GS300 mkIII Prins AutoGas

Wybór instalacji, pomoc techniczna, oraz wszystkie informacje związane z zakładaniem LPG do Lexusa GS
Post Reply
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Post by Yarecki »

WojtasIS250 wrote:Dobra, a powiedz mi czy faktycznie musze kupic cala miske z filtrem czy filtr jest osobno. Nie ufam im w tym pieprzonym aso...
Każdy model ma inne rozwiązania, w starszych gsach isach jest oddzielnie tutaj nie wiem ale nie powinno być problemu ze znalezieniem takiej informacji w sieci.
Wiem, że w nowszym BMW wymienia się z miską i być może tu jest analogicznie.
Cinkos
Lex user
Model Lexusa: GS 450h

Post by Cinkos »

He ludzie, wszystko warto zmieniać a najlepiej olej co 5k. Nie dawno koleś sprzedawał GS 450h co miał nalatane 388k i miał cały serwis w ASO więc na pewno nie wymieniał oleju i przejechał na oryginalnej skrzyni więc ja tym autem milion kilometrów nie zrobię. Każdy element ma swój cykl życia i skrócanie go i wymiana na nowy oczywiście jest fajna ale po co? To samochód a nie obiekt kulty i wieczornych modłów :) Olej najlepiej sprawdzić jak jest ładny to po co wymieniać ? A co do ASO to tak oni lubią serwisować auta nowe bo w takich się mało dzieje a jak to gwarancja i oni też od importera/producenta wydębią sprzęt. Ogólnie moim zdaniem wszystko warto robić z dozą zdrowego rozsądku.

Wojtas wymień ten olej tak czy inaczej i będzie ok. Jak masz zepsutą skrzynie to olej nie pomoże bo to nie ratunek a jak masz skrzynię ok i chcesz mieć najlepszą wymianę to zrób to dynamicznie - poczytaj w necie i lub popytaj się speców od skrzyń. Masz telefon zadzwoń sobie nawet do PL i tych co się zajmują tylko skrzyniami. Ja w swoim drugim aucie gdzie mam też automat robiłem dynamicznie bo chciałem mieć dobrą wymianę. W lexie ale hybrydzie nie robię bo nie trzeba ale przy okazji przeglądu kontroluje jak wygląda olej - jak będzie tragedia to wymienię ale jak jest ok to profilaktycznie wolę pójść do kina i na dobry obiad w dobrej restauracji:)
muzz
Lex Driver
Model Lexusa: IS200

Post by muzz »

Olej najlepiej sprawdzić jak jest ładny to po co wymieniać ?
chociażby dlatego, że traci swoje właściwości...tak samo i inne płyny...
nikt tu też nie pisze o wymianie co 5k km tylko o prawidłowej obsłudze samochodu...
żadna skrajność nie jest dobra...
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

muzz wrote:
Olej najlepiej sprawdzić jak jest ładny to po co wymieniać ?
chociażby dlatego, że traci swoje właściwości...tak samo i inne płyny...
nikt tu też nie pisze o wymianie co 5k km tylko o prawidłowej obsłudze samochodu...
żadna skrajność nie jest dobra...
:pijak: :ok:
Pe_pe
Lex user
Model Lexusa: Gs430 mkIII, Rx400h, Sc430

Post by Pe_pe »

W gs 430 km 3 zalecana wymiana oleju w automacie co 75 kkm (tak podawał mój komputer pokladowy z wpisanymi cenzusami).Mi wymieniono statycznie, olej był jak nowy co nie zmienia sensu jego wymiany (8lat). Filtr był zakupiony oddzielnie, wymiana miski nie była potrzebna.
WojtasIS250
Lex user
Model Lexusa: GS300

Post by WojtasIS250 »

Dzieki Panowie, wszystkie informacje sie przydaly tylko czekam jeszcze na odpowiedz z aso czy moge kupic sam filtr czy cala miske z filtrem tak jak mi powiedzieli w irlandzkim aso.
Mam nadzieje, ze po wymianie oleju skrzynia zacznie pracowac normalnie a jak nie to czeka mnie wymiana z poprzednika... oby nie.
MA-ZI
Nowy lex user
Model Lexusa: GS 300

Post by MA-ZI »

Mam kolegę mechanika z Toyoty, u którego od lat serwisuję prywatnie Toyotę żony i swojego GS'a 300 z 2008r. W skrzyni wystarczy wymienić sam filtr, bez miski, nawet u mnie udało się nie wymieniać uszczelki spod miski. Facet zna się na robocie i wie na czym można zaoszczędzić, a na czym nie.
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

MA-ZI wrote:Mam kolegę mechanika z Toyoty, u którego od lat serwisuję prywatnie Toyotę żony i swojego GS'a 300 z 2008r. W skrzyni wystarczy wymienić sam filtr, bez miski, nawet u mnie udało się nie wymieniać uszczelki spod miski. Facet zna się na robocie i wie na czym można zaoszczędzić, a na czym nie.
Jeśli filtr nie jest zintegrowany z miską to jest oczywiste, że nie trzeba wymieniać miski - to akurat łatwo sprawdzić tylko trzeba chcieć.
Tak jest w BMW przykładowo gdzie występuje to jako 1 element i wtedy nie ma zmiłuj, tyle że tam miska z filtrem oryginał kosztuje 370pln a w starym IS200 sam filtr w ASO to okolice 450-500PLN :biggrin2:
MA-ZI
Nowy lex user
Model Lexusa: GS 300

Post by MA-ZI »

W środę odebrałem swojego GS po zagazowaniu. Jestem super zadowolony, zabieg trwał 3 dni. Autko śmiga jak marzenie, w sumie przejechałem już ok 700km i powiem tak spalanie przy baaardzo szybkiej i nerwowej jedzie na autostradzie 15.6l gazu i 0.47l benzyny, przy umiarkowanej jeździe 13.7l gazu ile benzyny nie wiem, ale pewnie tyle samo. Podsumowując 100km w szybszym wariancie to 28PLN, w wolniejszym 24PLN, czyli jazda wychodzi taniej, niż słabym dieslem.

Moim zdaniem jak ktoś dużo jeździ, tak jak ja (ok 6-7 tyś km/miesiąc) nie ma się nad czym zastanawiać.

Zobaczymy w praniu jak będzie z eksploatacją.

Polecam na Śląsku warsztat Pana Najdzińskiego z Mikołowa , wszystko zamontowane tak jak należy bez dużych zniszczeń :)
Cinkos
Lex user
Model Lexusa: GS 450h

Post by Cinkos »

Też prins ?
Post Reply

Return to “Instalacje Gazowe”