Z reguły korzystam z fachowców i warsztatów polecanych i sprawdzonych. W kwestii zabezpieczenia antykorozyjnego było inaczej i postanowiłem sam być królikiem doświadczalnym. Skorzystałem z firmy, którą znalazłem na fb, a firma zwie się Krown. Adres to Bodycha 41c, Warszawa czy właściwie Opacz-Kolonia, a przynajmniej nawigacja tak rozumie lepiej. Jest to bardzo blisko Leroy Merlin przy Al. Jerozolimskich. Miejscówka nowa, istnieje chyba od zeszłego roku. Technologia podobno kanadyjska

A tak serio - rzeczywiście nie znam się na takich zabezpieczeniach, nie widziałem nigdy takiego, które można uznać za wzór i nie znam niuansów, ale z tego, co zobaczyłem po wykonanej usłudze, jestem zadowolony. Auto od dołu bardzo dokładnie pokryte oleistą substancją, która ma ostatecznie częściowo zastygnąć i którą podobno bardzo trudno usunąć - nie próbuję, bo i po co? Do tego wszystkie profile zamknięte (drzwi, klapa, maska, progi itd.) są również zalane. Otwory technologiczne zostały wywiercone (spokojnie - małe i sensownie zabezpieczone) tylko w drzwiach. Wszędzie indziej udało się uzyskać dostęp przez istniejące otwory. Chłopaki oczywiście zalecają powtarzanie zabiegu co roku, ale wydaje mi się, że jeśli auto jest garażowane i nie jeździ non stop zimą, spokojnie coś takiego na 2-3 sezony wystarczy. Oczywiście to tylko domysły i wyjdzie w praniu. Nie jestem w stanie ocenić, czy to faktycznie zabezpieczy w 100% przed rudą, ale jestem dobrej myśli.
Koszt cennikowy to 650zł do 1700kg i 750zł powyżej 1700kg masy auta, więc cenowo jest dobrze.
Tym bardziej, że udało mi się także wynegocjować zniżkę 50zł dla Forumowiczów na usługę na dowolnym modelu Lexusa - hasło "Lexus GS"

Załączam fotki po wykonanej robocie, kiedy jeszcze substancja kapała z auta - dlatego wszystko wygląda na "mokre". Zdjęć otworów nie zrobiłem, ale jeśli ktoś będzie chciał zobaczyć - zrobię i wrzucę, nie ma problemu. Z dodawaniem zdjęć na forum chyba mi się nie uda zaprzyjaźnić, więc poniżej link do dropboxa:
https://www.dropbox.com/sh/rsmk4e444x66 ... 5LBpa?dl=0