[IS200] Zbiorniczek płynu hamulcowego

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach
Post Reply
blue
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Sport

[IS200] Zbiorniczek płynu hamulcowego

Post by blue »

Cześć.
Czy w Lexusie zbiorniczek płynu hamulcowego powinien być szczelnie zamknięty? U mnie korek przepuszcza powietrze, co nie wydaje mi się zdrowe dla żywotności płynu halulcowego. W Toyocie jest całkowicie szczelny.
Można to sprawdzić zasysając powietrze rurką podpiętą pod króciec powrotny z pompu ABS (z prawej strony od góry zbiorniczka płynu).
medyss
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200 Classic

Re: [IS200] Zbiorniczek płynu hamulcowego

Post by medyss »

Moim zdaniem powinien bo ma uszczelkę. Nawet przy odpowietrzaniu pompy abs i całego układu w manualu jest opisane że potrzebny jest specjalny korek z wentylem (czy tam jest to specjalna część urządzenia) przez który można dać cisnienie ileś tam bar przez co układ odpowietrzamy bez użycia pompy hamulcowej, więc taki korek tak czy siak musi być szczelny trzymać ciśnienie.
brat_z
Lex user
Model Lexusa: is200

Post by brat_z »

Panowie na logikę,
Jak wciskacie pedał hamulca ciecz z pompy wtłaczana jest w układ i w rurki, tłoczki wysuwają się i w zbiorniczku ubywa delikatnie płynu a jego miejsce w zbiorniczku musi zająć powietrze. Podobnie jest gdy klocki się zużywają i w zaciskach jest więcej płynu bo tłoczek się wysunął więc znowu płyn musi wejść w układ i ubyć ze zbiorniczka, nie ma innego wyjścia odpowietrzenie musi być stąd trzeba wymieniać co jakiś czas płyn hamulcowy ponieważ łapie on wilgoć z powietrza przez zbiorniczek i gumowe przewody;)
blue
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Sport

Post by blue »

Nie do końca się zgodzę.
Dlaczego w takim razie w innych markach zbiorniczek jest szczelny, skoro zasada działania układu hamulcowego jest dokładnie taka sama?
brat_z
Lex user
Model Lexusa: is200

Post by brat_z »

Ja spotkałem się tylko w rowerze z brakiem odpowietrznika w hamulcach hydraulicznych;)
przyjrzyj się specyficznej budowie korka zbiorniczka;)
Post Reply

Return to “Pozostałe”