[Is200] Skrzynia biegów
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Re: [Is200] Skrzynia biegów
A czy ktoś z Was może podpowiedzieć którędy się spuszcza i nalewa olej w skrzyni manualnej jak i w moście?

- Ralfx
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Ok ale jak auto stoi na luzie, sprzęgło masz puszczone to tez ten dźwięk słychać ? Bo jeśli jest ten scenariusz to łożysko oporowe.michalm320 wrote:A nie wydaje się Wam że to jednak będzie jakieś łożysko w skrzyni? Bo przecież jak wciskam pedał sprzęgła to skrzynia się zatrzymuje i dźwięki ustają a jak puszczę pedał sprzęgła to dźwięki powracają wiec na logikę wydaje mi się że to jednak nie będzie oporowe.
Jeśli auto stoi na luzie sprzęgło puszczone i dźwięku nie ma, ale za to gdy masz wrzucony bieg i puszczone sprzęgło to wtedy słychać, możesz być pewny że będzie to łożysko w skrzyni.
Dwa przypadki łatwo odróżnić.
- ccamillo
- Lex user
- Model Lexusa: brak
Ralfx wrote:Ok ale jak auto stoi na luzie, sprzęgło masz puszczone to tez ten dźwięk słychać ? Bo jeśli jest ten scenariusz to łożysko oporowe.michalm320 wrote:A nie wydaje się Wam że to jednak będzie jakieś łożysko w skrzyni? Bo przecież jak wciskam pedał sprzęgła to skrzynia się zatrzymuje i dźwięki ustają a jak puszczę pedał sprzęgła to dźwięki powracają wiec na logikę wydaje mi się że to jednak nie będzie oporowe.
Jeśli auto stoi na luzie sprzęgło puszczone i dźwięku nie ma, ale za to gdy masz wrzucony bieg i puszczone sprzęgło to wtedy słychać, możesz być pewny że będzie to łożysko w skrzyni.
Hmmmmm ... a nie odwrotnie?
Z reguły oporowe słuchać przy wciśniętym sprzęgle, wtedy ono obraca się razem z dociskiem.
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Ten dźwięk słychać tylko jak auto stoi na luzie i jest puszczony pedał sprzęgła. Jak wcisnę ustaje. Jak wrzucę bieg i próbuje ruszyć też nie ma tego dźwięku. Co udało mi się zaobserwować aczkolwiek nie jestem do końca przekonany to to iż jak jest zimny olej to jest dużo ciszej a jak trochę pojeżdżę i olej się zagrzeje to robi się głośniej. Tak mi się przynajmniej wydaje.Ralfx wrote:Ok ale jak auto stoi na luzie, sprzęgło masz puszczone to tez ten dźwięk słychać ? Bo jeśli jest ten scenariusz to łożysko oporowe.michalm320 wrote:A nie wydaje się Wam że to jednak będzie jakieś łożysko w skrzyni? Bo przecież jak wciskam pedał sprzęgła to skrzynia się zatrzymuje i dźwięki ustają a jak puszczę pedał sprzęgła to dźwięki powracają wiec na logikę wydaje mi się że to jednak nie będzie oporowe.

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Nie chcę zakładać nowego tematu.Mam pytanie do praktyków-czy obudowa sprzęgła skrzyni manualnej IS 200 jest całkowicie demontowalna?Chcę założyć skrzynię do innego samochodu,z oryginalną obudową jest nieco za długa.Jeszcze jedno pytanie-jaka skrzynia jest przy silnikach Beams-a 3SGE.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
[quote="carinus"-jaka skrzynia jest przy silnikach Beams-a 3SGE.[/quote]
manual 6 biegów J160 (Aisin AZ6) montowana w honda s2000, Mazda RX8,
auto 5 biegów A650E np GS300
manual 6 biegów J160 (Aisin AZ6) montowana w honda s2000, Mazda RX8,
auto 5 biegów A650E np GS300
- KS 200
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200 Sport
według mnie jest łożysko oporowe, miałem wcześniej celice i to samo się działo, jeździłem tak prawie przez rok i dopiero wymieniłem przy nowym sprzęgle. Po wymianie już był spokójmichalm320 wrote:Ten dźwięk słychać tylko jak auto stoi na luzie i jest puszczony pedał sprzęgła. Jak wcisnę ustaje. Jak wrzucę bieg i próbuje ruszyć też nie ma tego dźwięku. Co udało mi się zaobserwować aczkolwiek nie jestem do końca przekonany to to iż jak jest zimny olej to jest dużo ciszej a jak trochę pojeżdżę i olej się zagrzeje to robi się głośniej. Tak mi się przynajmniej wydaje.Ralfx wrote:Ok ale jak auto stoi na luzie, sprzęgło masz puszczone to tez ten dźwięk słychać ? Bo jeśli jest ten scenariusz to łożysko oporowe.michalm320 wrote:A nie wydaje się Wam że to jednak będzie jakieś łożysko w skrzyni? Bo przecież jak wciskam pedał sprzęgła to skrzynia się zatrzymuje i dźwięki ustają a jak puszczę pedał sprzęgła to dźwięki powracają wiec na logikę wydaje mi się że to jednak nie będzie oporowe.

- KS 200
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200 Sport
Skrzynia w ISach nie jest rewelacyjna w obsłudze (miałem możliwość przejechać się kilkoma różnymi egzemplarzami is200 z 2000-2002 roku i zawsze było to samo) Jest dość fajna bo nie ma takiego plastikowego odczucia jak w niemcach ale bardzo długo zajęło przyzwyczajenie się do niej i dopiero po paru miesiącach mogłem szybko bez problemu przerzucać biegi. Jakiś czas temu wymieniłem olej w skrzyni na Fuchs TITAN GEAR SYN 75W-90 Semi Synthetic i odrobinę się poprawiła ale i tak przy temperaturach blisko zera, po odpaleniu, czuć ze jedynka i 2jka ciężej wchodzą. Po paru minutach jazdy to się poprawia ale i tak skrzynie w innych japończykach lepiej pracują.
- ensulent
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 200
Witam jak wyglada operacja wymiany oleju w skrzyni?? jes to jakies problematyczne??
- dommell
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
ensulent wrote:Witam jak wyglada operacja wymiany oleju w skrzyni?? jes to jakies problematyczne??
...kanał, śpuszczasz, napełniasz...juz