W ubiegłym roku dokonałem zakupażu MiniVCI z Chin. Był tani i wiele od niego nie wymagałem jednak okazało się, że nie łączy się ni chuchu z Lesiem. Wyczytałem tu na Forum, że są z tym problemy na WIN7 w szczególności SP1. Po tym jak opisane w owym wątku 'myki' nie pomogły odpuściłem sobie. Z Chińczykiem za te parę złotych nie chciało mi się szarpać więc zapomniałem o temacie.
No ale czymś trzeba się z furą łączyć. Kupiłem więc ELM327 za ok. 50zł na alledrogo. Poinstalowałem wszystko jak kazali i ... lipa. Komp nie widzi interfejsu tak jak powinien czyli jako 'Silicon lab ...' tylko jakiś zwykły USB-SERIAL CH. Większość programów wywala brak połączenia z interfejsem i myślałem, że to wina sterowników ale dzisiaj jak podłączyłem się i odpaliłem PCMSCAN okazało się, że widzi ELMa ale nie może połączyć się z autem.
Napisałem do sprzedawcy owego gadżetu jednak nie liczę na wiele z jego strony. Jak by znalazła się jakaś mądra głowa w tym temacie albo ktoś kto miał podobny problem, będę wdzięczny. Poniżej parę komunikatów.

Kilka razy byłem w międzyczasie 'na komputerze' w serwisie i wszystko się ładnie łączyło więc to raczej nie wina auta.
Dzięki.