RX mkII - Koszt utrzymania oraz zakupu modelu
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS 300
Re: RX mkII - Koszt utrzymania oraz zakupu modelu
Dodam jeszcze,że to wszystko na gazie.Naprawdę bezproblemowy samochód.Teraz ma młodszego,gaz założony i też bez problemów.Przejechane ze 25tyś.
Jeśli boisz się kosztów to szukaj na zwykłych amortyzatorach i ciesz się fajnym samochodem.
Jeśli boisz się kosztów to szukaj na zwykłych amortyzatorach i ciesz się fajnym samochodem.
-
- Lex user
- Model Lexusa: Marzę o LS430 :)
Dzięki wielkie za wszystkie informacje!Nemo 77 wrote:Dodam jeszcze,że to wszystko na gazie.Naprawdę bezproblemowy samochód.Teraz ma młodszego,gaz założony i też bez problemów.Przejechane ze 25tyś.
- michal_zys
- Lex user
- Model Lexusa: RX350
Myślę, że po prawie 3 latach mogę coś powiedzieć o kosztach eksploatacji RX350.
Wymiana rozrządu odpada- jest łańcuch.
Wymiana oleju w skrzyni + filtr - ok.800 zł
Wymiana oleju silnikowego + filtr co 12k - max 300 zł
Zakup opon boli - kpl ok. 1600 zł
Tarcze i klocki - koszt jak w przypadku innych aut
U mnie doszła wymiana podpór wału napędowego + wyważenie . Podpory oryg z ASO 1200 zł
W zawieszeniu nic nie trzeba było wymieniać poza łącznikami - koszt jak w innych autach
Generalnie nie ma co się bać RX'a - pod warunkiem że mamy mądrego mechanika, który nic nie schrzani.
Wymiana rozrządu odpada- jest łańcuch.
Wymiana oleju w skrzyni + filtr - ok.800 zł
Wymiana oleju silnikowego + filtr co 12k - max 300 zł
Zakup opon boli - kpl ok. 1600 zł
Tarcze i klocki - koszt jak w przypadku innych aut
U mnie doszła wymiana podpór wału napędowego + wyważenie . Podpory oryg z ASO 1200 zł
W zawieszeniu nic nie trzeba było wymieniać poza łącznikami - koszt jak w innych autach
Generalnie nie ma co się bać RX'a - pod warunkiem że mamy mądrego mechanika, który nic nie schrzani.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Ja tak może doleje łyżkę dziegciu to tej słodziutkiej beczki mioduLEXluthor wrote:Dzięki wielkie za wszystkie informacje!Nemo 77 wrote:Dodam jeszcze,że to wszystko na gazie.Naprawdę bezproblemowy samochód.Teraz ma młodszego,gaz założony i też bez problemów.Przejechane ze 25tyś.

LEXluthor jak najbardziej RX jest mega trwałym autem ale jak zajrzysz na fora miłośników np. Renault Laguna to tez się dowiesz że "królowa lawet" jednemu i drugiemu i trzeciemu i... nie popsuła się

Dla mnie RX posiada kilka wad jedną z nich i chyba najważniejszą jest były właściciel i gromadzące się latami zaniedbania bo niestety części do RXa albo są w kategoriach kiepski zamiennik albo ASO, do tego trafiają się sztuki z mocno skorodowanym zawieszeniem gdzie nic się nie odkręca, niestety tez jest kilka bolączek typu przewody olejowe w dwóch miejscach które działają on/off https://www.bobistheoilguy.com/forums/u ... ansmission,
I pewnie coś jeszcze by się znalazło

Ogólnie bardzo trwałe auto ale weź i takie traf

-
- Lex user
Święte słowa! Też jestem zdania że kupienie właściwego egzemplarza dowolnego auta to połowa sukcesu, drugą połową jest właściwy mechanik.michal_zys wrote:Generalnie nie ma co się bać RX'a - pod warunkiem że mamy mądrego mechanika, który nic nie schrzani.
Dzięki za opinię i pozdrawiam!
-
- Lex user
Oj tak, lata druciarstwa i oszczędności zawsze wychodzą na jaw. No nic, muszę celować w RX od pierwszego właściciela z fakturami z ASONemo 77 wrote:Dla mnie RX posiada kilka wad jedną z nich i chyba najważniejszą jest były właściciel i gromadzące się latami zaniedbania bo niestety części do RXa albo są w kategoriach kiepski zamiennik albo ASO, do tego trafiają się sztuki z mocno skorodowanym zawieszeniem gdzie nic się nie odkręca, niestety tez jest kilka bolączek typu przewody olejowe w dwóch miejscach które działają on/off https://www.bobistheoilguy.com/forums/u ... ansmission,
I pewnie coś jeszcze by się znalazło![]()
Ogólnie bardzo trwałe auto ale weź i takie traf

Pozdrawiam!
- michal_zys
- Lex user
- Model Lexusa: RX350
Święta prawda.
W moim zestawieniu nie napisałem o wymianie przewodów olejowych.
Z tego powodu mój Lex wracał na lawecie. Obecnie mam te wersję poprawioną.
Czeka mnie wymiana jeszcze przewodu chłodnicy skrzyni. Odkładam w czasie, aż przyjdzie pora na wymianę oleju.
Od czasu zakupu borykałem się z bijącymi hamulcami (po nagrzaniu) - problem tkwił w bębnach hamulcowych (wiem , że to są tarczobębny)
Wszyscy szukali z przodu a problem tkwił z tyłu
Czeka mnie wymiana jeszcze przewodu chłodnicy skrzyni. Odkładam w czasie, aż przyjdzie pora na wymianę oleju.
Od czasu zakupu borykałem się z bijącymi hamulcami (po nagrzaniu) - problem tkwił w bębnach hamulcowych (wiem , że to są tarczobębny)

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX 300 II, CT
To ja dodam swoje koszty po dwoch latach użytkowania RX 300 2004r. ( bez gazu i pneumatyki)
- zakup w 2018 40k
-OC 750 -800zl ( zarejestrowany pod Poznaniem)
-spalanie: miasto 11,5-13l, trasa ok 10l
-wymiana rozrządu, oleju 1600zl u mojego mechanika, specjalisty od japończyków, wycena w ASO Lexus Poznań 5000zl
-pióra wycieraczek przód ASO Toyota 148zl (tam kupiłem) ASO Lexus 500zl.
-wymiana oleju w dyfrze ASO Toyota 250zl
-wymiana oleju w ASB ASO Lexus 1600zl (tam robiłem) wycena ASO Toyota 1500zl
-nieszczelność przekładni kierowniczej ASO Lexus 2500zl (demontaż, montaż przekładni i geometria zawieszenia ASO, regeneracja firma zewnętrzna. ASO daje gwarancje na całość i to ich firma robiła regenerację)
-guma tylnej wycieraczki ASO Lexus 30zl
-żarówka tylnego stopu ASO Lexus 40zl
-przedni ksenon d2s żarówka ASO Toyota 300zl z wymianą, ASO Lexus 500zl (bez wymiany)
-uszczelnienie pokrywy zaworów i wymiana tulei stabilizatora tyl robione w SL Motors w Rumi u naszego forumowego kolegi Lepsi RX 700zl
-zakup nowego kompletu opon całorocznych 2500zl
-wymiana wkłady lusterka bocznego fotochrom 400zl używka z allegro. ASO Lexus i Toyota ok 1200zl
-mapa Polski do navi 60 zl Allegro
-klima obgrzybianie i nabicie + filtr 300zl
- zakup w 2018 40k
-OC 750 -800zl ( zarejestrowany pod Poznaniem)
-spalanie: miasto 11,5-13l, trasa ok 10l
-wymiana rozrządu, oleju 1600zl u mojego mechanika, specjalisty od japończyków, wycena w ASO Lexus Poznań 5000zl
-wymiana oleju w dyfrze ASO Toyota 250zl
-wymiana oleju w ASB ASO Lexus 1600zl (tam robiłem) wycena ASO Toyota 1500zl
-nieszczelność przekładni kierowniczej ASO Lexus 2500zl (demontaż, montaż przekładni i geometria zawieszenia ASO, regeneracja firma zewnętrzna. ASO daje gwarancje na całość i to ich firma robiła regenerację)
-guma tylnej wycieraczki ASO Lexus 30zl
-żarówka tylnego stopu ASO Lexus 40zl
-przedni ksenon d2s żarówka ASO Toyota 300zl z wymianą, ASO Lexus 500zl (bez wymiany)
-uszczelnienie pokrywy zaworów i wymiana tulei stabilizatora tyl robione w SL Motors w Rumi u naszego forumowego kolegi Lepsi RX 700zl
-wymiana wkłady lusterka bocznego fotochrom 400zl używka z allegro. ASO Lexus i Toyota ok 1200zl
-mapa Polski do navi 60 zl Allegro
-klima obgrzybianie i nabicie + filtr 300zl
-
- Lex user
- Model Lexusa: Ra40, st182,e11
Czy wibrowala przy tym kierownica? Opisz coś więcej na temat objawów i w czym dokładnie był problem.michal_zys wrote:Święta prawda.
-
- Lex user
Dzięki za konkretne przykłady. No to już nie wygląda tak różowo, ale grunt że jednak nie jesteśmy skazani wyłącznie na ASO.papagorgio wrote:To ja dodam swoje koszty po dwoch latach użytkowania RX 300 2004r. ( bez gazu i pneumatyki)
Pozdrawiam!