Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez gileusz » 20 mar 2014, o 13:57

Witam! Mam nietypowy problem. Sytuacja zaczęła się powtarzać od jakiegoś czasu. Nie zawsze to mam miejsce ale się zdarza. Mianowicie gdy chcę odpalić auto np. dzisiaj zajechałem na stację i po zatankowaniu chciałem odjechać przy przekręceniu kluczyka w stacyjce i próbie odpalenia auta, nagle odcięło mi całe zasilanie. Wszystko zgasło, podświetlenie deski rozdzielczej, zegarek, radio, tylko podświetlenie w kabinie chodziło. Bardzo dziwna sytuacja. Pomaga zawsze zdjęcie klemy na chwile i założenie jej z powrotem. Po tym zabiegu auto jakby nigdy nic odpala i jedzie. Jest to bardzo denerwujące a nie mogę się doszukać przyczyny problemu. Miał ktoś podobną sytuację?
Avatar użytkownika
gileusz
Lex user
 
Posty: 35
Dołączył(a): 6 wrz 2013, o 16:51
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Kielce

Re: Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez lukas78 » 20 mar 2014, o 15:36

Zdejmij na początek dwie klemy i wyczyść je oraz końcówki biegunów akumulatora porządnie.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.

Re: Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez thy » 20 mar 2014, o 16:51

Miałem podobne objawy gdy zaczęły się problemy z kontaktami w rozruszniku, ja mu na zapłon a tu ciemno na desce.. Po regeneracji rozrusznika pali na strzała za każdym razem.
pozdrawiam,
thy
v8 maniac
Obrazek
thy
Lex user
 
Posty: 20
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 21:05
Model Lexusa: LS 400 gen 2.5
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CIN

Re: Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez gileusz » 20 mar 2014, o 16:53

thy napisał(a):Miałem podobne objawy gdy zaczęły się problemy z kontaktami w rozruszniku, ja mu na zapłon a tu ciemno na desce.. Po regeneracji rozrusznika pali na strzała za każdym razem.

Ale to tylko na desce ciemno czy wszystko gasło bo mi to gaśnie też radio, zegarek, jednym słowem wszystko co jest na prąd poza oświetleniem drzwi. A i jak to gasło to takie cyknięcie było słychać.
Avatar użytkownika
gileusz
Lex user
 
Posty: 35
Dołączył(a): 6 wrz 2013, o 16:51
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Kielce

Re: Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez hydrant23 » 21 mar 2014, o 10:44

cykanie oznacza automatycznie odłączanie zasilania z powodu braku mocy aku- przekaźnik podnapięciowy rozłącza układ , doładuj akumulator na początek i sprawdź klemy i kable - czy dobrze styka masa itp., a później elektryk i rozrusznik(może jakieś zwarcie albo się blokuje i pobór chwilowy prądu jest bardzo duży to rozłącza) lub alternator
hydrant23
Lex Driver
 
Posty: 662
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:21
Lokalizacja: zamosc
Model Lexusa: GS430 mkIII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zamosc

Re: Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez gileusz » 25 mar 2014, o 13:44

Na razie wyczyściłem klemy i podokręcałem przewody. Puki co przez tydzień nic niepokojącego się nie działo. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :hobby:
Avatar użytkownika
gileusz
Lex user
 
Posty: 35
Dołączył(a): 6 wrz 2013, o 16:51
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Kielce

Re: Odłącza zasilanie w całym aucie przy odpalaniu

Postprzez prodigy007 » 27 mar 2014, o 11:41

Tez miałem podobnie, czyszczenie klem wszystkich skrzynek z bezpiecznikami i przekaznikami wszystkich kabli od masy...
Odczarowane jak za dotknieciem boskiej reki :dance3:
prodigy007
Lex user
 
Posty: 70
Dołączył(a): 3 wrz 2012, o 20:22
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zywiec


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości