[IS200] odpowietrzenie hamulca
- IgoR_KilleR
- Lex user
- Model Lexusa: Is 200
[IS200] odpowietrzenie hamulca
Problem wygląda tak, że wciskam pedał hamulca w deskę, a dopiero pod koniec zaczyna hamować. Czy odpowietrzenie załatwi sprawę?
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Re: [IS200] odpowietrzenie hamulca
Nie wiem czy załatwi. A kiedy tarcze, klocki i płyn wymieniałeś? Każdy z tych elementów jeżeli jest zużyty powoduje gorsze działanie hamulca i żeby osiągnąć efekt musisz go mocniej wcisnąć. A może po prostu pompa hamulcowa zaczyna niedomagać?
Pozdro
Pozdro
Luxusem jadę... 

- IgoR_KilleR
- Lex user
Możliwe, bo po zmianie płynu hamulcowego i odpowietrzeniu objawy nie zmieniły się...
- Ralfx
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Ja bym rozważył pompe i serwo sprawdzić - coś tam musi nie domagać. U mnie jest zdaje się ta sama przypadłość ale dopiero jutro bede mógł wjechać na warsztat. Jak coś wykminie to podziele sie z Toba doświadczeniem. Nie ma nic gorszego jak nie sprawny w 100% układ hamulcowy.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is200
Od kilku dni mam ten sam problem u siebie i pojawil sie on raczej nagle niz stopniowo, wczesniej wszystko bylo ok (jesli usterka to raczej z racji wieku - prod.2000r, niz przebiegu - 60tys.). Pedal chodzi lzej niz do tej pory (prawie w calym zakresie ruchu) i hamulec lapie praktycznie przy samej podlodze. Co prawda mozna mocno przyhamowac, nawet do zadzialania abs'u ale rzecz jasna tak byc nie powinno. Uklad nie byl zapowietrzony i z tego co mi sie wydaje przy wciskaniu pedala hamulca pojawil sie odglos wydmuchiwanego powietrza w miejscu gdzie tloczek wchodzi w servo. Spedza mi to sen z powiek bo do auta nie moge miec zadnych zastrzezen i bede niezmiernie wdzieczny jesli ktos w jakikolwiek sposob pomoze nam ten problem rozwiazac. Z gory dzieki za kazda sugestie.
- Ralfx
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
daadoo, takie objawy jak opisujesz własnie dokładnie identyczne są u mnie w modelu SC, udalo się zdiagnozować że siadła pompa hamulcowa. Hamulce nie zapowietrzają się nagle. Musisz sprawdzić dla pewności ciśnienie w układzie hamulcowym: przy zaciskach i na pompie. Mechanik będzie wiedział jak. A jeśli Ci sie chce to też na stacji diagnostycznej na rolkach jaką masz siłę hamowania na obu osiach. W sumie to by było dziwne jesli u Ciebie to tez siadła pompa bo coś szybko sie posypała.
-
- Nowy lex user
Nowa poszlaka: pompa przepuscila plyn do serwa, ktory z kolei uszkodzil membrane - stad 'dmuchanie'. Narazie teoria, sprawdze jak wybebesze.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
ostatnio uszkodzil mi sie mechanicznie przewod hamulcowy hamulca tylnego i tez zrobil sie hamulec miekki naszczescie mechanik znalezionuy po drodze zregenerowal mi ten przewod
- IgoR_KilleR
- Lex user
czekam na nowe poszlaki i odkrycia w tym temacie.
Pozdro.
Pozdro.
-
- Nowy lex user
Odkręciłem pompę i jest sucho. Poza tym serwo ma taką budowę w miejscu mocowania pompy, że raczej nie ma możliwości aby płyn się do niego przedostał więc to nie to co myślałem.
Uszkodził mechanicznie czyli przerwał? Rozumiem, że jeśli tak to poziom płynu się u Ciebie obniżył. U mnie tego nie ma, stan jest taki sam cały czas, jak przed awarią.tomekb wrote:ostatnio uszkodzil mi sie mechanicznie przewod hamulcowy hamulca tylnego i tez zrobil sie hamulec miekki naszczescie mechanik znalezionuy po drodze zregenerowal mi ten przewod