Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
MacM
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by MacM »

maran6 wrote:
MacM wrote:Witam
Czy ktos montowal hak poza salonem i moze cos polecic? Widze, ze cena podskoczyla do 7300 zl, wiec troche duza jak za hak wpinany (rozumiem jak by byl automatycznie chowany). Jedyny hak jaki znalazlem w necie pod nowego NX-a jest firmy Aragon (koszt 2.500 zl z wiazka 13 pin), ale wiadomo, moze byc problem z montazem, np. Trzeba bedzie przyciac zderzak, a tego chcialbym uniknac.
Sprawdz cenę haka raz jeszcze w salonie. Przy nowym aucie powinno wyjść taniej.
Z jednej strony już za późno, mogłem wpisać hak przy zamawianiu auta, z upustem wyszłoby jakieś 5.300 zł, więc nie byłoby tragedii. Z drugiej strony za wcześnie na zamówienie go w salonie, akcesoria mam dobrać jakiś miesiąc przed odbiorem auta (auto miało być w sierpniu, ale widząc jakie są opóźnienia zakładam, że będzie to początek przyszłego roku, a wtedy cena za hak może być jeszcze wyższa).
Dlatego chcę ugryźć temat wcześniej, może coś już na rynku się pojawiło. Z tego co opowiadał mi znajomy handlowiec z Toyoty, to haki przez nich montowane pochodzą od różnych producentów haków (np.Brink, Westfalia czy Steinhof). Toyota (więc pewnie też Lexus) nie produkują haków. A różnica w cenie jest obecnie dość spora bo poza salonem hak z montażem wyjdzie jakieś 3.000 zł, pytanie czy nie będzie z nim problemów (z montażem, czujnikami parkowania). Hak ma służyć do przymocowania bagażnika rowerowego, więc jakiegoś mega obciążenia nie będzie.

Jedyny model pod NX II jaki znalazłem: https://www.hakihol.pl/haki-holownicze/hak-holowniczy/
I.Q.
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by I.Q. »

MacM wrote:
maran6 wrote:
MacM wrote:Witam
Czy ktos montowal hak poza salonem i moze cos polecic? Widze, ze cena podskoczyla do 7300 zl, wiec troche duza jak za hak wpinany (rozumiem jak by byl automatycznie chowany). Jedyny hak jaki znalazlem w necie pod nowego NX-a jest firmy Aragon (koszt 2.500 zl z wiazka 13 pin), ale wiadomo, moze byc problem z montazem, np. Trzeba bedzie przyciac zderzak, a tego chcialbym uniknac.
Sprawdz cenę haka raz jeszcze w salonie. Przy nowym aucie powinno wyjść taniej.
Z jednej strony już za późno, mogłem wpisać hak przy zamawianiu auta, z upustem wyszłoby jakieś 5.300 zł, więc nie byłoby tragedii. Z drugiej strony za wcześnie na zamówienie go w salonie, akcesoria mam dobrać jakiś miesiąc przed odbiorem auta (auto miało być w sierpniu, ale widząc jakie są opóźnienia zakładam, że będzie to początek przyszłego roku, a wtedy cena za hak może być jeszcze wyższa).
Dlatego chcę ugryźć temat wcześniej, może coś już na rynku się pojawiło. Z tego co opowiadał mi znajomy handlowiec z Toyoty, to haki przez nich montowane pochodzą od różnych producentów haków (np.Brink, Westfalia czy Steinhof). Toyota (więc pewnie też Lexus) nie produkują haków. A różnica w cenie jest obecnie dość spora bo poza salonem hak z montażem wyjdzie jakieś 3.000 zł, pytanie czy nie będzie z nim problemów (z montażem, czujnikami parkowania). Hak ma służyć do przymocowania bagażnika rowerowego, więc jakiegoś mega obciążenia nie będzie.

Jedyny model pod NX II jaki znalazłem: https://www.hakihol.pl/haki-holownicze/hak-holowniczy/
Ja zamówiłem hak przy zamawianiu samochodu. Koszt około 5000 zł ale jest problem gdyż jest to hak którego MAX nacisku pionowego to 60 Kg , a uwzględniając ze hak biorę by móc przewozić na platformie rowery to trochę kiepsko. Dwa rowery elektryczne to 60 kg a gdzie platforma ??? Uważam ze trzeba pisać do centrali Lexus Polska by zamówili haki z większym dopuszczalnym obciążeniem pionowym.
przemosc
Lex Driver
Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h

Post by przemosc »

Hak należy/trzeba zamawiać podczas konfiguracji samochodu, ponieważ sam jego montaż wymaga zmiany w podwoziu chociażby w miejscach gdzie ma być przykręcony. Poźniejsze dokładanie haka to ewentualnie na rower, ale o skuterze czy czymkolwiek cięższym można pomarzyć.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

przemosc wrote:Hak należy/trzeba zamawiać podczas konfiguracji samochodu, ponieważ sam jego montaż wymaga zmiany w podwoziu chociażby w miejscach gdzie ma być przykręcony. Poźniejsze dokładanie haka to ewentualnie na rower, ale o skuterze czy czymkolwiek cięższym można pomarzyć.
Hak chyba montuja dopiero po zarejestrowaniu auta w salonie. Jak znam zycie to Lexus znowu sie zasloni homologacja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
przemosc
Lex Driver
Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h

Post by przemosc »

Klaudiusz wrote:
przemosc wrote:Hak należy/trzeba zamawiać podczas konfiguracji samochodu, ponieważ sam jego montaż wymaga zmiany w podwoziu chociażby w miejscach gdzie ma być przykręcony. Poźniejsze dokładanie haka to ewentualnie na rower, ale o skuterze czy czymkolwiek cięższym można pomarzyć.
Hak chyba montuja dopiero po zarejestrowaniu auta w salonie. Jak znam zycie to Lexus znowu sie zasloni homologacja

Możliwe, że montują dopiero po dostarczeniu (i najprawdopodobniej tak właśnie jest), ale wiem że samochód na etapie produkcji jest pod ten montaż przygotowywany.
MacM
Lex user

Post by MacM »

I.Q. wrote:Ja zamówiłem hak przy zamawianiu samochodu. Koszt około 5000 zł ale jest problem gdyż jest to hak którego MAX nacisku pionowego to 60 Kg , a uwzględniając ze hak biorę by móc przewozić na platformie rowery to trochę kiepsko. Dwa rowery elektryczne to 60 kg a gdzie platforma ??? Uważam ze trzeba pisać do centrali Lexus Polska by zamówili haki z większym dopuszczalnym obciążeniem pionowym.
To faktycznie słabo z tym naciskiem. 60 kg u mnie również odpada. Jeśli nie dogadam się w salonie co do ceny i okaże się, że haków z naciskiem min. 100 kg nie montują (3 elektryki musi udźwignąć) przygotuję sobie wersję awaryjną. Na razie sprawdzam u fachowców, którzy zajmują się montażem haków, czy ten co znalazłem zamontują i czy to nie jakiś wynalazek. Na razie znalazłem w instrukcji, że do montażu potrzebna jest wyrzynarka, czyli trzeba wycinać w zderzaku :szok: . Chociaż rozmawiałem ze znajomym, który chciał zamontować hak w Evoque i w salonie mu powiedzieli, że też trzeba zderzak ciąć, wiec to chyba nie jest jakiś dramat.
Klaudiusz
Lex Master

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

No dobra - przyznac sie. Ilu z Was mysli zeby zaraz po odbiorze Nxa sprzedac go od reki i za te sama kase wziac RXa?

Nex
Lex Driver

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Nex »

Wątpię żeby dało się za tą samą kasę kupić RXa. To już nie będą takie rabaty jak rok temu.

Esdipio
Lex user

Post by Esdipio »

Sprzedac NX i czekac kolejny rok na RX? Raczej slaby pomysł. Ja generalnie nie potrzebuje az takiego duzego auta, bo jednak 80% przebiegu bede robil w miescie a z parkowaniem kazdy wie jak jest.
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Nex wrote:Wątpię żeby dało się za tą samą kasę kupić RXa. To już nie będą takie rabaty jak rok temu.

Na RX nie będzie takiego hura zakupu jak na NXa imo kolejka będzie pół roku
Post Reply

Return to “Lexus NX”