Wiener wrote:Lexusy prawie wszystkie są do produkcji - lean production. Nie wyklucza to 20% rabatu. Niedawno widziałem zamówienie na nowego GSa200t do produkcji z 19.5% rabatem. Mój IS też był do produkcji. Po prostu salony lecą w kulki i nacinają klientów indywidualnych na max 10% rabatu dając firmom do 25%. Kończy się tym, że klienci indywidualni kupują przez pośrednika bo czemu i nie jak ich tak oficjalni dealerzy dymają. Albo płacą więcej. Jest to ze strony salonów o tyle głupie, że część ich prowizji zgarnie pośrednik. No ale chytry 2 razy traci.
Pewnie masz racje bo dealer mowil ze jakbysmy auto brali na firme (rodzina akuart tez kupowala "firmowe") to by mozna bylo poszalec , niestety rodziny unikamy w takich kwestja a podobnie ma sie sytuacja z wydawaniem pieniedzy na czyjas firme ... nie moja bajka.
Klijent indywidualny jak dostanie to 10% to jest max podobnie w mercedesie jedyne co mi sie udalo to owe 10%, ponizje jak probowalem zjesc stawali sie nie sympatyczni i butni ! Wielokrotnie w niesympatyczny sposob konczac negocjacje

.
W USA Lexus ustalil zero rabat system, I tego obecnie ponoc sie tam trzymaja. Wiadomo tak jest, inny cennnik inne opodatkowanie itd... przez co auta duzoooo tanisze. Zastanawiam sie kiedy to donas dojdzie (zero rabatu).
zender