Brak wspomagania, kontrolka P/S, IS250

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach

Brak wspomagania, kontrolka P/S, IS250

Postprzez koondziu » 9 wrz 2017, o 17:12

Czy mial ktos z Was podobny problem, mianowicie: po odpaleniu auta prawie natychmiast po ruchu kierownica, odcina mi wspomaganie, oraz odpala sie kontrolka P/S, z tego co czytalem odpowiadajaca za obwod elektryczny ukladu wspomagania, jaka moze byc przyczyna?
Avatar użytkownika
koondziu
Nowy lex user
 
Posty: 10
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 17:01
Model Lexusa: AWD IS 250
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka

Re: Brak wspomagania, kontrolka P/S, IS250

Postprzez SirChmiel » 14 kwi 2020, o 22:41

Miałem taki sam problem, pierwszy raz wyłączyło mi się podczas wstrząsów (przejazd przez szyny tramwajowe), zgasiłem i odpaliłem - wspomaganie działało. Na jakiś czas problem zniknął, ale wracał co jakiś czas, doszło do tego, że przy małych nierównościach potrafiło odciąć wspomaganie. Próbowałem restartów i innych pomysłów z forum.
Pomogło dopiero odpięcie czujnika i przeczyszczenie styku (był widoczny biały nalot tlenków metalu). Od tego czasu problem ustąpił całkowicie, pomimo że doszło do tego, że przez parę dni jeździłem non stop bez wspomagania. Nie wiem czy u kogoś też to pomoże, ale żeby dostać się do tego czujnika, kompletnie nie trzeba nic rozbierać (ewentualnie można zdjąć pokrywę silnika, to wtedy jest trochę więcej miejsca), Gniazdo jest widoczne i dostępne w przestrzeni między silnikiem, a chłodnicą (na samym dole pod silnikiem - tylko jeden kabelek), więc warto sprawdzić to samemu ;)

Obrazek
SirChmiel
Nowy lex user
 
Posty: 1
Dołączył(a): 14 kwi 2020, o 21:38
Model Lexusa: IS250
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości