Lexus NX II Akcesoria

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Re: Lexus NX II Akcesoria

Post by Klaudiusz »

Tak. Box moze wystawac. Z przodu nas w sumie nic nie blokuje. Blokuje nas klapa bagaznika z tylu. Jak daleko sie otwiera. Zeby box nam klapy nie blokowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lukke
Lex user

Post by lukke »

Z tego co pamiętam tłumaczenie było takie, że wystający z przodu box ma ogromny wpływ na aerodynamikę
- w ekstremalnych przypadkach pęd powietrza może poderwać box do góry (urwać go).
Wiadomo, że nie będę jeździł więcej niż 140 km/h (zalecane max 130), ale zastanawiam się jak duży może mieć to wpływ na wzrost spalania,
nieprzyjemnych odgłosów, ograniczenia widoku stojąc pod światłami, wpływ na czujkę deszczu, etc.
Plexus
Lex user

Post by Plexus »

lukke wrote: 5 Jul 2023, o 12:00 Z tego co pamiętam tłumaczenie było takie, że wystający z przodu box ma ogromny wpływ na aerodynamikę
- w ekstremalnych przypadkach pęd powietrza może poderwać box do góry (urwać go).
Wiadomo, że nie będę jeździł więcej niż 140 km/h (zalecane max 130), ale zastanawiam się jak duży może mieć to wpływ na wzrost spalania,
nieprzyjemnych odgłosów, ograniczenia widoku stojąc pod światłami, wpływ na czujkę deszczu, etc.

Gdybym był projektantem takiego boxa, to poprzez jego kształt zapewniłbym równoważenie sił aerodynamicznych, a może nawet efekt "dociskający" samochód do jezdni (dajacy np. polepszenie hamowania). No, w każdym razie, byłoby trochę prac badawczych.

A więc, kupując box, poprosiłbym producenta o wyniki z takich badań. I znowu, gdybym był producentem i podchodził poprawnie do projektowania, to z dumą prezentowałbym takie badania na stronach produktu.
​A więc może one gdzieś są  :doh:

NX350h Prestige | MY 2024
lukke
Lex user

Post by lukke »

Plexus wrote: 6 Jul 2023, o 05:40
Witamy na forum nowego kolegę.

Z wiekiem coraz trudniej wyłapać mi sarkazm, w internecie jest z tym jeszcze gorzej.
Krótko - ostatecznie zdecydowałem się na Thule Motion XT L.
Suche obliczenia z miarką pchały mnie w stronę M, ale wersje L a nawet XL zdają się być lepszymi opcjami dla NX.
Przed zakupem polecam przymierzyć box na żywo.
Obawiam się utrzymywania czystości na powierzchni typu piano black, odgłosy też kojące nie są, ale 2-3 razy w roku można się przemęczyć...

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

lukke wrote:

Z wiekiem coraz trudniej wyłapać mi sarkazm, w internecie jest z tym jeszcze gorzej.
Suche obliczenia z miarką pchały mnie w stronę M, ale wersje L a nawet XL zdają się być lepszymi opcjami dla NX.
Obawiam się utrzymywania czystości na powierzchni typu piano black, odgłosy też kojące nie są, ale 2-3 razy w roku można się przemęczyć...

Nie jest zle. Mozna myc na myjni. Z gory i tak nikt nie widzi. Chyba ze parkujesz pod blokiem i boisz sie wzroku sasiadów z trzeciego piętra.

lukke
Lex user

Post by lukke »

Klaudiusz wrote: 12 Jul 2023, o 12:47
lukke wrote:

Nie jest zle. Mozna myc na myjni. Z gory i tak nikt nie widzi. Chyba ze parkujesz pod blokiem i boisz sie wzroku sasiadów z trzeciego piętra.

Nie o to chodzi.
Pierwsza krótka podróż ze sklepu do domu - front idealnie łapie owady, na czarnym połysku wygląda nieszczególnie...
Po 20 km musiałem jechać na myjnię, żeby do garażu nie chować utytłanego.

Starsze modele miały chropowatą powierzchnię, mniej podatną na zabrudzenie, w dodatku w jaśniejszych kolorach (wiem że tu też dostępny jest szary) 

Plexus
Lex user

Post by Plexus »

lukke wrote: 12 Jul 2023, o 11:49

A jak oceniasz właściwości aerodynamiczne? Czy czujesz jakieś siły odrywające dach, itp? Z jaką prędkością jechałeś?

NX350h Prestige | MY 2024
MrPawel
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by MrPawel »

Czy ktoś z Was może spotkał się z jakimś uzasadnieniem dlaczego w EU nie działa Android Car Play bezprzewodowo (działa w USA). Czy będzie ta opcja dostępna w kolejnej aktualizacji czy o co chodzi?
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

Podobno ma być aktualizacja aby android auto był bezprzewodowy ale to nieoficjalne info. Może ktoś ma nowsze info w tej sprawie?

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

settlerk wrote:Podobno ma być aktualizacja aby android auto był bezprzewodowy ale to nieoficjalne info. Może ktoś ma nowsze info w tej sprawie?

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Nie nastawialbym sie. Tez mialem dostac aktualizacje carplay i android auto w Camry. Obiecanki cacanki. Musialem radio do Ruskich wysyłać. Oczywiscie przed wojną.

Post Reply

Return to “Lexus NX”