Witam.
Są gdzieś jakieś informacje na forum ale strasznie porozwalane.
Pochwalcie się swoimi doświadczeniami jeżeli chodzi o zestawy na których jeździcie.
Kończą mi się klocki z przodu, tarcze jeszcze są ale biją przy hamowaniu, a i przy dużych prędkościach delikatnie wibruje, podejrzewam że to one.
Tak że szukam nowego zestawu na przód, nie do końca wiem co tam siedzi bo jeszcze tam nie zaglądałem.
Jaki zestaw byście polecili ??
Hamulce w gs430 jakie tarcze i klocki
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS430
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 mkII
Hamulce w gs430 jakie tarcze i klocki
Dziś właśnie założyłem Textary.
TRW się pogieły, pomimo spokojnej jazdy.
Mechanik też potwierdził, że era TRW dawno minęła, nie poleca. Zakładają tylko ATE lub TEXTAR. Chyba, że myślisz o jakichś wyczynowych...
TRW się pogieły, pomimo spokojnej jazdy.
Mechanik też potwierdził, że era TRW dawno minęła, nie poleca. Zakładają tylko ATE lub TEXTAR. Chyba, że myślisz o jakichś wyczynowych...
- andrej7
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII
Re: Hamulce w gs430 jakie tarcze i klocki
Mój cały zestaw textara po roku idzie do wywalenia.
W poszukiwaniu mocy...
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS430
Raczej spokojna jazda, no chyba ze sam gdzies lece to czasem przedmucham V8.
- LinkPL
- Lex Maniak
- Model Lexusa: RX 500h
W sumie zrobiłem moim 170k km ... w sumie w 4 lata. Tarcze przednie zmieniałem 2 razy, raz przy zakupie 136km, druga raz chyba po 140k km. Pierwsze były serwisowe kupione w ASO, drugie textary kupione w DEXX-Auto w Łodzi. Klocki zawsze ASO i przychodziły w pudełkach textar, więc potem zamawiałem już textary. Nigdy na tych klockach nie miałem oznak zmęczenia hamulcy, że ciąłem gdzieś po górach i nagle nie było czym zahamować ... Na samym początku miałem jakieś ATE, TRW itd ... to się nie nadawało do niczego, bo 3-4 razy dobrze depnąłem i było po hamowaniu ...wuju wrote:Raczej spokojna jazda, no chyba ze sam gdzies lece to czasem przedmucham V8.
Tarcze tylne zmęczyłem 1 komplet i to też chyba było ASO, potem założyłem jeszcze po przetoczeniu te, które były na samochodzie. Klocki wymieniane średnio co 20-30k km. W sumie na 3 wymiany z przodu wypadały 2 wymiany z tyłu.
Pierwszą rzeczą przy biciu hamulców jest sprawdzenie tarczy licznikiem zegarowym, jak ma ktoś problem z biciem, to polecam jechać do dobrego majstra, który jest w stanie takie rzeczy sprawdzić a wymiana klocków za 50 PLN, to równie dobrze jak by sobie założył wystrugane z drewna ... Jeśli tarcza nie ma bicia, to polecam sprawdzenie zacisków i prowadnic ...
Pozdrawiam
Link
PS. Kupiłem nowy sprzęt i tu nie ma na razie problemów z głupotami, tylko jazda ... 25k km w 4 miesiące ... i klocków jeszcze nie wymieniałem bo są jak nowe ...

How far We can go ...
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS430 mk3
Mam z przodu ate tarcze i klocki, hamuja bardzo ok, niespecjalnie pyla, nie piszcza (poki co zrobilem na nich jakies 40kkm). Z tylu nipparts, tez ok, tylko te srodki w nich pokryly sie rdzawym nalotem i slabo to wyglada..
-
- Lex user
- Model Lexusa: gs 430
W oryginale montowane są textary. U mnie mam napis toyota/ textar.