agiless wrote:Wyciągać tłoczków nie trzeba. Wystarczy wysunąć je trochę naciskając pedał hamulca, zdjąć osłonkę gumową i zobaczyć czy nie mają korozji na gładzi tłoczka. Jeśli jest, to tłoczek razem z uszczelką wewnątrz do wymiany. Jeśli korozji nie ma, to wystarczy wcisnąć pod uszczelkę kurzową ATE Bremszylinder i to wszystko.
Jakieś mikro ryski na tłoczku nie przeszkadzają- ma nie przeciekać.
Bardzo ważne są prowadnice zacisku. Nie mogą być zatarte i ze zbyt dużym luzem w otworze. Jeśli będzie luz zbyt duży, to zacisk będzie się kosił i nierówno pracował ciągnąc za sobą nierówne zużycie klocków.
Widzę, że kolega jest zdania, że dopóki coś działa to lepiej tego nie ruszać, właśnie przez takie mikro ryski po jakimś czasie guma moze przepuszczac, tymbardziej że jest narażona na czynniki atmosferyczne i jak każda inna guma przy takim użytkowaniu traci swoje właściwości z czasem, z tego co sam widziałem guma nie przepuszczala, ale tak jak już wspomniałem zdążyłem zauważyć że już swoje lata ma i myślę, że taka wymiana i przegląd hamulców jest niezbędny przy tak kompletnej wymianie ukladu hamulcowego, nie są to duże pieniądze i myślę, że nie wpłynie to negatywnie na pracę hamulców.