Cześć,
Mój is200 dostał w tyłek na parkingu. Zderzak jest do wymiany + trochę pracy z pasem itd. Szkodę likwiduję w ASO z AC i skoro już wymieniam zderzak na nowy, to przy tej okazji zastanawiam się nad zamontowaniem czujników parkowania albo kamery cofania. Co jest lepiej sprawdza? Macie z tym jakieś doświadczenia? Jakieś propozycje? Przy okazji chciałbym spytać o stacje multimedialne, które niektórzy z Was sobie montują w miejsce usterkowego ori radia. Jaki to koszt i czy polecacie jakieś? Czytałem, że pod takie radio można podpiąć kamerę cofania i obraz z takiej kamery jest wyświetlany na wyświetlaczu takiego radia. Brzmi fajnie tylko z pewnością bardzo korci złodziei i jeśli auto nie stoi w garażu, to chyba można być pewnym, że takie "radio" szybko wydłubią:( Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Piotrek
[IS 200] Kamera cofania czy czujniki?
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Re: [IS 200] Kamera cofania czy czujniki?
Dla mnie do IS200 nie warto ladować kamery, sporo kłopotu z zamocowaniem kamerki gdzieś nad rejestracją, ale na pewno do ogarnięcia. Może są jakieś łatwe sposoby montażu, ale ja ich nie znam. 
Ja bym sobie zrobił zwykły zestaw czujników a jeżeli Ci zależy na radyjku 2 din to normalny Pionek powinien wystarczyć. Na pewno to jest tańsze i prostrze rozwiązanie a zwykły zestaw czujników powinien Ci pomóc przy cofaniu.
Pozdro

Ja bym sobie zrobił zwykły zestaw czujników a jeżeli Ci zależy na radyjku 2 din to normalny Pionek powinien wystarczyć. Na pewno to jest tańsze i prostrze rozwiązanie a zwykły zestaw czujników powinien Ci pomóc przy cofaniu.
Pozdro
Luxusem jadę... 

-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
kolega założył kamere cofania pod zderzakiem i daje rade
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Jeżeli masz zamiar zakładać jakieś radyjko 2DIN i chcesz więcej luksusu to możesz zafundować sobie kamerkę.Tanio nie będzie, ale bajer musi kosztować.Radia AVIC z używek zaczynają sie od 1300zł ,czujniki cofania za 100zł,więc sprawa do przemyślenia.Kamerka nie załatwi wyczucia odległości,widzisz tylko że coś jest,czujnik pokaże w miarę dokładną odległość.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
To jest dobra sugestia. Dzięki:) A polecasz jakieś czujniki? Albo firmę chociaż? Wolałbym uniknąć chińskiego szajsu, który się rozsypie albo mnie oszuka i przywalę w ścianę. Wolę dołożyć i mieć coś sensownego.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Moim zdaniem za Valeo nie warto przepłacać. Phantom są ok, warto wziąść coś troszkę tańszego ale markowego, tak że jak coś padnie kupujesz kolejny taki sam zestaw, wymieniasz i po problemie.

Pozdro
Luxusem jadę... 

- legato97
- Administrator
- Model Lexusa: GS300,GS430,RX400H, CT200H, GS300H
- konik_80
- Lex Driver
- Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25
w swoim ex IS200 miałem zarówno czujniki cofania jak i kamerkę podłączoną do radia 2DIN z 7" wyświetlaczem.
Zarówno czujniki jak i kamerka były made in china prosto z berlina
ale złego słowa nie powiem - bardzo sporadycznie zdarzało się tylko, że system czujników się nie włączał (ale zestaw był sprzed prawie 3 lat - może w tym czasie chinole coś poprawili...)
Generalnie zestaw czujników kosztował w owym czasie coś koło 20Funtów a kamerka 14F.
Kamerkę montowałem zaraz pod blendą na środku (pomiędzy lampkami od podświetlenia rejestracji) - było trochę zabawy bo trzeba było lekko przerobić metalową ramę zamka - ale to był główny problem.
Należało też lekko podciąć plastikową blendę na wyprowadzenie kabelka i delikatnie też podciąć otwór zamka w klapie bagażnika także na wyprowadzenie kabelka.
Zarówno czujniki jak i kamerka były made in china prosto z berlina

Generalnie zestaw czujników kosztował w owym czasie coś koło 20Funtów a kamerka 14F.
Kamerkę montowałem zaraz pod blendą na środku (pomiędzy lampkami od podświetlenia rejestracji) - było trochę zabawy bo trzeba było lekko przerobić metalową ramę zamka - ale to był główny problem.
Należało też lekko podciąć plastikową blendę na wyprowadzenie kabelka i delikatnie też podciąć otwór zamka w klapie bagażnika także na wyprowadzenie kabelka.
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d