[ROZWIAZANIE] CHIPTUNING 8AR-FTS 200T

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
Kriss1970
Lex user
Model Lexusa: IS200T

Re: [ROZWIAZANIE] CHIPTUNING 8AR-FTS 200T

Post by Kriss1970 »

Pojawiło się coś nowego? Ktoś może się wypowiedzieć.
https://www.vividracing.com/tuned-ecu-t ... 45167.html
str.rafal
Lex user

Post by str.rafal »

Właśnie jestem po programie w swoim IS200t, program zrobiony w VAG Tune w Obornikach Śląskich kolo Wrocławia. Mogę polecić Mirka, program pobrany z komputera samochodu (actual read) i wystrojony indywidualnie na hamowni. Założyłem u siebie hybrydę Peruna, jednak niedomaga chłodzenie powietrza i zatrzymaliśmy się na 280km i 420nm, szukam na razie na to rozwiązania, niestety nie ma gotowych zamienników do water coolera. Także większy tuning naszych Lexów to na chwilę obecną ciężka sprawa, polecam sam program, auto reaguje dużo lepiej na gaz, dynamika jest na przyzwoitym poziomie.
glowix
Lex user
Model Lexusa: IS Mk3

Post by glowix »

str.rafal wrote:Właśnie jestem po programie w swoim IS200t, program zrobiony w VAG Tune w Obornikach Śląskich kolo Wrocławia. Mogę polecić Mirka, program pobrany z komputera samochodu (actual read) i wystrojony indywidualnie na hamowni. Założyłem u siebie hybrydę Peruna, jednak niedomaga chłodzenie powietrza i zatrzymaliśmy się na 280km i 420nm, szukam na razie na to rozwiązania, niestety nie ma gotowych zamienników do water coolera. Także większy tuning naszych Lexów to na chwilę obecną ciężka sprawa, polecam sam program, auto reaguje dużo lepiej na gaz, dynamika jest na przyzwoitym poziomie.
wykres?
koszt?
TCU tez?
bartolini9
Lex user
Model Lexusa: Lexus NX300

Post by bartolini9 »

str.rafal wrote:Właśnie jestem po programie w swoim IS200t, program zrobiony w VAG Tune w Obornikach Śląskich kolo Wrocławia. Mogę polecić Mirka, program pobrany z komputera samochodu (actual read) i wystrojony indywidualnie na hamowni. Założyłem u siebie hybrydę Peruna, jednak niedomaga chłodzenie powietrza i zatrzymaliśmy się na 280km i 420nm, szukam na razie na to rozwiązania, niestety nie ma gotowych zamienników do water coolera. Także większy tuning naszych Lexów to na chwilę obecną ciężka sprawa, polecam sam program, auto reaguje dużo lepiej na gaz, dynamika jest na przyzwoitym poziomie.
Parę osób z Club Lexus instalowały systemy water/methanol. Można by też intercooler przerobić ale to wymaga trochę roboty na pewno. Intercooler wygląda na malutki dość:

Image

Może takie coś?
https://www.ebay.com/p/671926563

Poprosimy o wykres :) Nie sądzę, żeby TCU robili ale chciałbym się zdziwić i pogratulować.
str.rafal
Lex user

Post by str.rafal »

Raczej myślę o dodatkowym wymienniku ciepła, fabryczny o ile się nie mylę jest spięty z chłodnica wody od silnika, tcu nie robią, ja jeżdżę cały czas w trybie sport, skrzynia mi nie przeszkadza

W tym roku rr racing ma wypuścić mocniejszy zestaw do naszego silnika, może poprawią też coś w chłodzeniu
rmickey
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200t

Post by rmickey »

Mój IS 200t ma boxa od 44tuning strojonego przez nich i wyszło 265KM i 417Nm. Auto już z nim kupiłem i ciekawi mnie porównanie z serią...
Amg997
Nowy lex user
Model Lexusa: Lexus is200t

Post by Amg997 »

Witam jestem nowy na forum i mam pytanie dzisiaj byłem ze swoim is200t z 2015r na hamowni no i szału nie ma auto jest seryjne i wypluło tylko 226km i 338nm ale wykresy nie były równe moje pytanie brzmi czy to może być problem z podciśnieniem ? Jeżeli tak czy ma ktoś takich czujnik na sprzedaż czy ciężko jest to nwymienic we własnym zakresie ? Chip będę robił w firmie agma w Toruniu ma ktoś jakieś opinie na temat tego Pana ?
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

rmickey wrote:Mój IS 200t ma boxa od 44tuning strojonego przez nich i wyszło 265KM i 417Nm. Auto już z nim kupiłem i ciekawi mnie porównanie z serią...
Musisz najlepiej ustawić dwa auta obok siebie.
Kriss1970
Lex user

Post by Kriss1970 »

Amg997 wrote:Witam jestem nowy na forum i mam pytanie dzisiaj byłem ze swoim is200t z 2015r na hamowni no i szału nie ma auto jest seryjne i wypluło tylko 226km i 338nm ale wykresy nie były równe moje pytanie brzmi czy to może być problem z podciśnieniem ? Jeżeli tak czy ma ktoś takich czujnik na sprzedaż czy ciężko jest to nwymienic we własnym zakresie ? Chip będę robił w firmie agma w Toruniu ma ktoś jakieś opinie na temat tego Pana ?

Jeśli masz problem z czujnikiem podciśnienia ewidentnie będziesz odczuwał falowanie przy przyśpieszaniu na wymianę czujnika była akcja zobacz w papierach do auta powinien być na to kwit
rmickey
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200t

Post by rmickey »

ledziu wrote:
rmickey wrote:Mój IS 200t ma boxa od 44tuning strojonego przez nich i wyszło 265KM i 417Nm. Auto już z nim kupiłem i ciekawi mnie porównanie z serią...
Musisz najlepiej ustawić dwa auta obok siebie.
Muszę na jakiś spocik w Wawie wpaść i tak zrobić...
ps. dzieje się coś regularnie?
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”