Moj ojciec ma hybrydowa rav4 z 2017 roku i tam wycie wystepuje. Ale tam jest 197KM i slaby silnik elektryczny.
W NX jest tych koni az o 50 wiecej i do tego mocniejszy elektryk. Jesli ktos przesiadzie sie z obecnych generacji Lexusow/Toyot do nowego NXa to na pewno zauwazy na korzyść. Ja przynajmniej tak mialem. W dodatku dźwięk samego silnika 2.5 z podwojnym wtryskiem jest korzystniejszy niz 1.8 czy 2.0.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Każdy sam musi ocenić, czy jest głośno. Zależy z jakiego auta się przesiadasz, jaki masz słuch, jaki masz styl jazdy. Ja przesiadłem się z nowego modelu A6, gdzie silnik diesla był tak dobrze wyciszony, że nawet przy gwałtownym dodawaniu gazu był ledwo słyszalny w kabinie. W Lexusie pod tym względem jest dużo gorzej. Mi to jednak nie przeszkadza, ponieważ auto ma tyle zalet, że wycie jestem w stanie zaakceptować. Jeden egzemplarz ma przejechane 2500km, a drugi 1200km. Ogólnie Lexusa NX oceniam jako świetny samochód. Sprawdziłem spalanie na odcinku 100 kilometrów. Jadąc na aktywnym tempomacie 120km/h auto spaliło 6,5L. Przetestowałem też światła jadąc w nocy na dłuższym odcinku. Uważam, że pomimo tego, że świecą inaczej niż matrixy w Audi, to są genialne. Nikogo nie oślepiają, a doświetlanie poboczy, to mistrzostwo świata. Podsumowując na razie znalazłem trzy wady nowego NX; ładowarka indukcyjna nie ładuje iphonów, z panią w samochodzie nie idzie się dogadać, zbyt słabe wyciszenie komory silnika, przez co silnik jest mocno słyszalny w kabinie. Może na siłę znalazłbym jeszcze jedną wadę. Chodzi o zamykanie całego samochodu przez naciśnięcie przycisku na klapie bagażnika. Trzeba go nacisnąć i uciekać od auta.
Alarm mamy w gratisie na 6 miesięcy. Możemy go sobie spokojnie przetestować. Oprócz zabezpieczenia auta można ściągnąć sobie na telefon aplikację, która pokazuje szczegółowe dane dotyczące przemieszczania się pojazdu. Oprócz tego są jeszcze inne przydatne funkcje, których jeszcze nie ustawiałem. Dla mnie aplikacja jest bardzo przydatna i polecam jej zainstalowanie. Po 6 miesiącach trzeba podjąć decyzję, czy płacimy abonament, czy rezygnujemy z zabezpieczenia. Decyzję podejmę później, gdy dowiem się ile kosztuje miesięczny abonament. Nie wiem, czy GPS będzie działał w przypadku rezygnacji z alarmu Vodafone, ponieważ nie spytałem o to przy odbiorze samochodów. Trzeba też dopytać, czy przy rezygnacji stawka ubezpieczenia nie będzie wyższa.AGUS wrote:Zastanawiam się, jak wygląda sprawa Alarmu z lokalizacją GPS. Rozumiem, że alarm jest zamontowany i przy braku opłaty abonamentowej będzie działał, ażeby lokalizować po GPS należy po 6 miesiącach wykupić abonament. Jaki jest realny koszt takiego abonamentu po rabatach? Czy warto go wykupić? Do ubezpieczenia potrzebne są 2 zabezpieczenia np. immobilizer i alarm.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX 350h F Sport
Za poprzednią wersję płaciłem około 1100 PLN rocznie. Ile wyjdzie teraz nie mam pojęciaTomasz76 wrote:Każdy sam musi ocenić, czy jest głośno. Zależy z jakiego auta się przesiadasz, jaki masz słuch, jaki masz styl jazdy. Ja przesiadłem się z nowego modelu A6, gdzie silnik diesla był tak dobrze wyciszony, że nawet przy gwałtownym dodawaniu gazu był ledwo słyszalny w kabinie. W Lexusie pod tym względem jest dużo gorzej. Mi to jednak nie przeszkadza, ponieważ auto ma tyle zalet, że wycie jestem w stanie zaakceptować. Jeden egzemplarz ma przejechane 2500km, a drugi 1200km. Ogólnie Lexusa NX oceniam jako świetny samochód. Sprawdziłem spalanie na odcinku 100 kilometrów. Jadąc na aktywnym tempomacie 120km/h auto spaliło 6,5L. Przetestowałem też światła jadąc w nocy na dłuższym odcinku. Uważam, że pomimo tego, że świecą inaczej niż matrixy w Audi, to są genialne. Nikogo nie oślepiają, a doświetlanie poboczy, to mistrzostwo świata. Podsumowując na razie znalazłem trzy wady nowego NX; ładowarka indukcyjna nie ładuje iphonów, z panią w samochodzie nie idzie się dogadać, zbyt słabe wyciszenie komory silnika, przez co silnik jest mocno słyszalny w kabinie. Może na siłę znalazłbym jeszcze jedną wadę. Chodzi o zamykanie całego samochodu przez naciśnięcie przycisku na klapie bagażnika. Trzeba go nacisnąć i uciekać od auta.
Alarm mamy w gratisie na 6 miesięcy. Możemy go sobie spokojnie przetestować. Oprócz zabezpieczenia auta można ściągnąć sobie na telefon aplikację, która pokazuje szczegółowe dane dotyczące przemieszczania się pojazdu. Oprócz tego są jeszcze inne przydatne funkcje, których jeszcze nie ustawiałem. Dla mnie aplikacja jest bardzo przydatna i polecam jej zainstalowanie. Po 6 miesiącach trzeba podjąć decyzję, czy płacimy abonament, czy rezygnujemy z zabezpieczenia. Decyzję podejmę później, gdy dowiem się ile kosztuje miesięczny abonament. Nie wiem, czy GPS będzie działał w przypadku rezygnacji z alarmu Vodafone, ponieważ nie spytałem o to przy odbiorze samochodów. Trzeba też dopytać, czy przy rezygnacji stawka ubezpieczenia nie będzie wyższa.AGUS wrote:Zastanawiam się, jak wygląda sprawa Alarmu z lokalizacją GPS. Rozumiem, że alarm jest zamontowany i przy braku opłaty abonamentowej będzie działał, ażeby lokalizować po GPS należy po 6 miesiącach wykupić abonament. Jaki jest realny koszt takiego abonamentu po rabatach? Czy warto go wykupić? Do ubezpieczenia potrzebne są 2 zabezpieczenia np. immobilizer i alarm.
-
- Lex user
Alarmy montuje: http://www.semeco.waw.pl/kontakt/
Przedłużenie - ceny brutto:
1 rok 1350zł
2 lata 2570zł
3 lata 3600zł
Być może dadzą jakiś rabat, trzeba negocjować.
1 rok 1350zł
2 lata 2570zł
3 lata 3600zł
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Jasne, ale porównywanie do takiego diesla silnika benzynowego opartego o skrzynie e-cvt jest bez sensu. To tak jakby również narzekać ze silnik wolnossacy benzynowy jest wysokoobrotowy a turbodiesel nie. Zasadnym natomiast pytanie jest takie czy możliwa jest realnie taka konstrukcja i wyciszenie w Lexusie przy tych samych parametrach mocy i e-cvt żeby było zadowalająco cicho dla wszystkich.Tomasz76 wrote:Ja przesiadłem się z nowego modelu A6, gdzie silnik diesla był tak dobrze wyciszony, że nawet przy gwałtownym dodawaniu gazu był ledwo słyszalny w kabinie. W Lexusie pod tym względem jest dużo gorzej.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Mógłbym porównywać hałas silnika do innych samochodów z silnikami benzynowymi, które posiadam w firmowej flocie, ale nie będę się pastwił nad Lexusem NX. Wolę wycie silnika w NX, niż lagi skrzyni w innych samochodach. Nie mam natomiast porównania z innymi samochodami ze skrzyniami e-cvt, bo jest to moje pierwsze auto z taką skrzynią. Uważam również, że przy najbliższym FL tego modelu, powinni zdecydowanie lepiej wygłuszyć komorę silnika. Wtedy będzie szansa, że wszyscy będą zadowoleni.
Po negocjacjach może wyjdzie 1000zł na rok. Taką cenę jestem w stanie zaakceptować, ponieważ dostajemy fajną aplikację i dobre zabezpieczenie samochodu.AGUS wrote:Alarmy montuje: http://www.semeco.waw.pl/kontakt/
1 rok 1350zł
2 lata 2570zł
3 lata 3600zł
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300 Prestige LPG Prins 2008
Tak tylko przypomnę. e-CVT to skrzynia planetarna i występująca tylko w koncernie Toyota.
Nie ma ona NIC WSPÓLNEGO ze skrzyniami CVT (opartymi na pasku lub łańcuchu) innych producentów.
Nie ma ona NIC WSPÓLNEGO ze skrzyniami CVT (opartymi na pasku lub łańcuchu) innych producentów.
-
- Lex user
Czy przypadkiem Ford Kuga HEV/PHEV nie ma też e-CVT? Albo hybrydy Hondy?cooper69 wrote:Tak tylko przypomnę. e-CVT to skrzynia planetarna i występująca tylko w koncernie Toyota.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
Mają, to skrzynie Aisin - firma z Toyota Group 
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_A ... nsmissions

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_A ... nsmissions
-
- Lex user
Jakie macie opinie w temacie docierania? Jak zaleca lexus? Ile km należy go oszczędzać na średnim zakresie?