[IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach

[IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez bioly_jaslo » 30 gru 2010, o 23:17

Witam, od niedawna jestem posiadaczem Is200. Problem polega na tym że świeci ABS i TRC. Po podłączeniu pod interfejs - diagnoza komputer widzi że jedno koło z przodu się nie kręci. Problem podobno pojawił się gdy poprzedni właściciel zmienił łożysko. Teraz pytanie czy łożysko należy założyć w odpowiednią stronę (np w renault tak jest że jedna strona łożyska jest namagnesowana)? Proszę o jakieś sugestie. Aha czujnik ABS podobno nowy.... Z góry dziękuję.
bioly_jaslo
Lex user
 
Posty: 32
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 21:28
Model Lexusa: is200

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez janasek » 31 gru 2010, o 10:26

Może czujnik ABS-u padł, albo go mechanik zwyczajnie uszkodził podczas wymiany? Zbieg okoliczności?

Pozdro
Luxusem jadę... :)
Avatar użytkownika
janasek
Lex Master
 
Posty: 1568
Dołączył(a): 3 paź 2010, o 15:21
Lokalizacja: Poznań
Model Lexusa: SC 400

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez bioly_jaslo » 31 gru 2010, o 15:47

Poprzedni własciciel powiedział, że zmienił czujnik...
bioly_jaslo
Lex user
 
Posty: 32
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 21:28
Model Lexusa: is200

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez janasek » 31 gru 2010, o 17:12

To może instalacja (przewód łączący czyjnik) czujnika jest uszkodzona?

Pozdro
Ostatnio edytowano 1 sty 2011, o 15:55 przez janasek, łącznie edytowano 1 raz
Luxusem jadę... :)
Avatar użytkownika
janasek
Lex Master
 
Posty: 1568
Dołączył(a): 3 paź 2010, o 15:21
Lokalizacja: Poznań
Model Lexusa: SC 400

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez tomekb » 31 gru 2010, o 19:16

mysle ze powinienes sprawdzic gdzies testerem toyoty co jest grane mysle ze on pokarze czy został zmieniony ten czujnik czy nie
Avatar użytkownika
tomekb
Lex Master
 
Posty: 2724
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:07
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez konik_80 » 31 gru 2010, o 22:16

Koronka z której sensor "czyta" obroty jest na "tyłach" łożyska. Trzeba ją odkręcić aby wyprasować łożysko - ciekawe czy mechanik o niej nie zapomniał wymieniając łożysko. Kolejną sprawą jest sam czujnik - wychodzi dość ciężko (należy go zdemontować przy wymianie łożyska) a ma plastikową obudowę którą łatwo połamać. Montując go na miejsce trzeba się upewnić że dobrze przylega - wystarczy dosłownie niecały milimetr więcej aby odczyty zaczęły wariować.
Jeśli koronka jest a czujnik przylega to zapewne dalszy problem będzie z czujnikiem bądź z brakiem połączenia (np. zerwany przewód)
Avatar użytkownika
konik_80
Lex Driver
 
Posty: 430
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:13
Lokalizacja: Szkocja / Stargard Szczec
Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szkocja

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez bioly_jaslo » 1 sty 2011, o 16:39

Dziekuje za sugestie. Po podłączeniu pod interfejs tak jak mowilem - tester odczytuje ze to wlasnie się nie kreci. Diagnosta powiedział ze czujnik jest na 95% dobry, ale jeszcze najwyzej moze przeloze czujnik z jednego kola na drugie wtedy podepne i bedzie wiadomo juz na bank. Ja wlasnie podejzewam ze mozliwe ze mechanik zaponial o tej koronce. Zrobi sie troche cieplej to zabiore sie za to. Jak zrobie dam znac. Pozdrawiam!
bioly_jaslo
Lex user
 
Posty: 32
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 21:28
Model Lexusa: is200

Re: [IS200] Po wymianie łożyska z przodu - świeci ABS!

Postprzez robert71 » 15 lut 2011, o 07:16

witam. mialem to samo u siebie i wiem ze gdy wyjmiesz czujnik to czesto sie on uszkodzi. tak jak koledzy pisza to moze byc wina czujnika bo padl ewentualnie nie jest do konca wcisniety i nie mierzy odleglosci. ja juz gdy wymienialem 2 lozusko to czujnik zostawilem w piascie i pozniej nie mialem problemu z abs. hejka ;)
robert71
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 22 gru 2010, o 07:18
Model Lexusa: Ls400


Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 2 gości