Auto nowe czy używane - wady i zalety obu rozwiązań
- ArtIS
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS 250 AWD
Auto nowe czy używane - wady i zalety obu rozwiązań
No i najważniejsze...l używany kilkuletni to jeszcze daje szanse na fajny, normalny silnik. A nie plastikowy dzik z silnikiem 1.2...
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: LEXUS UX 200
Re: Auto nowe czy używane - wady i zalety obu rozwiązań
Zależy kto ile ma kasiury ale dla mnie kupowanie zupełnie nowego samochodu troszkę mija się z celem bo już po roku mocno traci na wartości. Ja odkupiłem od 1 właściciela po 3 latach i cena trzyma się fajnie
Pozdrawiam

- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Osobiście polecam nie wydawać na zakup auta więcej aniżeli 10-20% posiadanych pieniędzy. Wtedy zakup konsumpcyjny ma uzasadnienie i nie obciąża budżetu domowego. Polacy niestety na auto wydają prawie wszystkie swoje pieniądze, a później stosują serwis na "gumę do żucia i rajstopy" - ale somsiadom trzeba się pokazać 
Wtedy dylemat, nowe czy używane, wyjaśnia się sam.
Gdybym miał kilka mln na koncie, na pewno bym nie jeżdził 15-letnim autem, tylko nowym, więc cała dyskusja sprowadza się do - jak to ktoś wcześniej nazwał - zasobności portfela.
Kiedyś w jakiejś książce przeczytałem fajne zdanie "Kupuj najdroższe mieszkanie, na jakie Cię stać i najtańszy samochód, jakim wypada Tobie jeździć". Zakup auta to czysta konsumpcja.
Pzdr

Wtedy dylemat, nowe czy używane, wyjaśnia się sam.
Gdybym miał kilka mln na koncie, na pewno bym nie jeżdził 15-letnim autem, tylko nowym, więc cała dyskusja sprowadza się do - jak to ktoś wcześniej nazwał - zasobności portfela.
Kiedyś w jakiejś książce przeczytałem fajne zdanie "Kupuj najdroższe mieszkanie, na jakie Cię stać i najtańszy samochód, jakim wypada Tobie jeździć". Zakup auta to czysta konsumpcja.
Pzdr
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: SC
Jak świat światem wiemy, że auto używane jest tańsze w zakupie. Ale czy na pewno? Z doświadczenia wiem, że drugie tyle włożymy w serwis i naprawę. Dlatego warto się zastanowić nad autem nowym, albo prawie nowym, tzn. z małym przebiegiem około 25 tyś. Kasę na warsztat przeznaczyć na spłatę kredytu. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Do tej pory kupowałem tylko auta 10 letnie z przebiegiem 200 tyś i to był ogromny błąd. Nauka kosztuje, warto słuchać ludzi doświadczonych:)
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: 470 gx
Jeżeli kupujesz używany to trzeba go sprawdzić i protestować
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: 200is
Ja wam powiem że dziś opłaca się jedynie kupno używanych.. w 2017 roku nowe tipo np kosztowało 50k a nie żeby z sensownym silnikiem jak dziś 100k

https://wstronedojrzalosci.pl/

https://wstronedojrzalosci.pl/
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES 300h
Ceny wszystkich samochodów poszły w górę mocno. Ale kupowanie używanego jak dla mnie odpada. Ze względu na to, że nigdy nie wiadomo co się z autem działo wcześniej.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: 450H
moim zdaniem jak używane auto to tylko pełną historią serwisową, im więcej auto widziało "warsztatów" tym bardziej prawdopodobne że ktoś coś zrobił źle lub niedopatrzył
używane auto w cale nie musi być gorsze od nowego, zależy kto je użytkował i jak serwisował, jak dbasz tak masz
używane auto w cale nie musi być gorsze od nowego, zależy kto je użytkował i jak serwisował, jak dbasz tak masz
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX
Dokładnie, a najgorzej jak niby wszystko jest w porządku, a co do czego okazuje się, że faktyczny stan pojazdu jest zupełnie inny niż deklarowanygks_szymon wrote:moim zdaniem jak używane auto to tylko pełną historią serwisową, im więcej auto widziało "warsztatów" tym bardziej prawdopodobne że ktoś coś zrobił źle lub niedopatrzył
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 220D
Zakup nowego lub używanego samochodu ma swoje wady i zalety. To może tak delikatnie podsumowując 
Zalety zakupu nowego samochodu:
- Gwarancja - nowe samochody zazwyczaj są objęte dłuższą gwarancją, co daje większe poczucie bezpieczeństwa i ochrony.
- Brak ukrytych wad - przy zakupie nowego samochodu nie musisz martwić się o ukryte wady, które mogą kosztować dużo pieniędzy w przyszłości.
- Nowoczesna technologia - nowe samochody mają najnowszą technologię, w tym zaawansowane systemy bezpieczeństwa i oszczędzające paliwo.
- Świeży wygląd - kupując nowy samochód, możesz cieszyć się świeżym wyglądem i nowoczesnym designem.
Wady zakupu nowego samochodu:
- Wyższa cena - nowe samochody są zazwyczaj droższe niż używane, co może być trudne do zaakceptowania dla osób z ograniczonym budżetem.
- Szybka deprecjacja wartości - nowe samochody tracą na wartości bardzo szybko, zwłaszcza w pierwszych latach po zakupie.
- Wyższe ubezpieczenie - nowe samochody są zazwyczaj ubezpieczone na wyższe kwoty ze względu na ich wartość i technologię.
Zalety zakupu używanego samochodu:
- Niższa cena - używane samochody są zazwyczaj tańsze niż nowe, więc można oszczędzić, co może być bardziej przystępne dla osób z ograniczonym budżetem.
- Mniej deprecjacji - używane samochody tracą na wartości wolniej niż nowe, co może oznaczać, że można je sprzedać za podobną cenę, co się na nie wydało.
- Ubezpieczenie tańsze - używane samochody zazwyczaj są tańsze do ubezpieczenia, ponieważ ich wartość jest niższa.
- Możliwość negocjacji - kupując używany samochód, istnieje większa szansa na negocjacje cenowe.
Wady zakupu używanego samochodu:
- Ukryte wady - używane samochody mogą mieć ukryte wady, które mogą być kosztowne w przyszłości.
- Wymiana części - starsze samochody mogą wymagać wymiany części, co może zwiększyć koszty.
- Brak gwarancji - używane samochody nie są objęte gwarancją, więc można się poczuć mniej bezpiecznie, że coś się zepsuje.
W końcu, wybór między nowym a używanym samochodem zależy od Twoich potrzeb, stylu życia i oczywiście posiadanych pieniędzy

Zalety zakupu nowego samochodu:
- Gwarancja - nowe samochody zazwyczaj są objęte dłuższą gwarancją, co daje większe poczucie bezpieczeństwa i ochrony.
- Brak ukrytych wad - przy zakupie nowego samochodu nie musisz martwić się o ukryte wady, które mogą kosztować dużo pieniędzy w przyszłości.
- Nowoczesna technologia - nowe samochody mają najnowszą technologię, w tym zaawansowane systemy bezpieczeństwa i oszczędzające paliwo.
- Świeży wygląd - kupując nowy samochód, możesz cieszyć się świeżym wyglądem i nowoczesnym designem.
Wady zakupu nowego samochodu:
- Wyższa cena - nowe samochody są zazwyczaj droższe niż używane, co może być trudne do zaakceptowania dla osób z ograniczonym budżetem.
- Szybka deprecjacja wartości - nowe samochody tracą na wartości bardzo szybko, zwłaszcza w pierwszych latach po zakupie.
- Wyższe ubezpieczenie - nowe samochody są zazwyczaj ubezpieczone na wyższe kwoty ze względu na ich wartość i technologię.
Zalety zakupu używanego samochodu:
- Niższa cena - używane samochody są zazwyczaj tańsze niż nowe, więc można oszczędzić, co może być bardziej przystępne dla osób z ograniczonym budżetem.
- Mniej deprecjacji - używane samochody tracą na wartości wolniej niż nowe, co może oznaczać, że można je sprzedać za podobną cenę, co się na nie wydało.
- Ubezpieczenie tańsze - używane samochody zazwyczaj są tańsze do ubezpieczenia, ponieważ ich wartość jest niższa.
- Możliwość negocjacji - kupując używany samochód, istnieje większa szansa na negocjacje cenowe.
Wady zakupu używanego samochodu:
- Ukryte wady - używane samochody mogą mieć ukryte wady, które mogą być kosztowne w przyszłości.
- Wymiana części - starsze samochody mogą wymagać wymiany części, co może zwiększyć koszty.
- Brak gwarancji - używane samochody nie są objęte gwarancją, więc można się poczuć mniej bezpiecznie, że coś się zepsuje.
W końcu, wybór między nowym a używanym samochodem zależy od Twoich potrzeb, stylu życia i oczywiście posiadanych pieniędzy