Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Beder75
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Beder75 »

Odnośnie głośności napiszę tak. Z zasady jeżdżę autami japońskimi. Nie ma co wnikać dlaczego tak mam...

Co do głośności. Dotąd jeździłem RAV4 Executive 4x2, która ponoć była głośna. Tak opowiadali Ci co nie jeździli zazwyczaj [emoji2].

Zrobiłem zatem test na Apple Watch z pomiarem decybeli.

Prędkość 80 km/h. Prosty odcinek na ekspresówce. Sucha nawierzchnia, opony letnie:

Głośność RAV Executive: 67-69 decybeli
Głośność Lex NX350h wersja prestige design, tazuna , premium: 65-67 decybeli

Moim zdaniem prawie niewyczuwalne.
Oczywiście doświadczenie jest to uproszczone, ale dało mi matematyczne dowody co do głośności tych aut.
srekal34
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by srekal34 »

mcendrju wrote: 22 Oct 2024, o 16:10
srekal34 wrote: 22 Oct 2024, o 14:54
mcendrju wrote: 22 Oct 2024, o 14:31

GLC z pneumatyką i ciut lepszym silnikiem niż najgorszy nie będzie w podobnej cenie. Właśnie na szybko wyklikałem z ciekawości GLC 220d z pakietem AMG Premium Plus (zasadniczo zawiera mniej więcej to co FSport + Fuji) i dodałem pneumatykę, skórzane wentylowane fotele, wyszło 372 373 zł, rabat raczej niewielki jest w MB na auta do produkcji. 200d jest o 20k tańszy ale to nadal drożej. Na stockach leżą podobne configi z większymi rabatami, ale nadal to przepaść do NX cenowo.
Na BMW spory rabat dostałeś bo właśnie wyklikałem pod korek x3 20 to wyszło: 326 200zł

Ja nie mam szklanego dachu w NX i jest ogólnie średnio głośno, uważam, że NX I generacji był lepiej wyciszony, a RX IV, którego posiadam jest idealnie wyciszony - tak by było cicho ale by było wiadomo, że jedzie się autem.
W NX infotainment odstaje trochę od konkurencji niestety.

Gdyby nie ograniczały mnie $$ to pewnie dokoksowałbym GLC z lepszym silnikiem i masażami w siedzeniach.

Rowno 11% rabatu dostalem oferte na GLC - konfig nie pod korek, ale ze wszystkim co potrzebne (200 benzyna z premium plus z pneumatyka, headupem i burmesterem). Konfig na 311 do wzieca za 276. NX w Fsporcie z Fuji kosztuje 288, wirc nawet ciut drozej. Wyposazenie poza chlodzeniem foteli porowywalne. BMW mam aktualnie, moze to cos zmienia w zaproponowanej cenie(x3 m40i), ale tez wyraznie sie te g45 nie sprzedaja za dobrze - choc odkad pamietam w BMW mozna bylo dostac 25% rabatu ;) 

No z tym GLC to zrobiłem to co napisałeś, bez koloru 316 164zł, to faktycznie cena podobna, ale:
- siedzenia w skórze z plastikowej krowy, bez wentylacji
- felgi 18, aż oczy krwawią z profilu jak się patrzy
- pakiet stylistyczny avantgarde raczej dosyć biedny jest - AMG już chyba +20k
zalety:
- dobre systemy, światła, i kilka pierdółek co nie ma w NX
- burmester robi robotę,

z tego co ludzie piszą, jak słaby jest ML w NX to chyba był został przy standardowym Pioneerze czy co tam siedzi

wg mnie do tego GLC to raczej bym porównał NX w wersji Prestige + Design + Tazuna, który wychodzi ok 260k po rabatach, poza pneumatyką, cała reszta podobna. Ogólnie to w NX standardowe zawieszenie jest bardzo dobre i nie wiem czy AVS jest jakoś strasznie potrzebne - standardowe jest w mieście bardzo komfortowe, w zakrętach bardzo dobrze trzyma (siedzenia też).

W BMW jak ostatnio byłem dowiadywać się o 5 touring, to raczej w salonie coś koło 10% dają, na konkretne silniki - hybrydy plugin czy elektryki to i 14 albo więcej. Takie x3 20 nie dostanie mocnego rabatu, chyba, że chcą jakieś normy w salonie wyrobić.

Jeżeli to co potrzebne masz w tym configu GLC to może warto, i do tego wywalić pneumatykę, i auto będzie w na prawdę dobrej cenie. Bagażnik większy ma na pewno GLC.
BMW chyba za nowe, trzeba odczekać z rok, aż pierwsi użytkownicy się wypowiedzą, zwłaszcza, że parę rzeczy jest w kontrowersyjnych (wykonanie, niektóre rozwiązania ergonomiczne).

Dzieki za spostrzezenia! Faktycznie jeszcze przemysle tego GLC - z pneumatyki jednak bym nie rezygnowal, bo jest w polaczeniu z osia skretna a to w Krakowie robi duza robote ;) 
co do zawieszenia - to sprzedawca mowil mo ze w F-Sport na Normalu jest tak samo miekko jak w standardowym, a w trybie sport jest bardziej twardo...i na dziurach wolalem tryb sport, mniej bujalo na dziurawych drogach - jednak faktycznie nie byla to wielka roznica. Siedzenia tez sa troche fajniejsze. Z drugiej strony Omo jest teraz za 272k do dostania, wiec nie wiem czy zawieszenie i fotele sa warte 16k doplaty ;)

maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Beder75 wrote:Odnośnie głośności napiszę tak. Z zasady jeżdżę autami japońskimi. Nie ma co wnikać dlaczego tak mam...

Co do głośności. Dotąd jeździłem RAV4 Executive 4x2, która ponoć była głośna. Tak opowiadali Ci co nie jeździli zazwyczaj [emoji2].

Prędkość 80 km/h. Prosty odcinek na ekspresówce. Sucha nawierzchnia, opony letnie:

Oczywiście doświadczenie jest to uproszczone, ale dało mi matematyczne dowody co do głośności tych aut.
Ale, ale...
Roznica 3 dB oznacza 2 razy glosniej/ciszej :)
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Beder75 wrote: 22 Oct 2024, o 17:09 Odnośnie głośności napiszę tak. Z zasady jeżdżę autami japońskimi. Nie ma co wnikać dlaczego tak mam...

„Jednostką która określa poziom głośności, natężenie dźwięku jest decybel (dB). Dla przykładu wzrost o 3 decybele jest podwojeniem siły dźwięku, a wzrosty o 10 decybeli oznacza 10-krotnie większą głośność”

tskze no :D
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Beder75
Nowy lex user

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Beder75 »

Pewnie tak jest jak piszesz. Ja nie będąc aż tak zaznajomiony z tą materią po prostu sprawdziłem odczyty ze smartwatcha.
Czyli są powody do radości. Chociaż moje ucho nie wychwytuje dużej różnicy. Fak że w Lex jest ciszej. Musiałbym z powrotem wsiąść do Ravki. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja [emoji3]
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Jakbym wiedział, że będę długo jeździł NX to bym wygłuszył nadkola i bagażnik, myślę że byłoby idealnie.
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
srekal34
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by srekal34 »

Ghotti wrote: 23 Oct 2024, o 08:54 Jakbym wiedział, że będę długo jeździł NX to bym wygłuszył nadkola i bagażnik, myślę że byłoby idealnie.

Jest to jakas opcja, do nadkoli nie trzeba chyba srodka rozbierac? - moznaby sie tez pozbyc run flatow, napewno bedzie ciszej na zwyklych - pytanie czy fabryczne felgi nie sa jakos przystosowane tylko pod RF. 

Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Nie są, mam wielosezonowe bez RF.
Do nadkoli nic nie trzeba rozbierać, a do bagażnika parę zatrzasków jest pełno filmików na YT. No i jeszcze drzwi bym wygłuszył i wymienił głośniki na jakies coś ;) jakbym nie miał ML. Pewnie w 10k bym się zmiescił spokojnie tyle ile dopłata do ML. Jak się przesiądę na RX 450h albo NX 450h to tak zrobię i nie będe już kombinował z samochodem przez parę lat
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

srekal34 wrote: 23 Oct 2024, o 09:00

Jest to jakas opcja, do nadkoli nie trzeba chyba srodka rozbierac? - moznaby sie tez pozbyc run flatow, napewno bedzie ciszej na zwyklych - pytanie czy fabryczne felgi nie sa jakos przystosowane tylko pod RF. 

Nie, runflatów bardzo szybko się pozbyłem, i wymieniłem na zwykłe opony, ciszej się zrobiło i bardziej komfortowo po zmianie na oryginalnych felgach.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Ghotti wrote: 23 Oct 2024, o 08:54 Jakbym wiedział, że będę długo jeździł NX to bym wygłuszył nadkola i bagażnik, myślę że byłoby idealnie.

Z nadkolami od zewnątrz nie wiem jak, bo to mi robiła firma od konserwacji, poprosiłem, żeby mi dodali wygłuszenia ,kupione przeze mnie. Na przód poszło 9mm, a na tył 6 mm, max co tam weszło, nie ma miejsca na więcej. Materiał się dobrze spisuje. W linkach niżej daje. A w środku z bagaznikiem nie ma problemu i nadkolami, Nie zdjemowałem plastików z tyłu  do końca bo bałem się coś ułamać, ale z zatrzasków na tyle wyszły te plastiki, że zdołałem poupychać sporo, w tym na blache od środka, dużo tam tego dałem i gdzie widać filc po bokach tez dałem, zsunołem w dół i powciskałem.
Od każdej strony starałem sie dać. 

A sam bagażnik, najpierw poszedzł 1 cm ( https://allegro.pl/oferta/mata-gumowo-k ... sP1rHUVcK3), potem jeszcze 6 mm tego (https://www.wyciszamy.net/c10113-izolac ... 00,0.6,0,0 ). To jest max co tam wejdzie, żeby reszta plastików spasowała.

Na jednym zdjęciu jest fotka nadkola od zewnątrz jak to wygląda.

Attachments
IMG-20240903-WA0008.jpg
IMG-20240903-WA0008.jpg (22.99 KiB) Viewed 465 times
20240911_133944.jpg
20240911_133944.jpg (103 KiB) Viewed 465 times
20240911_131230.jpg
20240911_131230.jpg (100.63 KiB) Viewed 465 times
Post Reply

Return to “Lexus NX”