[is200] stuki w tylnym zawieszeniu

dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

[is200] stuki w tylnym zawieszeniu

Post by dS »

Już jakiś czas z tyłu auta dobiegają dziwne stuki. Jak się wpadnie w głębsza dziurę, albo jak się zjeżdża ze z jakiegoś bardziej garbatego policjanta to to słychać. Na niewielkich nierównościach jest cisza. Ponieważ drogi w mojej okolicy są bardziej dziurawe niż ser szwajcarski, więc stuki słychać dosyć często, a nie po to kupiło się Lexa żeby ich słuchać .

Jakiś czas temu jak byłem serwisie na Anilinowej, bodajże początek września, przeglądali mi zawieszenie jedyne czego się dopatrzyli to:
- uszkodzony sworzeń z przodu który powodował dziwne trzaski przy ostrzejszym skręcaniu , wymieniony i tego problemu już niema ,
- ponadrywane drążki reakcyjne z tyłu , ale stwierdzili że są w dobrym stanie i nie ma co wymieniać bo zamiennik nie bardzo są dostępne a ori poraża ceną, chyba 700zł/szt

Teraz pytanie. Czy te drążki mogą powodować te stuki, czy to coś innego.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
konik_80
Lex Driver
Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25

Re: [is200] stuki w tylnym zawieszeniu

Post by konik_80 »

Sprawdź najpierw czy masz takie blaszki na zaciskach które przytrzymują klocki hamulcowe. Ja miałem takie stuki na większych dziurach i okazało się właśnie, że brakuje mi tych blaszek - klocki sobie podskakiwały ;) .
Jeśli je masz to kolejną rzeczą to osłona aluminiowa nad tylnym tłumikiem - koroduje w miejscach gdzie jest przykręcona i się zrywa.
W zawieszeniu może padać tuleja pływająca.
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

najprosciej pojechac na szarpaki bodajze 20PLN to kosztuje na stacji diagnostycznej jesli nie ma zadnych luzow w zawieszeniu to na pewno klocki
dS
Lex Master

Post by dS »

zebrałem się w końcu żeby sprawdzić to o czym pisaliście, wjechałem na kanał i poszarpałem trochę czym się dało
- blaszki przy klockach są
- wydech , siedzi sztywno , wszystkie wieszaki trzymają mocno
- wszystkie elementy zawieszenia które zauważyłem że mają jakieś gumy , szarpane i luzów brak
- szarpałem tylne koła , również siedzą sztywno i brak luzów

jedyne czym mi się dało po kręcić to wał napędowy, czy on powinien mieć delikatny luz czy nie ?
Rici
Administrator
Model Lexusa: 3GS

Post by Rici »

Może odboje na amorkach się wywaliły wtedy wali tylko przy mocniejszym skoku amortyzatora.
Image
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Post by janasek »

Wał napędowy może mieć delikatny luz, prawie niewyczuwalny. Nie powinien Ci hałasować.

Może właśnie te drążki, coś się dalej naderwało albo fachowcy coś "inaczej" ocenili?

Pozdro
Luxusem jadę... :)
dS
Lex Master

Post by dS »

Przy małych prędkościach słychać lekki szum wału. Luz jest raczej wyczuwalny bo mogę go okręcić o +/- 1cm.
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Post by janasek »

Jadać z małą prędkością w kabinie słychać szum wału? Jak dla mnie tak nie powinno być, ale niech się wypowie ktoś kto ma IS-a i napisze jak jest w rzeczywistości.

Luz 1 cm - hmm dla mni troszkę to już jest ale w dziesięcioletnim aucie to może już tak powoli być... W końcu wszystko się zużywa.

Myślę jednak, że Twoje stuki to nie jest to. :) Szukaj dalej w zawieszeniu. Może gumki stabi?

Pozdro
Luxusem jadę... :)
carfun

Post by carfun »

konik_80 wrote:Sprawdź najpierw czy masz takie blaszki na zaciskach które przytrzymują klocki hamulcowe. Ja miałem takie stuki na większych dziurach i okazało się właśnie, że brakuje mi tych blaszek - klocki sobie podskakiwały ;) .
Jeśli je masz to kolejną rzeczą to osłona aluminiowa nad tylnym tłumikiem - koroduje w miejscach gdzie jest przykręcona i się zrywa.
W zawieszeniu może padać tuleja pływająca.
Możesz coś więcej powiedzieć na ten temat?
BLaszki mam ale nie wiem czy wszystkie i przednim kole też mi tak stukało ( luźne klocki ) Chwilowo jest to poprawione ale jeśli czegoś brakuję dokupię i będzie spokój w aucie i w głowie :dirol:
elektrownik
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by elektrownik »

Hello! Czy ktoś może mi podać numer tej nieszczęsnej TULEI PŁYWAJĄCEJ według aso. U mnie całe tylne zawieszenie pływa ale wszystko jest sztywne oprócz gum które trzymają "sanki". Czy to są te tuleje pływające bo już się gubię. Pozdro!
Image
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”