Witam, niestety nie rozwiązałem.
W moich okolicach nikt nie chce się tego podjąć
Pojechałem do aso TOYOTY w Rzeszowie w celu zdiagnozowania błędu na profesjonalnym sprzęcie. Jednak panowie z aso sami nie wiedzieli co jest przyczyną owego problemu. Jednak sugerując się kodem błędu zaproponowali i wycenili mi wymianę rozrządu :O zapytałem czy dadzą mi 100%ową pewność na to że problem zniknie po wymianie, odpowiedzieli że NIE.
Następnie podjechałem do poleconego elektromechanika i powiedział mi że czasem mogą wyskakiwać głupie błędy przy odpaleniu samochodu jeżeli alternator nie podaje odpowiedniego napięcia do akumulatora.
Poprzedni właściciel powiedział mi przy sprzedaży o braku czujnika temperatury akumulatora a z błędem P0017 pojawiły się również inne błędy :
- P0517 wysoki obwód prądowy czujnika temperatury zasilania
- P1550 Obwód czujnika natężenia prądu akumulatora
- P1551 Niskie napięcie obwodu czujnika natężenia prądu akumulatora
Sprawdziliśmy, alternator podaje mniej niż powinien. Z powodu braku czujnika temperatury ładuje mniejszym natężeniem aby nie przegrzać akumulatora.
Postanowiłem kupić taki czujnik aby pozbyć się błędów i przywrócić normalne ładowanie alternatora.
Co się okazało po zakupie i montażu czujnika, że w moim samochodzie w ogóle nie ma wiązki do podłączenia takiego czujnika
Wyczytałem na innych forach że amerykańska wersja ISa (a takiego mam) nie miała czujnika temperatury akumulatora tylko jest to inaczej rozwiązane.
Teraz pytanie skoro nie mam mieć w ogóle takiego czujnika to dlaczego komputer sygnalizuje błędy o jego braku ?
Podejrzewam że mam do amerykańca wgrany europejski soft i to może być przyczyną błędu. Również to że przebieg mam podany w km, temperaturę w C i spalanie w l/100km świadczy że coś było grzebane w samochodzie.
Również od jakiegoś czasu, jest to bardzo rzadkie ale czasem wyskoczy podczas jazdy kontrolka ABSu ale po zgaszeniu i odpaleniu auta problem znika.
Kolejne kody po podłączeniu pod komputer :
-C1201 Sterownik silika
-C1223 Układ regulacji ABS
-C1249 Układ włącznika świateł stop, przerwa w obwodzie
Są to tylko moje podejrzenia i jeżdżąc od mechanika do mechanika próbuje to upleść w jedną całość. Chce za niedługo podjechać do Krakowa i znaleźć kogoś kto mógłby mi zdiagnozować wersje softu w moim samochodzie i ewentualnie przywrócić oryginalną wersję.