Osobny wątek gdyż chciałem wyróżnić UX 200 i zapytać czy warto jeszcze go rozważać w okresie wiosna-lato 2022 albo czy w ogóle brać pod uwagę "benzynę"...
Rozważam zakup UX... ale nie wiem czy 200 czy 250h, nie NX ze względu jednak na zbyt wysoką cenę i rozmiar - chcę coś kompaktowego ale Lexusa

Aspekt "ile spala" nie ma znaczenia...
Wygląda na to, że Lexus-Polska upycha na rynku jak może wersję benzynową,
ale benzynka jednak w Polsce nie sprzedaje się najlepiej...
Na UX200 były rabaty 46000 do marca, spadały i w kwietniu wylądowały na poziomie rabatów 29000 (tylko) - to 17tys rożnicy

Handlowcy i polityka cenowa wytwarzają "Ciśnienie", ze "okazje uciejaką i trzeba się spieszyć" - ale nie zgadza się to ze stanem faktycznym - powody poniżej...
Podobne rabaty (~46000) były na UX250h i poszedł jak woda, 250h nie da sie juz zamówić na ten rok (podobno, dałoby radę na 4-ty kwartał tego roku...).
Produkcja UX200 idzie obecnie na "magazyn / stock" - a dodatkowo koniec obecnej wersji planowany jest prawdopodobnie na Czerwiec 2022.
Od Lipca produkować prawdopodbnie będą wersję po małym liftingu "elektroniki" jak w UX250h (ekran dotykowy itp).
Oficjalnie wersji od Lipca 2022 zamawiać nie wolno - no oczywiście ponieważ najpierw trzeba sprzedać wersję "poprzednią"...
Po "lifcie"...
Lexus zmienił wersje - usunęli F-Impression ale dali "Techno" zatem biorąc: Business + Techno - mamy technicznie obecne F-Impression (bez dodatków w czerni i bez raczej beznadziejnej skóry syntetycznej).
Porównując te wersje - Standardowa cena nowego 250h w "wersji wyposażenia bardzo zbliżonej do F-Impression" to tylko podwyżka ceny o 3500 PLN - pomijalna zwracając uwagę na lepszą elektronikę rodem z NX.
Ktoś z Was może rozważa UX, którego? 200? 250h? Jakie macie informacje i oferty? Pytam gdyż obecny cennik UX200 jest raczej nieatrakcyjny... zważając uwagę na powyższe fakty.
Aha - w Czechach na 250h już mają promocję... 186.000 CZK dla wersji kosztującej okolo 1.100.000 CZK czyli jakieś 17% !!!
U nas 250h tylko w cenniku standardowym bez rabatów razie ale około 10% da się wynegocjować ( 7.3% + cos indywidualnie )