpowiedź.

W aplikacji mam wyłączone powiadomienia o tylnych siedzeniach, ale to jej wpływa na pikanie podczas zamykania samochodu z kluczyka. Musi z siebie wydać te 5 beepow, co wkurza zapewne sąsiadów jak wracam wieczorem, chyba że przed wyjście z auta wcisnę mu Ok, żeby wyciszył powiadomienie o tylnych siedzeniach..
Te 5 beepów, to ja ja od dwóch lat nie mogę rozgryźć.
Raz są, raz nie ma. Nie znalazłem żadnej zależności.
tecman77
Nowy lex user

Post by tecman77 »

Bonczek8 wrote: 26 Jan 2025, o 13:17
tecman77 wrote: 26 Jan 2025, o 11:30 dzięki za odpowiedź.

Te 5 beepów, to ja ja od dwóch lat nie mogę rozgryźć.
Raz są, raz nie ma. Nie znalazłem żadnej zależności.
gdzieś czytałem że 5x beep masz wtedy gdy z tyłu nie masz pasażerów, bo mógłbyś zapomnieć o tym że coś położyłeś na kanapie i auto przypomina Ci abyś to sprawdził... ponoć jest to opcja która można poprosić serwis aby wyłączyć z komputera diagnostycznego. Tak jest napisane w instrukcji użytkownika.
prusin
Lex user
Model Lexusa: RX 500h

Post by prusin »

tecman77 wrote: 26 Jan 2025, o 11:34 z wylogowywaniem również mam problem! Ostatnio nie było to jakieś częste ale początkowo jak odebrałem auto to musiałem zmienić hasło z 20 znakowego(używam manager haseł) na 8! Najbardziej irytujące jest to przypomnienie że nie może zsynchronizować profilu, które pojawią się dopóki nie zaloguje się ponownie.
Też mam ten problem i też musiałem zmienić hasło :-) tragedia z tym jest.
Post Reply

Return to “Lexus RX”