Cześć,
byłem zainteresowany zakupem lexusa GS 300 jednak natrafiłem na temat o spalaniu oleju przez ten silnik. Czy w młodszych rocznikach poprawiono ten problem? Przeczytałem coś na anglojęzycznym forum że problem dotyczący spalania oleju wynika z osadzania się nagaru, który z kolei wynika z zastosowania wtrysku o ile się nie mylę bezpośredniego? Czytałem również że w IS250 po lifcie w 2010 roku zastosowano podwójne wtryskiwacze, które wyeliminowały problem z nagarem - i tutaj pojawia się moje pytanie czy w GS 300 od jakiegoś rocznika również występują podwójne wtryskiwacze?
GS300 podwójne wtryskiwacze?
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Jeszcze nie mam
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Re: GS300 podwójne wtryskiwacze?
Toyota stosowała mix wtrysku bezpośredniego z pośrednim i stąd 2 komplety wtrysków w silnikach z tzw.bezpośrednim,chyba niezależnie od roczników/liftu.
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300 Prestige LPG Prins 2008
Generalnie polecam szukać polifta czyli MY2008 i wyżej.
-
- Lex user
- Model Lexusa: LS400 UCF20
Toyota stosowała zarówno "czysty" wtrysk bezpośredni np. 3GR-FSE jak i wtrysk dualny np 2GR-FKS, ale warto drążyć co jest w konkretnym aucie, bo wydaje się, że jest trochę braku konsekwencji w oznaczeniach silników, ewentualnie i/lub różne silniki montowane były w tak samo oznaczanych modelach na różne rynki.carinus wrote:Toyota stosowała mix wtrysku bezpośredniego z pośrednim i stąd 2 komplety wtrysków w silnikach z tzw.bezpośrednim,chyba niezależnie od roczników/liftu.
Jednak jeżeli mówimy o GS300 a nie GS350 to sądzę, że przypuszczam, że być może najprawdopodobniej w rocznikach 2005-11 będzie "czysty" bezpośredni.
No chyba że dualny DWUlitrowy 8AR-FTS od rocznika 2018 ...