[IS200] Regulacja zaworów

Post Reply
kristoforos
Lex user
Model Lexusa: IS200

Re: [IS200] Regulacja zaworów

Post by kristoforos »

Proszę o polecenie dobrego mechanika z okolic Rzeszowa. Mam do sprawdzenia luzy zaworowe i prawdopodobnie do wymiany kilka szklanek i katalizator. Objawy P0300, P0301, P0302, P0303 od skasowania błąd się pojawia po przejechaniu ok 300 km. Najpierw P0300, P0301, P0302 po kilku dniach również P0303. Raz podczas ruszania z parkingu check engine zaczął migać co by wskazywało na przegrzanie katalizatora. Słychać lekkie stukanie i po odpaleniu na zimnym silniku delikatnie poszarpuje. Świce i cewki wyglądaj w porządku. Samochód kupiłem dwa tygodnie temu, instalacja LPG 3 lata ok 60 tyś. Z tego co wyczytałem w necie to z moich okolic to chyba tylko TOP-SERWIS Rzeszów wydaję się ok. Nie znam się jestem nowy w tym temacie, proszę o polecenie dobrego serwisu.
carsik
Lex Master

Post by carsik »

no ten, ale co ma miganie checka do rzekomego przegrzania katalizatora?
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
kristoforos
Lex user

Post by kristoforos »

Wywnioskowałem to z manuala. Zbyt bogata mieszaka chyba może powodować zapchanie/wypalenie katalizatora. Po za tym kontrolka migała tylko raz przez kilka sekund. Image
carsik
Lex Master

Post by carsik »

to co dzieje się ewentualnie z katalizatorem to jedno, a to co jest przyczyną migania CEL to drugie. W manualu jest napisane, że CEL miga bo katalizator się przegrzewa? Sprawdzasz błędy i tyle. Migotanie CEL pojawia się jeśli błąd może być przyczyną poważniejszej awarii silnika jak właśnie chociażby wypadanie zapłonów, to może doprowadzić do zalewania kata paliwem, ale z przegrzewaniem to poszaleli w tym przypadku, nawet jeśli przyjąć że niespalone paliwo dopalałoby się w wydechu (to nie jest domysł tylko doświadczenia empiryczne nawet z zeszłego tygodnia podczas strojenia pojazdu). Nie ma żadnego czujnika w tym pojeździe, który pozwoliłby na stwierdzenie że coś w wydechu za bardzo się nagrzewa. A tak na marginesie przyczyną wyższej temperatury spalin nie jest zbyt bogata mieszanka tylko wręcz przeciwnie.
Tak czy inaczej nie masz co kombinować tylko zacznij od sprawdzenia luzów zaworowych.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
kristoforos
Lex user

Post by kristoforos »

Dzięki za konkretną odpowiedz. Czekam jeszcze na sugestie odnośnie dobrego warsztatu w okolicach Rzeszowa.
Rzeznix
Lex user
Model Lexusa: IS200 Sport

Post by Rzeznix »

Powodzenia. W Poznaniu mało kto chce się tego w ogóle podjąć...
Dej mu na zimnym!
kumczur
Lex user
Model Lexusa: Is 200

Post by kumczur »

Jak znajdziesz kogoś ogarniętego to daj znać :D masakra jest nikt się tego podjąć w Rzeszowie nie chce :p
kristoforos
Lex user

Post by kristoforos »

Wczoraj odebrałem samochód z serwisu. Powiedziano mi że mam 14 szklanek do wymiany. Koszt naprawy ok 1800 zł. Na razie podziękowałem za naprawę, ponieważ kwota trochę mnie przerosła i chyba jest delikatnie przesadzona. Poniżej wartości po pomiarze, co o tym myślicie ? mogę narazie z tym jeździć ? Na chwilę obecną robię test na samej benzynie kiedy pojawi się chek engine.
Image
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Odpuść sobie jazdę,wydechowe na I cylindrze masz już prawie podparte.
gmiter
Lex Master
Model Lexusa: IS350

Post by gmiter »

Chyba konkretnie już "trzepie" silnikiem na zimnym przy takich wydechowych?
Ja bym sobie odpuścił jazdę. Druga sprawa to znajdź kogoś kto Ci te szklanki przeszlifuje - na spokojnie powinno się to zmieścić poniżej 1000zł za całość. Trochę grzebania jest z wałkami itp no ale trzeba zadbać coby latać.
A i jak masz gaz to Bank1 masz nierówno ustawiony moim zdaniem albo sonda może przekłamywać bo ewidentnie 3 gary dostają po tyłku.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”