rozumiem, że taki problem w NX nagminnie występuje ale może też być tak, że problem wynika z usterki, któregoś z elementów zawieszenia po uderzeniu
oczywiście w pierwszej kolejności sprawdziłbym to co typowe dla NX
NX ucieka na prawą stronę
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Re: NX ucieka na prawą stronę
No właśnie pytanie, czy auto zawsze ściąga tak samo, z taką samą siłą itp. Bo może rzeczywiście się coś przestawia w zawieszeniu. Zmiana trybów (usztywnienie zawieszenia) coś zmienia ?muzz wrote:rozumiem, że taki problem w NX nagminnie występuje ale może też być tak, że problem wynika z usterki, któregoś z elementów zawieszenia po uderzeniu
oczywiście w pierwszej kolejności sprawdziłbym to co typowe dla NX
- kliMati
- Lex user
- Model Lexusa: LS400
z tego co rozumiem z serwisówki to korygują ustawienie zawieszenia odpowiedzialne za utrzymywanie prostego kierunku jazdy na pochyłej nawierzchni. Najwyraźniej nasze drogi mają większe spadki niż te, na których testował prototypy Lexus lub ktoś w fabryce się machnął w nastawach. Osobiście stawiam na to drugie skoro problem występuje nie tylko w PL. Ciekawe, czy problem występuje na rynkach o ruchu lewostronnym ? Jeśli tak, to tam powinno auta ściągać w lewo.
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Poważnie jest coś takiego ?kliMati wrote:z tego co rozumiem z serwisówki to korygują ustawienie zawieszenia odpowiedzialne za utrzymywanie prostego kierunku jazdy na pochyłej nawierzchni. Najwyraźniej nasze drogi mają większe spadki niż te, na których testował prototypy Lexus lub ktoś w fabryce się machnął w nastawach. Osobiście stawiam na to drugie skoro problem występuje nie tylko w PL. Ciekawe, czy problem występuje na rynkach o ruchu lewostronnym ? Jeśli tak, to tam powinno auta ściągać w lewo.

- asmaxx
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200t
machony79 wrote:Zaobserwowałem,że po puszczeniu kierownicy na dłuższym odcinku prostej drogi samochód ściąga na prawą stronę.
Dealerzy znają ten problem i jest nawet serwisówka mówiąca jak tą wadę usunąć. Oczywiście wszystko łącznie z geometrią jak i zawieszeniem i oponami było zweryfikowane.
Na naszych forach mało jest o tym informacji ale znalazłem za oceanem i jest to dość popularna przypadłość NX-a.
Prośba do innych użytkowników NX-a czy mogli by u siebie to sprawdzić?
Dobrze, że zauważyłem ten temat. Ostatnio zrobiłem test i mam podobnie, jak sciągnie auto to tylko w prawą stronę. Dziwna sytuacja. Byłem u najlepszego diagnosty co robi zbieżność, kąty,odległości wyszły idealne. Zero luzów. Jak puszczę kierownicę jest deliikatny ruch od razu kierownicy w prawo o 0.5 cm i delikatnie auto zjeżdża na prawo. Normalnie tego nie widać i nie czuć, tylko pod testy to zrobiłem. Zamieniłem jeszcze wcześniej koła z lewej na prawą.
Nie martwię się tym lecz teraz widzę, że to ma szerszy zasięg skoro i NX
hmmmmm
Last edited by asmaxx on 4 May 2021, o 11:41, edited 1 time in total.
- machony79
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX200t
Ciężko to zauważyć bo nikt nie jeździ "bez trzymanki".
- asmaxx
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200t
Jestem na to uczulony wręcz. Niestety jest to na tyle mały ruch, że to po chwili jakby zjeżdża. Puszczasz kierę, następuje ten ruch 0.5 cm w prawo i powolutku ściaga.machony79 wrote:Ciężko to zauważyć bo nikt nie jeździ "bez trzymanki".
To ściąganie jest wynikiem czego? Aso coś sugerowało?
Last edited by asmaxx on 4 May 2021, o 11:40, edited 1 time in total.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS200T
NX ucieka na prawą stronę
Polecam obejrzeć Pana Jacka. Wprawdzie w innym aucie, ale podejrzewam że temat wspólny. W opisie tego filmu są podlinkowane też dłuższe testy
https://youtu.be/Ak9h6dnBE0w
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
https://youtu.be/Ak9h6dnBE0w
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX F-Sport
Byłem w lutym na regulacji geometrii, ale mowiac szczerze nic to nie dało, dalej mialem wrażenie ze sciaga na prawo. Problem rozwiazał się po wymianie opon na letnie - jak ręką odjął:)machony79 wrote:Czy po wizytach a w ASO coś się zmieniło? Czy rozkładają ręce i mówią,że jest wszystko OK?Igor Kasperski wrote:Witam.
Ja zauważyłem również ściąganie w prawą stronę kierownica przestawiona na prawo plus różne odledłości przednich kół od progów( 9mm różnicy między prawym a lewym kołem) do tego spasowanie prawego przedniego błotnika z drzwiami zupełnie inne niż lewa strona(różnica ponad 1mm).Z tym problemem ściągania przerobiłem dwa serwisy, myślałem że auto było przez kogoś naprawiane.

Stawiam teze, że gumy zimowe łatwo się wypaczają, a zwłaszcza prawe koło statystycznie jezdzi bardziej po dziurach i potem gorzej sie toczy, co kierowca odczuwa jako ściaganie na prawo

Jakieś kontrtezy?
Pozdrawiam
- machony79
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX200t
Opony wykluczam. Kupiłem nowe całoroczne i markowe.Tnalag1 wrote:
Jakieś kontrtezy?