Ktos miał taki przypadek wcześniej? Co to może tak hałasować?
.http://youtu.be/EIacfXTnviM
[Is200] dziwne dźwięki za schowkiem
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
- dzida
- Lex Driver
Re: [Is200] dziwne dźwięki za schowkiem
U mnie też takie coś się pojawia ale nie trwa tak długo - na początku myślałem, że to zmieniarka, którą tam zamontowałem ale teraz nie wiem. Być może któryś z silniczków klap do nawiewu.
- dommell
- Lex Driver
Sa tam 2 silniczki od nawiewow. Znana sprawa. Powinien byc gdzies temat o tym. W silniczku zebatka potrafi sie slizgac. Trzeba rozebrac. Przeczyscic. Albo patent zrobic. Ktos tu gdzies to opisal.
Statystycznie czesciej psuje sienten do ktorego jest trudniejszy dostęp
Kiedys go wyjmowalem. 3h zajelo mi odkrecenie 3 srubek....
Wysłane z mojego SM-G7102 przy użyciu Tapatalka
Statystycznie czesciej psuje sienten do ktorego jest trudniejszy dostęp

Kiedys go wyjmowalem. 3h zajelo mi odkrecenie 3 srubek....

Wysłane z mojego SM-G7102 przy użyciu Tapatalka
- Damian87
- Lex Driver
- dommell
- Lex Driver
- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Ja obstawiam liście w wentylatorze 

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200 Classic
przerabiałem temat wiosną bo już mnie nieźle wkurw..
Zawsze hałasuje silniczek od regulacji temperatury, trzeba go wykręcić i rozebrać. Dostęp trudny, trzeba mieć krótkie śrubokręty i mocne palce
Trzeba go delikatnie rozebrać wyjąć co się da, wziąć kawałek piórka lub preparat do czyszczenia styków i lać na styki a nie na zębatki. Tam jest poprostu za dużo smaru i wchodzi na styki przez co nie łączy i nie może się zdecydować na jakiej pozycji zostać. Ramię można złożyć byle jak ale silniczek trzeba złożyć tak jak był bo by chodził w drugą stronę, a ramię i tak się przestawi do pożądanej pozycji. Miłego rozbierania i pozdrawiam 

- Damian87
- Lex Driver
medyss możesz podpowiedzieć gdzie dokładnie ten silniczek o którym piszesz? zwrócę większą uwagę na niego jak juz "wsadzę tam głowę"
..aha i podpowiedz czy wykręcanie środkowej konsoli z radiem i terowaniem nawiewów coś da czy dojscie jest tylko od strony schowka?

..aha i podpowiedz czy wykręcanie środkowej konsoli z radiem i terowaniem nawiewów coś da czy dojscie jest tylko od strony schowka?
- brat_z
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Przerabiałem ten temat miesiąc temu, przyczyną "chrobotania" jest zębatka ślimaka ta mniejsza. Jest ona zamontowana na silniczku i potrafi ona przesunąć ściętą metalową podkładkę w stronę silnika która de facto wchodzi w ten trybik. działa to trochę na zasadzie sprzęgła kłowego. Gdy jest za duży luz pomiędzy ślimakiem a silnikiem (trybik przesuwa się po ośce w tył i w przód) mechanizm zaczyna dziwnie hałasować.
Należy albo przesunąć metalową podkładkę w stronę plastikowej zębatki, (ślimaka) aby skasować nadmierny luz albo opcja nr 2 podłożyć i przykleić plastik między obudowę a trybik. U mnie ścieżki były w stanie b.dobrym i nie polecam usuwać tej wazeliny gdyż przyspieszamy zużywanie się ścieżek.
Mechanizm to ten dolny, żeby go wykręcić przeszkadzają rurki od nagrzewnicy stąd krótki śrubokręt krzyżak.
Mechanizm po rozbiórce wygląda tak:

Należy albo przesunąć metalową podkładkę w stronę plastikowej zębatki, (ślimaka) aby skasować nadmierny luz albo opcja nr 2 podłożyć i przykleić plastik między obudowę a trybik. U mnie ścieżki były w stanie b.dobrym i nie polecam usuwać tej wazeliny gdyż przyspieszamy zużywanie się ścieżek.
Mechanizm to ten dolny, żeby go wykręcić przeszkadzają rurki od nagrzewnicy stąd krótki śrubokręt krzyżak.
Mechanizm po rozbiórce wygląda tak:

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200 Classic
ale co ma zębatka do ustawienia? tu chodzi o te ścieżki, bo elektronika nie potrafi wykryć w jakim położeniu ustawić klapkę od temperatury stąd przesuwa a to w jedną stronę a to w drugą, oczywiście zębatki też trzeba posprawdzać ale one tak naprawdę będą hałasować tylko przy przesuwaniu (chociaż to i tak jest niesłyszalne)
Mi właśnie pomogło czyszczenie styków i do tej pory mam spokój, temperatura ustawia się elegancko
Jak odkręcisz schowek, a raczej go otworzysz i wyjmiesz plastikowe kołki to już będziesz widział ten silniczek, pokręć temperaturą weź latarkę i patrz który się przesuwa i będziesz wiedział który trzeba odkręcić. Aha jeszcze trzeba odkręcić na dole pół nawiewu na nogi tam chyba dwa czy trzy wkręty także będziesz widział
Poza tym tu jest filmik jak to zrobić:
https://www.youtube.com/watch?v=JKDrQnBh474
Pozdrawiam i życzę nie poobcierania palców

Jak odkręcisz schowek, a raczej go otworzysz i wyjmiesz plastikowe kołki to już będziesz widział ten silniczek, pokręć temperaturą weź latarkę i patrz który się przesuwa i będziesz wiedział który trzeba odkręcić. Aha jeszcze trzeba odkręcić na dole pół nawiewu na nogi tam chyba dwa czy trzy wkręty także będziesz widział

https://www.youtube.com/watch?v=JKDrQnBh474
Pozdrawiam i życzę nie poobcierania palców