AFS co to jest?
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
Re: AFS co to jest?
światła skrętne były tylko z biksenonem... ale czy to jest to ASF to nie wiem
SC430 '2002
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 350
A ja mam trochę inne pytanie. Mam oryginalne lampy z xenonem i systemem AFS. Całkiem niedawno oddałem auto do lakiernika i ten ściągał zderzak jak i lampę przednią lewą. Po odebraniu auta pokazał mi się i miga "AFS OFF". Nie da się tej migającej kontrolki wyłączyć przyciskiem pod kierownicą po lewej stronie. Przed oddaniem auta nic mi się nie świeciło więc wszystko jest sprawne na 100%. Mechanik tylko zderzak ściągał i nic poza tym także tam od strony auta również nie grzebane. Podejrzewam, że mechanik odpalił auto żeby je przestawić, system nie widział jednego reflektora i wywaliło błąd który nie ukrywam, że mnie trochę irytuje. Chciałbym go usunąć i w związku z tym trzeba podpiąć auto do kompa i usunąć ten problem czy pozostaje tylko wizyta w ASO? No chyba, że jest jakaś inna metoda kasowania błędów "domowym sposobem", że tak powiem? Odłączenie akumulatora na kilka godzin wykasuje pamięć komputera jak to ma miejsce w Oplu np?
- LinkPL
- Lex Maniak
- Model Lexusa: RX 500h
Wykasowanie błędów nic nie da bo najprawdopodobniej bo jak by było wszystko ok, to by nie migało ... problem jest bieżący jak bym to nazwał ...
Podpiąć się Tisem i zobaczyć o co mu chodzi ... bo tak to szukanie dziury w całym.
Pozdrawiam
Link
Podpiąć się Tisem i zobaczyć o co mu chodzi ... bo tak to szukanie dziury w całym.
Pozdrawiam
Link
How far We can go ...
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
AFS co to jest?
Afs to doświetlenie zakrętów. Czyli soczewka ksenonowa jest skrętna.
Jak składał może czegoś nie podpial?
A może trzeba jakaś adaptacje przeprowadzić?
Najlepiej podpiąć się i sprawdzić.
Jak składał może czegoś nie podpial?
A może trzeba jakaś adaptacje przeprowadzić?
Najlepiej podpiąć się i sprawdzić.
-
- Lex user
Tam się chyba nie da czegoś nie podpiąć bo jest tylko parę wtyczek i każda jest inna więc pewnie podłączył wszystkie. Ale chyba podjadę do Niego zapytać czy aby na pewno wszystko dobrze poskładał.
- Thorgal1
- Moderator
- Model Lexusa: GS300 mkII '02 / GS450H mkIII '12.09
tyle w instrukcji z gs450h

jeśli chodzi o migającą diodę to powiem Ci jaki ja miałem problem
po zmianie sprężyn na RS-R dioda AFS mrugała, na forach piszą że są dwa czujniki świateł (lewa strona przy przednim i tylnym kole)
i jak auto opadnie na niższych sprężynach to będzie w innym zakresie pozycjonowania świateł i trzeba tył delikatnie podregulować,
niestety to nie pomagało więc podjechałem do serwisu podłączyć komputer - okazało się że tylny czujnik został uszkodzony,
podłączasz kompa i sprawdzasz jaki prąd pokazuje czujnik i siadasz na krawędź bagażnika i jak prąd się zmienia i jest w zakresie tolerancji to jest git - u mnie jak pokazał 4.49v tak nie pokazywał innych wartości. Po wymianie bez problemu działa (najlepsze to to że czujnik który dostałem od kolegi był całkiem z innego lexa i do tego był z przodu a pasował do mojego tyłu, kształt ten sam, jedyne trzeba było go wykręcić z tej całej blachy )
a więc na podstawie moich doświadczeń
- może z przodu przy lewym kole ruszyli ci czujnik i trzeba go wyregulować (na fotce zaznaczyłem w kółku czerwonym regulację, klucz 10)
- może się uszkodził (przód lub tył)
- nie trzeba robić żadnej adaptacji
- czujniki pasują z innych aut i tył z przodem nie ma znaczenia - o ile kształt czujnika jest taki sam
fotka mojego nowego używanego czujnika

jeśli chodzi o migającą diodę to powiem Ci jaki ja miałem problem
po zmianie sprężyn na RS-R dioda AFS mrugała, na forach piszą że są dwa czujniki świateł (lewa strona przy przednim i tylnym kole)
i jak auto opadnie na niższych sprężynach to będzie w innym zakresie pozycjonowania świateł i trzeba tył delikatnie podregulować,
niestety to nie pomagało więc podjechałem do serwisu podłączyć komputer - okazało się że tylny czujnik został uszkodzony,
podłączasz kompa i sprawdzasz jaki prąd pokazuje czujnik i siadasz na krawędź bagażnika i jak prąd się zmienia i jest w zakresie tolerancji to jest git - u mnie jak pokazał 4.49v tak nie pokazywał innych wartości. Po wymianie bez problemu działa (najlepsze to to że czujnik który dostałem od kolegi był całkiem z innego lexa i do tego był z przodu a pasował do mojego tyłu, kształt ten sam, jedyne trzeba było go wykręcić z tej całej blachy )
a więc na podstawie moich doświadczeń
- może z przodu przy lewym kole ruszyli ci czujnik i trzeba go wyregulować (na fotce zaznaczyłem w kółku czerwonym regulację, klucz 10)
- może się uszkodził (przód lub tył)
- nie trzeba robić żadnej adaptacji
- czujniki pasują z innych aut i tył z przodem nie ma znaczenia - o ile kształt czujnika jest taki sam

fotka mojego nowego używanego czujnika

http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=86&t=8457
steam: aegirsson1, https://www.facebook.com/InsomniaSystem/
-
- Lex user
Orientujesz się może ile w ASO życzą sobie monet za podłączenie w ogóle do kompa żeby to sprawdzić?
- Thorgal1
- Moderator
- Model Lexusa: GS300 mkII '02 / GS450H mkIII '12.09
niestety nie znam ceny, znajdź firmę amo serwis z Katowic - chłopak Ci to podłączy.
A do aso Katowice warto zadzwonić, bo to mili ludzie może niewiele sobie zażyczą
A do aso Katowice warto zadzwonić, bo to mili ludzie może niewiele sobie zażyczą

http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=86&t=8457
steam: aegirsson1, https://www.facebook.com/InsomniaSystem/
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 250
Wracając do tematu jest to faktycznie doświetlanie zakrętów.
Działa tylko w trakcie jazdy(lub przy niższych prędkościach działa niezauważalnie).
Mam wersję bez BIxenona i AFS działa.
Z moich obserwacji wygląda to tak jakby lewy reflektor doświetlał tylko zakręty w lewo a prawy analogicznie w prawo. (u Niemców obydwa xenony doświetlają).
Doświetlanie nie działa w przeciwmgielnych.
Działa tylko w trakcie jazdy(lub przy niższych prędkościach działa niezauważalnie).
Mam wersję bez BIxenona i AFS działa.
Z moich obserwacji wygląda to tak jakby lewy reflektor doświetlał tylko zakręty w lewo a prawy analogicznie w prawo. (u Niemców obydwa xenony doświetlają).
Doświetlanie nie działa w przeciwmgielnych.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is300
Panowie po wymiane zarnika w lewej lampie ( chcac nie chcac troche rusza sie soczewka w lewo i w prawo zeby wyjac i wlozyc zarnik) miga asf off. Mial ktos taki przypadek? Tak latwo to zepsuc czy o czyms nie wiem? Po odpaleniu normalnie moge przez 10s wlaczac i wylaczac asf a po 10sekuntach i tak zaczyna migac nie wazne czy zapale swiatla czy nie. Z gory dzieki za jakies podpowiedzi. Samochod gs mk3.