GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez Pawcio1979 » 16 paź 2019, o 10:00

Witam.

Od pewnego czasu mam kłopot z działaniem silnika gdy jest zimny. Po odpaleniu (pali na widok kluczyka) obroty są na poziomie 1100-1200 przez kilkanaście sekund, od razu spadają na powiedzmy 600-700, zaczyna się czkawka i gaśnie! Odpali dopiero za 4 razem po długim kręceniu i kapciu w podłodze. Jedynym wyjściem żeby nie zgasł jest trzymanie go "na lekkim gazie" na obrotach powiedzmy 1000.

Ruszam, jadę, pierwsze hamowanie i zgaśnie.
Gdy uda się jechać bez hamowania jakieś 3km to już nie zgaśnie.

Co jest bardzo dziwne, to mogę go nagrzać na postoju bez ruszania do temp 90*c a i tak jak ruszę i zahamuje to zgaśnie silnik!!!


Co zrobiłem:
- tyle co była wymiana świec na nowe Denso (3 miesiące)
- wymiana cewki WN
- wymiana czujnika położenia wałka bo nie odpalał
- kable WN Sumitomo 3 letnie ale nie iskrzą (sprawdzane w nocy na płyn)
- cały dolot był rozbierany i przeczyszczony przy wymianie czujnika
- wymiana sondy B1C1 bo poszła grzałka
- wyciągnięta przepustnica, rozebrana na części i porządnie wyczyszczona
- adaptacja przepustnicy zrobiona (mam nadzieje że poprawnie)
- maf płynem odpowiednim czyszczony
- filtr powietrza ok

Przy wolnej jeździe w korku lubi wywalić P0302.
Wszystkie świece są identyczne, jak nówki tyle co z kartonu wyjęte.
Świece i cewki zamieniane miejscami.

Czujniki, silniki przepustnicy, maf wszystko w granicach normy oporności.
Czujnik temp płynu chłodzącego na zimnym i na gorącym pokazuje idealnie.

Co teraz? Łapy opadają :bye:
Pawcio1979
Lex Driver
 
Posty: 377
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez Damiano2JZ » 29 paź 2019, o 21:20

wygląda mi, że coś nie podłączyłeś dobrze... może jakieś podciśnienie?
Damiano2JZ
Moderator
 
Posty: 39
Dołączył(a): 22 lis 2017, o 17:25
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW/STALOWA WOLA

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez gmiter » 30 paź 2019, o 09:28

Sprawdź Live Data jakimś programem. Odczytaj korekty na ciepłym silniku, MAF, wypadanie zapłonów, jak zachowują się sondy.
Avatar użytkownika
gmiter
Lex Master
 
Posty: 1261
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 12:07
Lokalizacja: Gdynia
Model Lexusa: IS350
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez Pawcio1979 » 30 paź 2019, o 11:59

Dosyć mocno lewemu się przyglądałem do tego stopnia, że jeszcze raz dolot był rozkręcany, wężyki sprawdzałem i część ich wymieniłem a pozostałe na opaski podociągałem. Podciśnienie na jałowych mam -11,4psi czyli -0,078MPa.
MAF wygląda na ok i mieści się w opornościach, jest czysty.
Sondy przecież nie mają wpływu na zimnym silniku a wtedy są problemy.

Tak samo silnik działa na benzynie jak i na lpg przy czym korekty długie na benzynie są w okolicach kilku, czasem kilkunastu % a na lpg 30-40% !!! Nawet jak odłącze aku na pół godz korekty na lpg są normalne i po kilku kilometrach znów lecą w kosmos.

Od zawsze miałem wypadanie zapłonów na 2 i czasem na 1 cylindrze. Kiedyś tylko na zimnym przez chwile a teraz nawet na gorącym. Wymiana-zamiana cewki, świece nie zmienia nic.
W sobotę pobadam kompresję bo dorobiłem się miernika. A przy okazji.....jak odłączyć pompę paliwa na czas badania? Nie widzę ani bezpiecznika ani przekaźnika.
Pawcio1979
Lex Driver
 
Posty: 377
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez VariatVRT » 19 lis 2019, o 16:04

Podpinam się do tematu, u mnie odpalam, obroty spadają do 500-400 i spadają dalej aż zgaśnie, odepnę MAF sensor, działa obroty 1000, spadają, delikatnie dodaje gazu idzie do góry przerywa, dam odrazu gaz to gaśnie i z MAF i bez MAF, odpaliłem awaryjnie na gazie obroty 500 od odpalenia, 0 ssania, odpalam na benzynie z dodawaniem gazu, zaczyna strzelać w silniku, przeczyściłem wszystkie wtyczki, linkę gazu naprężyłem, czytałem że to może być czujnik temp. płynu, ale nie mogę go zlokalizować, i nie wim czy wymienie go od silnika, bez kanału.
Avatar użytkownika
VariatVRT
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 12 lip 2019, o 17:28
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model Lexusa: GS300 MKII VIP
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez Pawcio1979 » 19 lis 2019, o 20:40

U mnie sprawdzałem czujnik temp na zimnym jak i na gorącym silniku. W obu przypadkach w programie pokazywało poprawnie temp płynu.
Po odpięciu czujnika na ciepłym silniku odpala a na zimnym nie ma mowy, nie odpali.
Odpinając czujnik pokazuje -40*C.
Dojście od góry do niego jest delikatnie mówiąc........kiepskie.
Pawcio1979
Lex Driver
 
Posty: 377
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez VariatVRT » 8 gru 2019, o 21:29

Pawcio1979 napisał(a):U mnie sprawdzałem czujnik temp na zimnym jak i na gorącym silniku. W obu przypadkach w programie pokazywało poprawnie temp płynu.
Po odpięciu czujnika na ciepłym silniku odpala a na zimnym nie ma mowy, nie odpali.
Odpinając czujnik pokazuje -40*C.
Dojście od góry do niego jest delikatnie mówiąc........kiepskie.


u mnie pomogło wyczyszczenie wszystkich widocznych wtyczek, przepływki, wyczyszczenie czujnika temp., wyczyszczenie wtyczek od pompy paliwa i wymiana filtru paliwa, i chodzi lepiej jak wcześniej
Avatar użytkownika
VariatVRT
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 12 lip 2019, o 17:28
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model Lexusa: GS300 MKII VIP
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: GS300 brak ssania? Niskie obroty na zimnym, gaśnie.

Postprzez ajenkins » 21 wrz 2020, o 12:26

Warto czasami wymienić filtr powietrza do samochodu. Ja się trochę przed tym wzbraniałam, ale koniec końców znalazłam bardzo dobry tutaj http://centrumauto.pl/marka/1-100260--filtr-powietrza i zdecydowałam się go kupić i wymienić. Od razu lepiej się jechało, nic nie świszczało i był spokój.
Avatar użytkownika
ajenkins
Nowy lex user
 
Posty: 3
Dołączył(a): 20 wrz 2020, o 21:52
Lokalizacja: Zielona Góra
Model Lexusa: UX
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra


Powrót do GS mk2 1997-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość