[IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Czyli wszystkie porady oraz pomysły na własnoręczne przeróbki.

[IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez kamilb » 20 wrz 2010, o 22:02

Znalazłem na stronie my.is jak wykonać wejście AUX IN do fabrycznego radia i zrobiłem coś takiego u siebie :) Generalnie chodzi o to aby wpiąć się z sygnałem pomiędzy radio, a wzmacniacz:

1.demontujemy górny schowek(dwie śruby pod zaślepką a potem wystarczy pociągnąć), demontujemy dolny panel z przyciskami od TRAC i grzania foteli (trzeba pociągnąć do siebie jest na zatrzaskach), po tym mamy już widoczne 4 śruby od radia razem z sterowaniem klimy, odkręcamy i wyciągamy całość
2. Odpinamy wszystkie kostki i zabieramy się za kostkę od radia.
Cztery przewody dają sygnał z radia do wzmacniacza(jak patrzymy na kostkę z przodu to są one po prawej stronie) :
Lewy kanał: Biały+, czerwony-
Prawy kanał Zielony+, czarny-
3. Przecinamy te przewody, minusy czyli masy(czerwony z czarnym) po stronie wzmacniacza oraz po stronie radia łączymy ze sobą.Następnie w obwody pomiędzy radiem, a wzmacniaczem wkładamy przełączniki(na białym,zielonym oraz połączonym ze sobą czerwonym z czarnym). W tym momencie mam gotowe wyłączanie sygnału biegnącego z radia do wzmacniacza. Przycisków niestety trzeba włożyć 3 bo są 3 obwody do przerwania, mi udało się kupić jeden przycisk zamykający 2 obwody i 1 zamykający pozostały obwód i nawet ładnie wkomponowały się one w miejsce gdzie w niektórych wersjach jest grzanie foteli.
4. Teraz musimy mieć przygotowane 2 chinche żeńskie i podłączamy się bezpośrednio w kable biegnące do wzmacniacza(czerwony z czarnym do masy czyli tej obudowy w chinchach, a biały do tego bolca w chinchu gdzie chcemy mieć lewy kanał a zielony do drugiego chincha)
Gotowe :)
Działa to tak: gdy chcemy słuchać radia fabrycznego musimy mieć wyłączone zewnętrzne urządzenie podłączone do naszego AUX IN(czyli kabli RCA omówionych w punkcie 4) a przełączniki muszą być w położeniu ON.
Natomiast gdy chcemy słuchać muzyki z AUX IN przestawiamy wyłączniki na OFF i uruchamiamy np:mp3jkę, dźwięk z niej leci przez nasze głośniki, a głośność czy ustawienia audio robimy na naszym fabrycznym radiu :)
Niestety w czasie przeróbki zrobiłem mało zdjęć, ale dla rozjaśnienia zrobiłem też schemat :)


Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drugim modem jaki ostatni zrobiłem jest, podłączenie elektrycznie sterowanego panelu od fabrycznej navi.
Monitor dotykowy u mnie już kiedyś zamontowałem w miejscu fabrycznej navi tylko nie miałem elektryki do otwierania go z przycisku, ale udało się kupić na allegro kompletny panel z elektryką i przełożyłem ją do siebie. Aby go podłączyć trzeba podłączyć się pod ACC+, 12V+ i masę. Patrząc na monitor od tyłu(tak jak jest zrobione zdjęcie) pod skrajny prawy górny pin podłączamy 12v+, pod skrajny prawy dolny pin ACC+, pod skrajny lewy dolny masę i gotowe

Obrazek
Obrazek
kamilb
Lex user
 
Posty: 172
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:10
Model Lexusa: GS-F
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomianki

Re: [IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez sadziolex » 22 cze 2011, o 00:48

KTO CI ROBIŁ NAWIGACJE?? :puchar:
sadziolex
Lex user
 
Posty: 24
Dołączył(a): 22 mar 2011, o 02:06
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Re: [IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez slovly » 22 cze 2011, o 09:50

Widzę ze masz poliftową Navi, jaki rozmiar nawigacji tam wchodzi?, jaki model navi zamontowałeś i czy napotkałes jakieś problemy z samym montażem?

Po kilku spalonych i niedziałających płytkach DVD przymierzam się do takiego moda
slovly
Lex user
 
Posty: 137
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:32
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Model Lexusa: IS 200

Re: [IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez mlody » 12 gru 2013, o 23:16

kamilb mógłbyś rozrysować schemat, albo opisać, który przewód gdzie jest na kostce jeżeli chodzi o obwód z auto Aux in?
Dziś walczyłem z tym cały dzień. Są tam dwie kostki. Z tego co się zorientowałem, mniejsza niebieska jest od tylnych głośników. Większej nie ogarniam. Szukałem przewodów, ale nie mam białego itd. Załóżmy, że kostka jest przodem do Ciebie ( tak jak wtyka się ją w gniazdo) spinka jest u góry.
Na których pinach jest to co opisałeś?
Na tym zdjęciu, które zamieściłeś, to na kostce kabel czarny i czerwony (-) są na pozycji 2 i 3 górny rząd ( od lewej) gdyby wtyk ustawić tak jak wchodzi do gniazda.
Czy dobrze to rozumiem? Niestety u mnie nie ma takich kolorów na wiązce.
mlody
Lex user
 
Posty: 126
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: [IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez darnik » 13 gru 2013, o 10:29

darnik
Lex user
 
Posty: 95
Dołączył(a): 25 lip 2012, o 09:30
Model Lexusa: is300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Re: [IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez mlody » 14 gru 2013, o 12:57

pomysł dobry, ale zamiast dwóch przełączników można zastosować jeden i przekaźnik 4-stykowy lub 3-stykowy i połączyć masy.
http://my.is/forums/f63/is300-aux-mod-341142/

Dobrze pokazane...ale..Ja nie mam takiej wtyczki!!! Co zrobić i jak to podłączyć, jak kostka jest podzielona na jakby dwie części. Jedna część odpowiada za radio, druga za tylne głośniki. Na drugiej kostce ma 5 przewodów, czarny, zielony, czerwony, biały i żółty. Te kable odpowiadają moim zdaniem za tylne głośniki. Jak mam włączone radio i wyłączoną tą kostkę, to nie działają tylne głośniki.
To jak to podłączyć?
mlody
Lex user
 
Posty: 126
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: [IS 200/IS 300] AUX IN by Kamilb

Postprzez mlody » 22 gru 2013, o 13:38

Dla wszystkich, którzy mają inną wtyczkę..
Nie jest łatwo rozebrać samo radio, najprościej jest zdjąć panel przedni. Ja w to miejsce wcisnąłem kasetę z wyjściem na audio. Pierw ją przelutowałem. Taki adapter można kupić za 20 zł. Po przelutowaniu kaseta-adapter jest w środku radia. Przeciągam kable ( zewnętrzne to kanały lewy i prawy, wewnętrzny to masa) przez radio, bez jego rozkręcania. Zakładam panel, kable podłączam do wejścia audio - jack in. Wejście zrobiłem sobie obok przycisku do podgrzewania foteli.
Jest to najszybszy i najtańszy i najprostszy sposób na wejście audio. Wygląda to bardzo dobrze, działa też bez zastrzeżeń.
Jakby ktoś szukał rozwiązania, to niech wie już co i jak, bo ja straciłem sporo czasu, zanim okazało się, że nie jest to do zrobienia jak na tutorialu powyżej w moim radiu.
Oceniam, że czas, który jest potrzebny do tego moda to max 1,5h nawet w przypadku kogoś, kto jest laikiem jak ja.
mlody
Lex user
 
Posty: 126
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Zrób to sam

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość